Antena 3 CNN Externe Benjamin Netanyahu i-a spus președintelui SUA ce ținte va lovi în Iran. Când va avea loc atacul israelian

Benjamin Netanyahu i-a spus președintelui SUA ce ținte va lovi în Iran. Când va avea loc atacul israelian

Benjamin Netanyahu Telefon
Premierul israelian i-ar fi spus președintelui SUA că nu va ataca siturile nucleare sau petroliere din Iran. Sursă foto: Getty Images
de A.I.    |    15 Oct 2024   •   09:27

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a spus președintelui american Joe Biden că ia în considerare să lovească armata iraniană, şi nu infrastructuri petroliere sau nucleare ale regimului de la Teheran.

Informația este publicată de cotidianul The Washington Post, semnalează Agerpres.

Statul evreu pregătește de două săptămâni riposta, după atacul iranian cu rachete din 1 octombrie, care a provocat distrugeri în Israel. 

Teheranul a justificat atacul prezentându-l drept represalii pentru  asasinarea, în Iran, a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, şi pentru uciderea, la Beirut, a liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah. În lovitura de la Beirut a fost ucis și un general din Gărzile Revoluționare Iraniene.

Ulterior bombardamentului iranian, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a promis un atac "mortal, precis şi surprinzător" împotriva Teheranului.

Netanyahu a vorbit cu Biden prima dată după șapte săptămâni 

Potrivit The Washington Post, premierul Netanyahu a vorbit, miercurea trecută, la telefon cu președintele Biden, aceasta fiind prima convorbire telefonică între cei doi lideri în mai bine de șapte săptămâni.

Cu acea ocazie, Netanyahu a declarat că intenționează să lovească infrastructură militară iraniană, ca răzbunare pentru atacurile cu rachete iraniene.

Președintele american Joe Biden şi-a avertizat anterior aliatul împotriva oricărei încercări de a viza siturile nucleare ale Iranului şi s-a opus oricărei lovituri asupra instalațiilor petroliere ale acestei țări.

La rândul său, Teheranul a avertizat că atacarea infrastructurii sale va atrage un "răspuns şi mai puternic".

Un general al Gardienilor Revoluției a spus că orice lovitură împotriva siturilor nucleare sau energetice ale țării sale ar echivala cu trecerea unei "linii roșii".

Când ar urma să atace Israelul armata iraniană

Lovitura israeliană urmează să aibă loc înaintea alegerilor prezidențiale din 5 noiembrie din SUA.

Ea va fi calibrată astfel încât să nu fie percepută ca o "ingerință" în acest proces electoral, susține una dintre sursele cotidianului american.

Nici biroul premierului israelian, nici Casa Albă nu au dorit să facă declarații pe acest subiect, a precizat The Washington Post.

Publicația mai notează că poziția mai moderată adoptată de Netanyahu în discuția cu Biden a influențat decizia acestuia din urmă de a livra Israelului un sistem puternic de apărare antirachetă.

Pentagonul a anunţat, duminică, desfăşurarea în Israel a unui sistem THAAD antirachetă la mare altitudine, care va fi operat de militari americani.

×
Parteneri
x close