Antena 3 CNN Externe CNN: Cine a fost Ismail Haniyeh, șeful teroriștilor Hamas asasinat în Iran

CNN: Cine a fost Ismail Haniyeh, șeful teroriștilor Hamas asasinat în Iran

de Georgiana Marina    |   

Ismail Haniyeh, care a fost ucis la Teheran, conform relatărilor Hamas și presei iraniene, a fost mult timp lider politic al teroriștilor, scrie CNN.

În vârstă de 62 de ani, Ismail Haniyeh s-a născut într-o tabără de refugiați de lângă orașul Gaza și s-a alăturat grupării Hamas la sfârșitul anilor 1980, în timpul Primei Intifade.

În timpul ascensiunii la putere a Hamas, Haniyeh a urcat în ierarhie – devenind parte a unei „conduceri colective” secrete în 2004, apoi fiind numit prim-ministru al Autorității Palestiniene în 2006.

Haniyeh a devenit un protejat al fondatorului Hamas, șeicul Ahmad Yassin, care, la fel ca familia lui Haniyeh, a fost un refugiat din satul Al Jura de lângă Ashkelon.

În 1994, el a declarat pentru Reuters că Yassin a fost un model pentru tinerii palestinieni, spunând: „Am învățat de la el dragostea pentru islam și sacrificiul pentru acest islam și să nu îngenunchem în fața acestor tirani și despoți”, scrie The Guardian.

Până în 2003, el a fost consilierul de încredere al lui Yassin, el fiind fotografiat în casa acestuia din Gaza în timp ce ține un telefon la urechea fondatorului Hamas, aproape complet paralizat, pentru a putea lua parte la o conversație. Yassin a fost asasinat de Israel în 2004.

Până în 2017, a devenit șeful grupului și a fost numit „terorist global special desemnat” de către Statele Unite la scurt timp după aceea.

De-a lungul anilor, el a participat la discuții de pace cu fostul președinte american Jimmy Carter și s-a întâlnit cu alți lideri mondiali, inclusiv cu emirul Qatarului, șeicul Hamad bin Khalifa al-Thani, și cu diplomatul chinez Wang Kejian, la începutul acestui an, menționează CNN.

În aprilie, raidurile aeriene israeliene au ucis trei dintre fiii lui Haniyeh și patru dintre nepoții săi, potrivit Hamas. Atunci, Haniyeh – care era stabilit în Qatar – a insistat că moartea lor nu va afecta încetarea focului și negocierile în curs privind ostaticii.

„Oricine crede că țintirea copiilor mei în timpul discuțiilor de negociere și înainte de convenirea unui acord va forța Hamas să renunțe la cererile sale este iluzoriu”, a spus el.

Haniyeh era șeful politic în exil al grupării militante și și-a petrecut o mare parte a timpului în ultimii ani în Qatar. În timpul războiului Israel-Gaza, el a acționat ca negociator în discuțiile de încetare a focului și a avut legătura cu principalul aliat al Hamas, Iran.

 

 

Subiecte în articol: Hamas Ismail Haniyeh Israel Iran Teheran
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile