Antena 3 CNN Externe Liderul Hamas Ismail Haniyeh a fost ucis într-un raid israelian în Teheran

Liderul Hamas Ismail Haniyeh a fost ucis într-un raid israelian în Teheran

ismail haniyeh getty images
Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas | Sursă foto: Getty Images
de Robert Kiss    |    31 Iul 2024   •   06:41

Liderul Hamas Ismail Haniyeh a fost ucis la Teheran, potrivit unui comunicat al grupării Hamas, citat de CNN și The Guardian. 

Într-o declarație, grupul islamist a deplâns moartea lui Haniyeh, despre care a spus că a fost ucis într-un „raid perfid sionist asupra reședinței sale din Teheran”.

Anterior, Gărzile Revoluționare din Iran au declarat că a fost vizat în reședința sa împreună cu o gardă de corp iraniană. Haniyeh era în Iran pentru a participa la inaugurarea președintelui Masoud Pezeshkian. Acesta a spus că investighează circumstanțele „incidentului”.

Haniyeh era șeful politic în exil al grupării militante și și-a petrecut o mare parte a timpului în ultimii ani în Qatar. În timpul războiului Israel-Gaza, el a acționat ca negociator în discuțiile de încetare a focului și a avut legătura cu principalul aliat al Hamas, Iran.

Israelul nu a comentat încă informațiile despre uciderea lui Haniyeh.

Zece membri ai familiei liderului Hamas Ismail Haniyeh au fost ucişi, în 25 iunie, într-un atac israelian în Tabăra de Refugiaţi Al-Shati din oraşul Gaza. 

Moartea lui Haniyeh vine la doar câteva ore după ce Israelul a susținut că l-a ucis pe comandantul militar superior al Hezbollah, Fuad Shukur, într-un atac aerian asupra unui cartier din sudul Beirutului, lansat ca răzbunare pentru un atac cu rachetă care a ucis 12 copii în weekend.

Casa Albă a luat cunoștință de rapoartele privind uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran, a declarat un purtător de cuvânt, care a refuzat să facă alte comentarii, transmite CNN.

"O escaladare gravă care nu își va atinge obiectivele"

Asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh în Iran este o escaladare gravă care nu își va atinge obiectivele, a declarat oficialul Hamas Sami Abu Zuhri pentru Reuters, citat de The Guardian.

"Acest asasinat de către ocupația israeliană a fratelui Haniyeh este o escaladare gravă care urmărește să încalce voința Hamas și voința poporului nostru și să atingă obiective false. Confirmăm că această escaladare nu va reuși să-și atingă obiectivele.

Hamas este un concept și o instituție și nu persoane. Hamas va continua pe această cale indiferent de sacrificii și suntem încrezători în victorie", a declarat Sami Abu Zuhri.

Asasinarea lui Ismail Haniyeh din Iran este un „act laș care nu va rămâne nepedepsit”, a spus un înalt oficial al Hamas, Moussa Abu Marzouk, l televiziunea Al-Aqsa, condusă de grupare.

Uciderea lui Ismail Haniyeh este investigată, iar rezultatele vor fi anunțate în cursul zilei, a informat presa de stat iraniană, citând o declarație a Corpului Gărzii Revoluției Islamice.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close