Antena 3 CNN Externe Cine e colonelul rus care a dat ordin ca Harkov să fie atacat cu bombe ghidate. Ucrainenii l-au identificat: "Un criminal de război"

Cine e colonelul rus care a dat ordin ca Harkov să fie atacat cu bombe ghidate. Ucrainenii l-au identificat: "Un criminal de război"

de Georgiana Marina    |   

Ucrainenii l-au identificat pe comandantul rus care a dat ordinul ca Harkovul să fie lovit cu bombe ghidate, în 30 august, scrie focus.ua. Specialiștii OSINT au aflat că este vorba despre un colonel care este deja acuzat de încălcarea legilor și obiceiurilor războiului.

În atacul din 30 august asupra Harkovului, au murit cel puțin șase persoane, printre care o adolescentă. Alte 59 de persoane au fost rănite, printre care și copii cu vârsta cuprinsă între cinci şi 16 ani, a anunțat pe Telegram guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sînegubov.

Ordinul de bombardare a Harkovului a fost dat de colonelul Alexey Loboda, originar din Voronej, potrivit OSINT-Bees (un grup de monitorizare a războiului din Ucraina din surse deschise) care citează anchetatori ucraineni.

„OSINT-Bees l-a identificat pe un criminal de război major – colonelul Aleksei Gennadievici Loboda, născut pe 20.06.1978, în Voronej. Atacul de ieri (30.08.24) cu KAB-uri asupra Harkovului este exact opera lui. El este persoana care a dat direct ordinul altor teroriști să omoare civili”, afirmă OSINT-Bees.

Anchetatorii au stabilit că Loboda conduce Regimentul 47 de aviație bombardiere din Divizia 105 de aviație mixtă a Armatei 6 a Forțelor Aeriene și Apărării Aeriene din Districtul Militar de Vest al Forțelor Armate Ruse.

Despre el sunt puține informații publice sau online, ceea ce sugerează că a încercat să își șteargă urmele. „Datele existente despre el erau fie inexacte, fie false, iar Loboda însuși, ca orice criminal de război laș care înțelege perfect ce face, a încercat să lase o urmă digitală falsă în urma lui”, au subliniat specialiștii OSINT.

Totuși, anchetatorii au reușit să afle numărul de telefon mobil al colonelului Loboda, marca și numărul mașinii pe care o folosește, precum și domiciliul acestuia.

În ianuarie 2023, anchetatorii ucraineni l-au acuzat în lipsă pe Loboda de încălcarea legilor și obiceiurilor războiului.

Șase morți în urma atacului din 30 august asupra Harkovului

Cel puţin şase persoane, inclusiv o adolescentă de 14 ani, au fost ucise vineri în atacuri aeriene ruseşti la Harkov, al doilea cel mai important oraş ucrainean, situat în nord-vestul ţării. Harkovul, care avea 1,4 milioane de locuitori înainte de război, se află la aproximativ 40 de kilometri de frontiera cu Rusia şi este bombardat frecvent de la începutul conflictului, în februarie 2022.

Atacul s-a soldat cu cel puţin 59 de răniţi - inclusiv nouă copii cu vârsta cuprinsă între cinci şi 16 ani -, potrivit lui Oleg Sînegubov.

Guvernatorul regiunii a postat un video în care apar maşini şi apartamente în flăcări din care iese un fum negru şi dens.

Un consilier de la preşedinţia ucraineană, Mihailo Podoliak, a denunţat un ”atac deliberat în centrul Harkovului, asupra unei clădiri cu mai multe etaje”, cu o bombă aeriană ghidată, o armă extrem de distrugătoare.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că ”acest atac nu ar fi putu avea loc” dacă Occidentul ar fi autorizat Ucraina să vizeze în adâncime în Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune pe care i le-a livrat.

Majoritatea ţărilor din Occident refuză să facă acest lucru în prezent, de teama unei escaladări cu Moscova.

”Avem nevoie de decizii puternice din partea partenerilor noştri pentru a pune capăt acestei terori”, a declarat Volodimir Zelenski. ”Nu există niciun motiv raţional să se limiteze apărarea Ucrainei”, a subliniat el.

Potrivit parchetului ucrainean, atacul a fost desfăşurat cu un avion de tip Suhoi 34 (Su-34), care a decolat din regiunea rusă de frontieră Belgorod.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile