Antena 3 CNN Externe Imagini exclusive din Harkov, orașul bombardat de ruși. Lupte dure se dau la 15 kilometri de localitate

Imagini exclusive din Harkov, orașul bombardat de ruși. Lupte dure se dau la 15 kilometri de localitate

ukr 14
Foto: Antena 3 CNN/Cosmin Herea
de Laurențiu Rădulescu    |    Cosmin Herea    |    29 Aug 2024   •   17:07

Echipa Antena 3 CNN a surprins în imagini distrugerile lăsate în urmă de bombardamentelor rușilor asupra orașului Harkov, din nord-estul Ucrainei. Localitatea se află la 30 de kilometri de granița cu Rusia, iar în acest moment se poartă lupte dure între armata ucraineană și invadatorii ruși la mai puțin de 15 kilometri de oraș.

Harkov este al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei și a fost supus constant bombardamentelor ruse de la începutul invaziei. În continuare, rușii încearcă să cucerească oblastul Harkov, care a fost sub controlul armatei lui Putin până la ofensiva de eliberare a ucrainenilor din septembrie 2022. Forțele ruse au înconjurat orașul, însă nu au reușit niciodată să îl cucerească.

În urmă, au rămas însă dovezile atacurilor furibunde, clădiri distruse, drumuri avariate și populație strămutată. 

În luna mai, Rusia a lansat un atac surpriză asupra Harkovului în încercarea de a împinge forțele ucrainene înapoi și de a stabili ceea ce președintele rus Vladimir Putin a numit „zonă tampon”.

Însă, forțele ucrainene au reușit să repsingă atacul și să țină forțele ruse la 15 kilometri depărtare de oraș.

Recent, orașul a fost din nou sub tirul rușilor, când Moscova a lansat zilele trecute unul dintre cele mai puternice atacuri asupra Ucrainei cu drone și rachete. În regiunea Harkov au fost morți și răniți.

Ucrainenii din oraș trăiesc deja de doi ani și jumătate sub teroare. Alarmele care îi îndeamnă să se adăposteacă sună zilnic.

Acestea au sunat și joi dimineață, momentul fiind surprins de echipa Antena 3 CNN.

„Sirenele sună încă de dimineață în zona Harkov. În mod normal ar trebui să mergem spre un adăpost, dar nu există așa ceva in zona unde suntem. O să încercăm să ne adăpostim lângă un bloc.

Majoritatea oamenilor au început să se obișnuiască în ultimii 2 ani șu jumătate cu aceste alarme și aproape că nu le mai bagă în seamă.

Incursiuni au loc și ziua și noaptea, atât din partea ucrainenilor, cât și a trupelor internaționale venite să sprijine armata ucraineană.

Alarma e destul de îndelungată, de 2 – 3 minute, ceea ce înseamnă că atacul cu elemente de artilerie e destul de puternic și are loc în apropiere. Cu cât alarma se aude mai tare, cu atât amploarea atacului e mai mare", a transmis Laurențiu Rădulescu, corespondentul Antena 3 CNN pe frontul din Ucraina. 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close