Antena 3 CNN Externe Charles a ajuns în Australia pentru prima oară în calitate de rege al țării. E prima sa vizită solicitantă după diagnosticul de cancer

Charles a ajuns în Australia pentru prima oară în calitate de rege al țării. E prima sa vizită solicitantă după diagnosticul de cancer

de Adrian Dumitru    |   

Regele Charles al III-lea a sosit, vineri, în Australia, pentru un turneu de şase zile, cea mai solicitantă călătorie a sa din punct de vedere fizic după ce a fost diagnosticat cu cancer în luna februarie. Suveranul britanic intenționează să abordeze probleme legate de mediu și criza climatică în vizita sa în Australia. Regele Charles şi soţia lui, Camilla, au fost întâmpinaţi de demnitari locali şi copii care le-au oferit buchete de flori.

În urmă cu câteva zile, această victimă a provocat un scandal de amploare la Canberra, în condițiile în care șefii provinciilor locale au refuzat să se întâlnească cu monarhul în timpul vizitei sale.

Potrivit presei britanice, medicii i-au permis suveranului să îşi suspende tratamentul în timpul acestei călătorii, care va include şi o vizită în Insulele Samoa pentru o reuniune a organizaţiei Commonwealth.

Charles al III-lea vizitează țara pentru prima oară ca rege al Australiei în exercițiu. Ultima oară, țara a fost vizitată de regina Elisabeta a II-a în 2011, moment în care un număr mare de admiratori a venit să o vadă pe suverană.

Regele britanic, în vârstă de 75 de ani, a aterizat, vineri seară, pe aeroportul din Sydney, după un zbor de peste 20 de ore.

Cu ocazia vizitei sale în Australia, suveranul va sublinia pericolele generate de schimbările climatice într-o ţară marcată de incendii de vegetaţie şi de inundaţii. El se va întâlni şi cu oameni de ştiinţă într-un laborator de cercetare a cancerului.

Sunt prevăzute mai multe întâlniri cu publicul, inclusiv în cadrul unui eveniment care va avea loc în faţa Operei din Sydney şi cu ocazia unei uriaşe petreceri la care se va servi friptură la grătar.

Dar, cu excepţia câtorva monarhişti convinşi şi a unor republicani înflăcăraţi, publicul australian pare să fie, în mare parte, indiferent faţă de vizita suveranului britanic.

Australia divizată între monarhiști, republicani și indiferenți

Charles a a vizitat pentru prima dată Australia în 1966, la vârsta de 17 ani, pentru un sejur în şcoala izolată din Timbertop, într-o regiune muntoasă din statul Victoria.

S-a întors în Australia alături de soţia lui de atunci, Diana, în 1983, atrăgând mulţimi numeroase de spectatori care voiau să o vadă pe „Prinţesa Poporului” în locuri emblematice, precum Opera din Sydney.

În timpul unei vizite din 1994, un bărbat a tras două gloanţe albe spre el în timp ce acesta susţinea un discurs în Portul din Sydney.

Noua sa vizită de şase zile în Australia, urmată de cinci zile în Insulele Samoa, reprezintă cea mai lungă călătorie în străinătate pentru regele Charles de la începutul tratamentului său medical împotriva cancerului cu care a fost diagnosticat în februarie.

Suveranul a făcut o scurtă vizită în Franţa în acest an pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la Debarcarea trupelor Aliaţilor în Normandia.

Australia a respins prin referendum, în 1999, o schimbare a constituţiei pentru a deveni republică. Nicio reformă în acest sens nu se află pe ordinea de zi a discuţiilor publice.

Înaintea vizitei sale, regele Charles al III-lea a evitat cu mare atenţie această chestiune, declarând că publicul australian este cel care trebuie să decidă în această privinţă.

Potrivit sondajelor, aproximativ o treime dintre australieni ar dori ca ţara lor să renunţe la monarhie, o treime doresc să păstreze această formă de stat, iar o treime au spus că au păreri împărţite pe această temă.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile