Antena 3 CNN Externe „O insultă monumentală”. Liderii politici din Australia au refuzat să se întâlnească cu regele Charles în prima sa vizită ca monarh

„O insultă monumentală”. Liderii politici din Australia au refuzat să se întâlnească cu regele Charles în prima sa vizită ca monarh

Adrian Dumitru
1 minut de citit Publicat la 20:01 14 Oct 2024 Modificat la 20:01 14 Oct 2024
Charles al III-lea
Vizita regelui Charles va fi ignorată de liderii statelor australiene. Foto: Getty Images

Vizita regelui Charles al III-lea în Australia a provocat un scandal uriaș la Canberra după ce liderii statelor componente ale federației australiene au anunțat că nu au de gând să participe la întâlnirea cu monarhul britanic, care este și regele Australiei, relatează Politico.

Regele Charles urmează să ajungă în Australia săptămâna viitoare și se va deplasa la Canberra pentru o recepție care marchează prima sa vizită în țară de când a moștenit coroana britanică și prima vizită a unui monarh în Australia din 2011.

La recepție va fi prezent doar prim-ministrul guvernului federal, însă, liderii influenți ai celorlalte șase state component declinând invidtațiile și motivând prin faptul că au „alte angajamente”.

Premierul guvernului celui mai mare stat australian, New South Wales, a spus că se va întâlni cu Charles într-un alt moment al vizitei sale.

Reacția monarhiștilor australieni a fost extrem de dură – Bev McArthur, purtătoarea de cuvânt a Ligii Monarhiștilor Australieni, a declarat că gestul este o „palmă peste fața” regelui.

„Toți premierii și miniștrii au jurat credință monarhului nostru, Charles al III-lea, iar ceea ce fac ei acum este o insultă monumentală. Scuipă mâna întinsă cu prietenie a lui Charles”, a declarat ea pentru presa australiană.

Australia este o federație formată din mai multe foste colonii britanice și și-a declarat independența de stat în 1901. Ea rămâne o monarhie constituțională în uniune personală cu țara-mamă, Marea Britanie, asta însemnând că monarhul britanic este și regele Australiei.

Monarhia este o instituție pur ceremonială în toate statele succesoare fostului Imperiu Britanic, însă.

Sondajele arată că australienii rămân împărțiți între conservarea monarhiei și republicanism. Un referendum pentru abolirea monarhiei a fost învins la vot, la referendum, în 1999.  Atunci, australienii au votat în proporție de puțin peste 54 procente pentru păstrarea monarhiei.

×
x close