Antena 3 CNN Externe Ce va face Putin dacă Biden autorizează lovirea Rusiei cu rachete cu rază lungă. Răspunsul primit de la serviciile de informații

Ce va face Putin dacă Biden autorizează lovirea Rusiei cu rachete cu rază lungă. Răspunsul primit de la serviciile de informații

R.K.
2 minute de citit Publicat la 13:21 27 Sep 2024 Modificat la 13:21 27 Sep 2024

Agențiile de informații americane au avertizat că Rusia ar putea răspunde cu forță sporită, inclusiv atacuri letale asupra SUA și aliaților săi, dacă Ucrainei i se permite să folosească rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA, Regatul Unit și Franța pentru lovituri în adâncimea teritoriului rus, scrie New York Times, potrivit Kyiv Independent.

NYT a citat o evaluare anterioară, care vorbește, de asemenea, de impactul strategic pe care l-ar putea avea aceste rachete cu rază lungă de acțiune asupra războiului, menționând incertitudinea cu privire la câte națiuni occidentale mai pot furniza aceste rachete.

Analiza subliniază riscurile semnificative și beneficiile incerte ale deciziei, care revine acum președintelui Joe Biden, după întâlnirea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă.

Dificultatea în luarea deciziilor președintelui Biden cu privire la cererea Ucrainei de a permite folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune are legătură și cu îngrijorarea exprimată de serviciile de informații americane, au declarat oficiali americani pentru New York Times. Zelenski face eforturi atât în ​​mod public, cât și în privat pentru a obține permisiunea de a lovi teritoriul Rusiei cu rachete avansate.

Vladimir Putin a folosit în mod regulat amenințări pentru a descuraja SUA și aliații săi să trimită armament mai sofisticat în Ucraina. Criticii susțin că administrația lui Biden a fost prea precaută, susținând că abordarea precaută a afectat performanța pe câmpul de luptă. Pe de altă parte, susținătorii strategiei actuale subliniază eficiența acesteia în evitarea represaliilor majore ale Rusiei, deși admit că acest echilibru ar putea fi oricum în pericol.

Ce i-au serviciile de informații lui Joe Biden

Evaluarea serviciilor de informații subliniază o serie de potențiale reacții ale Rusiei în cazul în care națiunile americane și europene autorizează Ucraina să efectueze lovituri la distanță lungă cu rachetele furnizate. Aceste răspunsuri ar putea include acte sporite de sabotaj și incendiere care vizează infrastructura din întreaga Europă și chiar atacuri potențial letale asupra instalațiilor militare aparținând SUA și aliaților săi.

Potrivit oficialilor americani, cea mai mare parte a sabotajului din Europa de până acum a fost orchestrată de agenția de informații militare a Rusiei (GRU). Dacă Putin optează să intensifice această campanie ascunsă ca răspuns la loviturile cu rachete în adâncul teritoriului rus, oficialii cred că Kremlinul va continua probabil să opereze în umbră, evitând atacurile directe și deschise asupra instalațiilor militare americane și europene pentru a preveni declanșarea unui conflict mai larg.

„Planul Victoriei” propus de Zelenski nu i-a impresionat pe oficialii SUA

Administrația Biden este nemulțumită de „Planul de victorie” propus de președintele ucrainean, potrivit unor oficiali de rang înalt care au examinat documentul, scrie Wall Street Journal.

Administrația Biden este îngrijorată de faptul că Planului Victoriei, propus de Zelenski, îi lipsește o strategie cuprinzătoare, cu propuneri limitate doar la furnizarea de mai multe arme și ridicarea restricțiilor asupra rachetelor cu rază lungă. „Nu sunt impresionat, nu sunt prea multe noutăți acolo”, a spus unul dintre oficiali, citat de WSJ.

Interlocutorii WSJ au remarcat că propunerile lui Zelenski sunt fără compromisuri, iar secțiunile despre diplomație și politică sunt mult mai puțin detaliate decât cererile de arme.

„Planul de victorie” pe care Zelenski îl prezintă conducerii SUA nu a fost încă făcut public. 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole