Antena 3 CNN Life Ce trebuie să faci dacă ești martor la un accident rutier. Pașii de urmat la locul accidentului ca să nu fii sancționat

Ce trebuie să faci dacă ești martor la un accident rutier. Pașii de urmat la locul accidentului ca să nu fii sancționat

Laura Dinu
5 minute de citit Publicat la 07:00 12 Noi 2024 Modificat la 07:00 12 Noi 2024

Dacă ești martor la un accident rutier, există câțiva pași care trebuie urmați pentru a gestiona în siguranță situația fără a pune în pericol propria persoană sau victimele.

  1. Oprește în siguranță și alertează autoritățile. Asigură-te că oprești într-un loc sigur și sună imediat la 112 pentru a raporta accidentul. Furnizează detalii precise despre locație și numărul de victime, dacă este posibil.

  2. Semnalizează zona accidentului. Utilizează triunghiurile reflectorizante și luminile de avarie pentru a avertiza alți participanți la trafic și a evita producerea altor accidente. Este important să semnalizezi din timp zona, în special în condiții de vizibilitate redusă.

  3. Evaluarea situației și acordarea primului ajutor. În ceea ce privește victimele, nu încerca să le muți, decât dacă sunt în pericol imediat (de exemplu, în caz de incendiu). În caz contrar, așteaptă echipele de intervenție, pentru că o mișcare greșită poate agrava starea persoanei rănite. Dacă ai pregătire de prim-ajutor, ajută cu măsuri de bază , precum oprirea sângerării sau masaj cardiac până la sosirea personalului specializat.

  4. Nu părăsi locul până la sosirea autorităților. Conform legii, martorii unui accident grav nu trebuie să părăsească locul incidentului, mai ales dacă au furnizat declarații care pot ajuta la stabilirea circumstanțelor accidentului.

Raed Arafat a explicat cum trebuie să procedeze martorul unui accident rutier

Raed Arafat a explicat, în urmă cu ceva timp, cum trebuie să procedeze un martor al unui astfel de eveniment rutier.

"În primul rând, să dea informații corecte și complete pentru că pe baza informațiilor se configurează răspunsul care vine. Dacă dai și spui că este un accident și închizi nu este același lucru dacă relatezi câte persoane sunt: unul nu vorbește, unul nu poate fi scos din mașină, deja știi automat ce vei trimite acolo. Acesta este un aspect.

Al doilea. Să nu facă rău, adică să nu încerce să smulgă bolnavul decât dacă iese fum, apare flacără sau chiar mașina a luat foc. Salvarea vieții este mai importantă decât protecția coloanei cervicale sau a membrelor. Dacă scoți incorect, automat poți nenoroci victima pe viață.

Apoi, martorul unui accident rutier trebuie să se asigure că zona este bine marcată pentru a nu se produce al doilea accident acolo și, în mod normal, rămâne pe loc pentru a oferi informații suplimentare", a spus Raed Arafat.

Greșeli făcute frecvent 

Reprezentanții ISU Teleorman au explicat care sunt greșelile făcute frecvent de cei care își doresc să dea o mână de ajutor, dar o fac într-un mod în care pot pune viața persoanei vătămate în pericol. 

”La unele accidente rutiere sau evenimente cu victime, o parte dintre cetățenii care vor să dea o mână de ajutor persoanelor aflate în dificultate, fac acest lucru în mod greșit, uneori chiar punând în pericol viața celor pe care vor să-i salveze.

Printre cele mai mari erori întâlnite se regăsesc preluarea victimelor de la fața locului cu scopul de a ajunge cât mai repede la o unitate spitalicească fără a aștepta sosirea echipajelor medicale ale SMURD ori ale Serviciului de Ambulanță, extragerea persoanelor rănite din autoturisme fără ca acestea să prezinte un pericol iminent de explozie ori de incendiu, acordarea primului ajutor în mod greșit din cauza necunoașterii metodelor specifice, neluarea măsurilor de siguranță la fața locului, existând riscul producerii unor noi accidente sau ambuteiaje, neanunțarea ori furnizarea de date insuficiente la numărul unic pentru apeluri de urgență 112, ori anunțarea cu foarte mare întârziere a evenimentului”, scriu reprezentanții ISU.

”Având în vedere aceste aspecte și pentru ca victimele situațiilor de urgență să beneficieze de o intervenție rapidă și eficientă, recomandăm cetățenilor să respecte următorii pași:

1) anunțarea de îndată a evenimentului pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, precizând locația cât mai exactă, numărul de victime, pe cât posibil starea lor medicală, dacă sunt încarcerate/blocate, dacă sunt scurgeri de carburant și dacă a izbucnit un incendiu sau iese fum de la compartimentul motor. Acest lucru se realizează concomitent cu efectuarea unei recunoașteri minimale pe lângă autoturismul avariat/implicat în accident;

2) asigurarea zonei, prin poziționarea mașinilor oprite în trafic la o distanță de siguranță care să protejeze locul accidentului și montarea triunghiurilor de semnalizare;

3) în cazul în care cetățenii nu cunosc măsurile de acordare a primului ajutor și nu au deprinderile necesare pentru efectuarea acestora, se recomandă ca ei să se rezume la a încerca să calmeze victimele, să comunice cu ele, să le precizeze că au alertat echipajele de intervenție și să le recomande să nu efectueze mișcări bruște care să le agraveze starea lor medicală. Pentru a preveni izbucnirea unui incendiu, până la sosirea salvatorilor se recomandă decuplarea bornelor de la bateria mașinii și să se pregătească stingătoarele din dotarea autoturismelor oprite pentru a putea fi folosite în eventualitatea izbucnirii unui incendiu;

4) în situația în care există un pericol iminent de izbucnire a unui incendiu ori a unei explozii, se recomandă evacuarea imediată a victimelor din autoturism într-o zonă de siguranță, însă extragerea acestora trebuie realizată cu grijă astfel încât să nu fie agravată starea lor medicală. 

Înainte de a începe degajarea victimei se verifică să nu fie prinse picioarele pacientului de pedale, se desface centura de siguranță, salvatorul introduce o mână sub brațul victimei și va menține capul în ax, iar cealaltă mână se introduce prin spatele victimei, se agață de cureaua acesteia și cu mișcări ușoare se încearcă scoaterea ei din autoturism, având permanent grijă de menținerea capului imobilizat de umăr. Odată scoasă din mașină, așezarea victimei pe sol impune de asemenea respectarea anumitor reguli cu foarte mare strictețe și anume: capul va fi menținut în permanență în ax. Acest lucru trebuie să fie prioritatea numărul unu pentru pacient, urmărindu-se menținerea permanentă a coloanei vertebrale în linie dreaptă (cap – gât - trunchi), pentru a evita lezarea măduvei spinării în cazul unei fracturi de coloană. După ce ați așezat victima pe carosabil, până la sosirea echipajului medical dotat cu gulere cervicale, trebuie să urmăriți să-i imobilizați coloana cervicală persoanei rănite acest lucru putând fi realizat între două pietre sau suluri de haine.

După imobilizarea victimei puteți să treceți la evaluarea funcțiilor vitale, respirație și puls, apoi, puteți acorda primul ajutor în cazul în care persoana rănită are nevoie.

5) în eventualitatea în care la fața locului sunt mai mulți cetățeni, până la sosirea echipajelor de intervenție profesioniste, solicitați acestora să vă ajute în derularea acțiunilor menționate anterior”, au continuat aceștia.

 

 
 
Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole