România se află în continuare în topul țărilor din Uniunea Europeană privind numărul morților rezultați din accidentele rutiere, alături de Letonia, Bulgaria și Lituania - peste 90 de decese la un milion de locuitori. În acest context, s-a constatat că românii nu ştiu ce trebuie să facă în situaţia în care sunt martorii unui accident auto, pe lângă a apela numărul de urgenţă 112.
Raed Arafat a explicat, într-un interviu în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor, cum trebuie să procedeze un martor al unui astfel de eveniment rutier.
"În primul rînd, să dea informații corecte și complete pentru că pe baza informațiilor se configurează răspunsul care vine. Dacă dai și spui e un accident și închizi nu e același lucru dacă relatezi cîte persoane sînt: unul nu vorbește, unul nu poate fi scos din mașină, deja știi automat ce vei trimite acolo. Acesta este un aspect. Al doilea. Să nu facă rău, adică să nu încerce să smulgă bolnavul decît dacă iese fum, apare flacără sau chiar mașina a luat foc. Salvarea vieții este mai importantă decît protecția coloanei cervicale sau a membrelor. Dacă scoți incorect, automat poți nenoroci victima pe viață. Apoi să se asigure că zona este bine marcată pentru a nu se produce al doilea accident acolo și, în mod normal, rămîne pe loc pentru a oferi informații suplimentare", a spus Raed Arafat, președintele Consiliului Director al Fundației pentru SMURD.