Antena 3 CNN Externe Brigitte, soția președintelui francez Emmanuel Macron, a primit 8.000 de euro daune pentru acuzațiile false de transexualitate

Brigitte, soția președintelui francez Emmanuel Macron, a primit 8.000 de euro daune pentru acuzațiile false de transexualitate

de Claudia Popovici    |   

Un tribunal a decis ca două femei să-i plătească 8.000 de euro daune lui Brigitte Macron, în vârstă de 71 de ani, după ce au făcut acuzaţii false conform cărora soţia preşedintelui francez Emmanuel Macron ar fi fost transgenderă, stârnind zvonuri online de către teoreticieni ai conspirației și extrema dreaptă. De asemenea, instanţa a decis ca şi fratele ei, Jean-Michel Trogneux, să primească daune morale în cuantum de 5.000 de euro de la cele două inculpate. Între timp, pe măsură ce vestea despre decizia tribunalului a fost dată publicității joi, Macron a făcut debutul pe Netflix interpretându-se pe sine în seria de succes Emily in Paris, scrie The Guardian. 

Totul a pornit din 2021, atunci când cele două femei au postat un videoclip pe YouTube în decembrie 2021, susținând că Brigitte, soția președintelui francez, Emmanuel Macron, ar fi fost odată un bărbat pe nume Jean-Michel, o minciună care a devenit virală cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din 2022 și a determinat-o pe Brigitte Macron să depună o plângere pentru calomnie.

Postările s-au răspândit pe rețelele sociale, susținând că prima doamnă, anterior Brigitte Trogneux, nu a existat niciodată și că fratele ei, Jean-Michel, și-a schimbat genul și a adoptat acea identitate.

Un tribunal din Paris a condamnat-o joi pe Amandine Roy și pe Natacha Rey să plătească în total 8.000 de euro (6.750 de lire sterline) în daune soției președintelui și 5.000 de euro şi lui Jean-Michel Trogneux, fratele lui Brigitte Macron. 

De asemenea, au fost sancționate cu o amendă suspendată de 500 de euro.

Brigitte Macron, în vârstă de 71 de ani, nu a fost prezentă pentru pronunțarea verdictului

Brigitte Macron, în vârstă de 71 de ani, nu a participat la procesul din iunie și nu a fost prezentă pentru pronunțarea verdictului.

Roy, o auto-proclamată medium spiritual, a intervievat-o pe Rey, o jurnalistă auto-descrisă ca independentă, timp de patru ore pe canalul său YouTube. Rey a vorbit despre „minciuna de stat” și „escrocheria” pe care susținea că a descoperit-o.

Dezinformarea s-a răspândit chiar și în SUA, unde Macron a fost batjocorită într-un videoclip YouTube acum șters înainte de alegerile intermediare din noiembrie.

Rey a fost bolnavă în timpul procesului, dar nu a reușit să obțină amânarea acestuia.

Michelle Obama şi Kamala Harris au fost, de asemenea, ținte ale dezinformării

Fosta primă doamnă a SUA, Michelle Obama, vicepreședintele SUA și candidata prezidențială Kamala Harris, și fostul prim-ministru din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, au fost, de asemenea, ținte ale dezinformării privind genul sau sexualitatea lor, în încercări de a le batjocori sau umili.

Pe măsură ce vestea despre decizia tribunalului a fost dată publicității joi, Macron a făcut debutul pe Netflix interpretându-se pe sine în seria de succes Emily in Paris.

Starul show-ului, Lily Collins, a declarat pentru revista Elle că ideea a venit la ea și la creatorul programului, Darren Star, după ce i-au întâlnit pe prima doamnă la Palatul Élysée în decembrie 2022.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile