Antena 3 CNN Externe Biden crede că uciderea șefului Hamas nu ajută la încheierea unui armistițiu în Gaza: „Sunt foarte îngrijorat”

Biden crede că uciderea șefului Hamas nu ajută la încheierea unui armistițiu în Gaza: „Sunt foarte îngrijorat”

de Bianca Chirilă    |   

Preşedintele american, Joe Biden, a declarat joi că uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, nu ajută la încheierea unui armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

A existat un risc crescut de escaladare într-un conflict mai larg în Orientul Mijlociu, după ce asasinarea lui Haniyeh în Iran a dus la ameninţări de răzbunare împotriva Israelului.

Hamas şi Gardienii Revoluţiei din Iran au confirmat moartea lui Ismail Haniyeh, care a participat la convorbirile indirecte mediate internaţional pentru obţinerea unui armistiţiu în Gaza.

Locuitorii din Fâşia Gaza asediată de Israel se tem că uciderea lui Haniyeh, miercuri dimineaţă, va prelungi războiul. Iranul susţine că asasinatul a avut loc la câteva ore după depunerea jurământului de către noul preşedinte.

„Nu ajută”, le-a spus Biden jurnaliştilor joi seară, întrebat dacă asasinarea lui Haniyeh a distrus şansele unui acord de armistiţiu.

Biden a mai spus că a avut o discuţie directă cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, în cursul zilei de joi. Potrivit AFP, liderul american i-a cerut lui Netanyahu să încheie rapid un acord de armistiţiu în Fâşia Gaza.

„Sunt foarte îngrijorat de această situaţie”, a declarat Biden presei la baza aeriană Andrews, în apropiere de Washington, unde a primit deţinuţii americani eliberaţi de Rusia.

SUA nu sunt implicate în uciderea lui Ismail Haniyeh

SUA au anunţat că nu sunt implicate în uciderea lui Ismail Haniyeh.

Guvernul lui Netanyahu nu a revendicat asasinarea lui Haniyeh, dar a afirmat că Israelul le-a dat lovituri devastatoare interpuşilor Iranului şi va răspunde în forţă oricărui atac.

Tensiunile Israelului cu Iran şi Hezbollah au alimentat temerile privind un conflict mai amplu în regiune, unde este în derulare operaţiunea militară a Israelului din Fâşia Gaza în care au murit zeci de mii de oameni şi care a provocat o criză umanitară. Războiul a fost declanşat de atacul de la 7 octombrie al mişcării islamiste Hamas în sudul Israelului în urma căruia au murit circa 1.200 de persoane şi 250 de persoane au fost luate ostatice. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile