Antena 3 CNN Externe Benny Gantz spune că Israelul ar trebui să pornească un „război total” împotriva Hezbollah: „Suntem capabili să atacăm Libanul”

Benny Gantz spune că Israelul ar trebui să pornească un „război total” împotriva Hezbollah: „Suntem capabili să atacăm Libanul”

de Adrian Dumitru    |   

Benny Gantz, fost membru al cabinetului de război al Israelului, unul dintre cei mai importanți rivali politici ai lui Benjamin Netanyahu, susține că Israelul ar trebui să înceapă un „război total” împotriva grupării libaneze Hezbollah.

„Ora nordică a sosit şi, de fapt, este deja târziu”, a declarat Gantz, duminică, la Washington D. C., la un forum despre Orientul Mijlociu care a avut un mare impact în presa israeliană.

Liderul Partidului Uniunii Naţionale consideră că situaţia militară din Gaza este mai bine controlată pentru că trupele israeliene „au depăşit un punct decisiv în campanie” şi asta îi permite Israelului să ia deciziile care i se potrivesc cel mai bine în interiorul enclavei palestiniene.

Situaţia de la graniţa de nord a ţării, unde există un schimb zilnic de focuri cu gruparea libaneză, este urmărită „cu îngrijorare” de Gantz: „Adevărata problemă pentru noi nu este Hamas, ci Iranul şi toţi reprezentanţii săi în zonă”.

„De multe luni am crezut că avem suficiente forţe pentru a ne ocupa de Gaza şi că ar trebui să ne concentrăm asupra a ceea ce se întâmplă în nordul ţării. (...) În Gaza, am ajuns la un punct decisiv al campaniei. Putem face ce vrem în Gaza”, a spus Gantz.

„Cred că ar trebui să căutăm să ajungem la un acord pentru a ne elibera ostaticii, dar dacă nu putem face asta în următoarele zile sau săptămâni, ar trebui să ne îndreptăm spre nord. Nu cred că trebuie să mai aşteptăm (...) avem capacitatea de a face asta. Suntem capabili să atacăm statul Liban dacă este necesar”.

Gantz a criticat, totodată, ordinele de evacuare ale guvernului israelian, prin care au fost mutați aproximativ 60.000 de israelieni din zonele aflate la granița cu Libanul.

„Cred că am făcut o greşeală evacuând o parte atât de mare a populaţiei. Ar fi trebuit să evacuăm doar oraşele şi kibuţurile din apropierea graniţei”, a adăugat el.

Mii de israelieni au fost nevoiţi să fugă din nord, în timp ce, de la începutul războiului din Fâşia Gaza dintre Israel şi teroriștii Hamas, Hezbollah şi armata israeliană au înregistrat schimburi de focuri aproape zilnic la graniţa de nord a Israelului.

Gantz, fost şef al armatei, a părăsit coaliţia de guvernare în iunie, după ce a participat la cabinetul de război al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, înfiinţat după atacul Hamas. Între timp, cabinetul de război a fost dizolvat.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile