Antena 3 CNN Externe Benny Gantz îl critică dur pe Netanyahu: „Își pune propriile interese înaintea celor ale Israelului. Și-a pierdut calea și e periculos”

Benny Gantz îl critică dur pe Netanyahu: „Își pune propriile interese înaintea celor ale Israelului. Și-a pierdut calea și e periculos”

de Bianca Chirilă    |   

Principalul rival politic al lui Benjamin Netanyahu, Benny Gantz, l-a acuzat pe premierul israelian că își pune interesele personale înaintea celor ale țării sale, după ce a insistat din nou că este necesar ca Israelul să dețină controlului asupra graniței dintre Fâșia Gaza și Egipt, o poziție care reprezintă un obstacol în calea unui acord de încetare a focului, transmite The Guardian.

Liderul partidului de centru-dreapta Unitatea Națională a declarat, marți, în timpul unei conferințe, că Netanyahu „și-a pierdut calea” și „se vede pe sine ca statul, iar acest lucru este periculos”.

Netanyahu a insistat luni seara că Israelul trebuie să păstreze controlul asupra coridorului Philadelphi de-a lungul graniței Fâșiei Gaza cu Egiptul, o poziție despre care a fost avertizat că pune în pericol eforturile menite să medieze un acord de încetare a focului și eliberarea ostaticilor în războiul cu Hamas.

Netanyahu nu vrea să „cedeze presiunilor”

Gantz și colegul său de partid Gadi Eisenkot, ambii foști șefi ai armatei, urmau să țină discursuri marți seara pentru a „infirma afirmațiile lui Netanyahu și a expune adevărul despre coridorul Philadelphi și ostatici”.

Netanyahu a ținut un discurs luni ca răspuns la protestele fără precedent din Israel, provocate de descoperirea a șase ostatici uciși în Gaza. Premierul a exclus să facă „concesii” sau să „cedeze presiunilor” pentru a pune capăt războiului.

O sursă anonimă familiarizată cu negocierile a declarat pentru CNN: „Acest tip a torpilat totul într-un singur discurs”.

În iulie, Hamas și Israelul au convenit să implementeze un plan în trei faze propus de Joe Biden în mai. Hamas a declarat de atunci că cea mai recentă versiune a propunerii diferă semnificativ de planul inițial, deoarece au fost adăugate noi cereri ale Israelului, inclusiv o desfășurare militară israeliană permanentă de-a lungul graniței Gaza-Egipt și a coridorului Netzarim, noua barieră controlată de Israel care separă orașul Gaza de sudul Fâșiei.

Hamas a cerut de mult timp o retragere completă a Israelului din Fâșia Gaza

Hamas a cerut de mult timp o retragere completă a Israelului din Fâșia Gaza, iar Egiptul a declarat că o prezență militară israeliană puternică la granița sa amenință tratatul de pace dintre cele două țări.

Ministrul său al Apărării, Yoav Gallant, i-a cerut public liderului israelian să facă un compromis în această chestiune, argumentând că un acord care să elibereze ostaticii din Gaza ar trebui să fie prioritatea guvernului.

Trei dintre cei șase ostatici despre care armata israeliană a spus că au fost împușcați în cap cu puțin timp înainte ca trupele să ajungă în zonă urmau să fie eliberați în prima etapă a unui acord de încetare a focului.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile