Antena 3 CNN Externe Primele declarații ale lui Netanyahu după protestele uriașe: „Vă implor să mă iertați”

Primele declarații ale lui Netanyahu după protestele uriașe: „Vă implor să mă iertați”

Netanyahu cu un avion de vanatoare in spate.
Benjamin Netanyahu. Foto: Hepta
de Adrian Dumitru    |    02 Sep 2024   •   23:17

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat, luni seară, că cei şase ostatici găsiţi morţi într-un tunel din Fâşia Gaza şi repatriați în weekend au fost „executaţi” de Hamas cu un „glonţ în ceafă”. Netanyahu le-a cerut israelienilor iertare israelienilor pentru faptul că nu a putut să-i aducă în viață înapoi pe ostatici, dar a promis că teroriștii Hamas „vor plăti un preț foarte mare”.

„Aceşti criminali au executat şase dintre ostaticii noştri împuşcându-i în ceafă”, a afirmat Netanyahu în cadrul unei conferinţe de de presă.

Benjamin Netanyahu şi-a cerut iertare de la familiile celor şase ostatici israelieni găsiţi morţi în Gaza. Duminică și luni au avut loc înmormântările ostaticilor uciși, iar un val de revoltă față de guvernul Netanyahu s-a revărsat în Israel, oamenii ieșind în stradă mai multe zile.

„Vă implor să mă iertați că nu i-am readus în viaţă. Am fost aproape, dar nu am reuşit”, a declarat lidrul israelian în cadrul conferinţei de presă, adăugând că Hamas „va plăti un preţ foarte mare”, conform BBC.

Netanyahu refuză de luni de zile să ajungă la un acord pentru eliberarea ostaticilor. Recent, principalul punct de blocaj are legătură cu coridorul Philadelphi, aflat de-a lungul graniței Egiptului cu Gaza.

Netanyahu insistă ca Israelul să aibă în continuare controlul asupra coridoarelor din Gaza, motivând că vrea să prevină contrabanda și să prindă luptătorii Hamas. De cealaltă parte, Hamas vrea retragerea completă a trupelor israeliene.

Inclusiv președintele SUA l-a acuzat pe Netanyahu că nu acționează suficient pentru a obține eliberarea ostaticilor, iar SUA sunt pregătite să se retragă de la negocieri dacă un plan pe care urmează să-l propună nu va fi acceptat.

Duminică, La Tel Aviv, poliţia a intervenit de urgenţă pentru a-i îndepărta pe manifestanţii care scandau împotriva guvernului Netanyahu şi care cereau un acord pentru eliberarea ostaticilor ţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza. 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close