Antena 3 CNN Politică Alegeri prezidenţiale DOCUMENT. BEC a trimis rezultatul renumărării la CCR. Ciolacu e pe locul doi, dar mai sunt de numărat 643.000 de voturi din diaspora

DOCUMENT. BEC a trimis rezultatul renumărării la CCR. Ciolacu e pe locul doi, dar mai sunt de numărat 643.000 de voturi din diaspora

Mia Lungu
4 minute de citit Publicat la 16:31 02 Dec 2024 Modificat la 19:11 02 Dec 2024

Biroul Electoral Central a anunțat luni rezultatele oficiale ale renumărării voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, cerută de CCR săptămâna trecută. BEC a trimis aceste documente către Curtea Constituțională, însă nu au fost numărate toate voturile. Președintele AEP, Tony Greblă, a explicat la Antena 3 CNN că, deși clasamentul trimis către CCR este altul, renumărarea este una parțială care nu a arătat diferențe majore care să indice că la primul tur de scrutin au fost fraude. Astfel, CCR va face o analiză comparativă și ținând cont de voturile din diaspora care au fost deja numărate imediat după alegerile din 24 noiembrie, clasamentul final nu va suferi modificări.

BEC a transmis că nu au fost renumărate toate voturile, și lipsesc circa 643.361 de voturi din diaspora, care încă nu au sosit la Biroul Electoral. Unele dintre ele ar putea ajunge abia pe 9 decembrie, conform comunicatului instituției.

Clasamentul în urma renumărării arată că pe primul loc este Călin Georgescu cu 1.804.607 voturi, iar pe locul doi este Marcel Ciolacu cu 1.750.031 voturi. Elena Lasconi este pe locul trei cu 1.623.482. Însă, cele peste 643.000 de voturi ar modifica acest clasament.

Președintele AEP a declarat la Antena 3 CNN că aceste documente au fost trimise înainte de ședință CCR, pentru că așa au cerut judecătorii Curții, care au la dispoziție și documentele necesare pentru a putea face o comparație.

„Curtea Constiuțională va verifica dacă s-au produs fraude majore. CCR are la dispoziție aceste reverificări și va face o analiză comparativă”, a declarat Toni Greblă. „Al doilea lucru pe care trebuie să îl vadă dacă s-au produs fraude, este dacă s-a modificat ordinea. CCR are posibilitatea să analizeze”.

„Biroul Electoral  a centralizat procesele verbale de la toate Birourile Electorale din țară și de la parte din birourile din străinătate atât cât a putut sa trimita MAE”, a mai spus acesta. 

„Nu există modificări majore”, a mai spus președintele AEP, care a explicat că acest clasament în care Marcel Ciolacu ar fi pe locul doi nu cuprinde voturile din diaspora. „Nu comparați mere cu pere, comparați ca pe o numărătoare parțială”.

Documentul trimis de BEC la CCR poate fi consultat AICI.

Renumărarea voturilor din țară a fost finalizată duminică, iar voturile din diaspora au ajuns luni la BEC.

Acestea vor fi trimise apoi către Curtea Constituțională, iar CCR va dezbate, la ora 17:00, cererea de anulare a primului tur de scrutin. Judecătorii vor decide dacă validează alegerile, după renumărarea voturilor.

MAE a anunțat că luni la BEC se vor afla peste 97% dintre voturile exprimate în străinătate.

După ce CCR a cerut Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate şi a celor nule de la primul tur al alegerilor prezidenţiale, BEC a decis că "materialele electorale aferente secţiilor de votare din străinatate sunt preluate, transportate şi depozitate, în regim de urgenţă, în ţară, la Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne şi a personalului Ministerului Afacerilor Externe".

Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR, a explicat în ce situații va decide CCR anularea primului tur

Petre Lăzăroiu, fost judecător la Curtea Constituțională a României, a explicat, vineri dimineață, la Antena 3 CNN, ce se va întâmpla după renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale în ambele scenarii: dacă clasamentul se schimbă sau dacă acesta va rămâne la fel ca după prima numărătoare.

Acesta a precizat și care ar fi procedura în cazul în care, după renumărare, Marcel Ciolacu va intra în turul doi în locul Elenei Lasconi dar candidatul PSD se retrage din cursă, așa cum a anunțat că va face.

Scenarii posibile, după renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, și care este procedura pentru fiecare:

  • Scorurile candidaților nu se schimbă: „Curtea va respinge contestațiile și va valida primul tur de scrutin”
  • Scorurile se schimbă, dar clasamentul candidaților rămâne la fel: „Curtea va respinge contestațiile și va valida primul tur de scrutin”
  • Scorurile se schimbă și se schimbă și clasamentul candidaților: „Dacă se constată că o fraudă a viciat întreg procesul de votare, CCR anulează votul și se reia primul tur”
  • Clasamentul se schimbă, intră Marcel Ciolacu în turul doi dar se retrage: „Atunci se menține clasamentul care rezultă (n.r. după retragere). Se exclude singur din turul doi”

„Eu mă feresc tot timpul de cuvântul „fraudă”, pentru că frauda în sine presupune o intenție directă. Da, deci să nu plecăm de la premiza că anumiți actorii au favorizat, cu intenție, pe nu știu cine. După părerea mea, chiar suntem într-o asemenea ipoteză (n.r. că a fost greșeală umană), dar în această situație, Curte sigur va decide în funcție de amploarea fenomenului ce va face.

Nu, e preferabil să anuleze alegerile, pentru că vă dați seama că asta înseamnă niște costuri enorme, înseamnă timp pierdut, înseamnă nemulțumirea populației. În primul rând, sunt 9 milioane care au votat. Ce facem cu ei? Îi aducem din nou la vot? Sunt chestiuni care trebuie bine cântărite. Nu e ușor, să știți, să dai o decizie și cu asta te-ai spălat pe mâini.”, spune Petre Lăzăroiu.

Citește mai multe din Alegeri prezidenţiale
» Citește mai multe din Alegeri prezidenţiale
TOP articole