CCR nu va face niciun anunț duminică seara
01 DecCCR a anunțat, duminică după amiază, că nu va face niciun anunț despre validarea sau invalidarea primului tur al prezidențialelor în cursul zilei în care au loc alegerile parlamentare, adică duminică seara.
“Ca urmare a numeroaselor solicitări din partea reprezentanților mass-media, va precizăm ca, astăzi, CCR nu va transmite niciun anunț și nicio comunicare. Nu este reală informația că se va face un anunț după ora 22,00. Următoarea comunicare a CCR va fi după ședința programată pentru data de 2 decembrie 2024”.
După toate informațiile neoficiale de până acum, nu va exista o anulare a alegerilor prezidențiale, deoarece nu s-a schimbat, în urma renumărării voturilor, ordinea rezultată inițial. S-au menținut scorurile înregistrate de Călin Georgescu și Elena Lasconi, care se vor înfrunta în al doilea tur, duminica viitoare.
Biroul Electoral Central ar putea anunţa duminică, la ora 22,00, datele rezultate în urma renumărării voturilor din primul tur al prezidenţialelor, procesul de reverificare a tuturor buletinelor de vot având loc la solicitarea Curţii Constituţionale, transmite Agerpres.
Joia trecută, BEC a stabilit ca termen data de 1 decembrie, ora 22,00, pentru trimiterea versiunii scanate a proceselor-verbale prin e-mail, ca urmare a renumărării voturilor.
„Rezultatul (…) se consemnează pentru fiecare secţie de votare într-un proces-verbal, iar pentru fiecare judeţ, pentru fiecare sector al municipiului Bucureşti, pentru străinătate şi pentru votul prin corespondenţă, după caz, se va întocmi un proces-verbal centralizator”, se arăta în decizia BEC.
Potrivit documentului, versiunile scanate ale proceselor-verbale vor fi comunicate Biroului Electoral Central şi statisticienilor din cadrul BEC, prin e-mail, la data de 1 decembrie, ora 22,00, în timp ce versiunile originale se vor comunica cel mai târziu la data de 3 decembrie, ora 16,00.
MAE: Peste 97% dintre buletine de vot din diaspora ajung duminică în țară
01 DecMinisterul Afacerilor Externe informează că toate buletinele de vot înregistrate în cadrul secțiilor de votare din străinătate la primul tur al alegerilor pentru Președintele României din data de 24 noiembrie 2024 au fost expediate către Biroul electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate.
Misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României au utilizat, în acest scop, cele mai rapide și totodată sigure dintre soluțiile de transport identificate, în funcție de specificul fiecărei situații, de zonele geografice și de fusul orar.
MAE precizează că în cursul zilei de 2 decembrie a.c. la Biroul electoral se vor afla peste 97% dintre voturile exprimate în străinătate
S-a încheiat renumărarea voturilor din țară. Surse: Ordinea candidaților nu s-a modificat
01 DecRenumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale din țară s-a încheiat. Au mai rămas de numărat voturile din Diaspora.
Potrivit unor surse politice, după ce au fost renumărate voturile din țară ordinea candidaților a rămas aceeași.
BEC ar putea anunța duminică, la ora 22, rezultatul renumărării voturilor
01 DecBiroul Electoral Central ar putea anunţa duminică, la ora 22,00, datele rezultate în urma renumărării voturilor din primul tur al prezidenţialelor, procesul de reverificare a tuturor buletinelor de vot având loc la solicitarea Curţii Constituţionale.
Joia trecută, BEC a stabilit ca termen data de 1 decembrie, ora 22,00, pentru trimiterea versiunii scanate a proceselor-verbale prin e-mail, ca urmare a renumărării voturilor.
"Rezultatul (...) se consemnează pentru fiecare secţie de votare într-un proces-verbal, iar pentru fiecare judeţ, pentru fiecare sector al municipiului Bucureşti, pentru străinătate şi pentru votul prin corespondenţă, după caz, se va întocmi un proces-verbal centralizator", se arăta în decizia BEC.
Potrivit documentului, versiunile scanate ale proceselor-verbale vor fi comunicate Biroului Electoral Central şi statisticienilor din cadrul BEC, prin e-mail, la data de 1 decembrie, ora 22,00, în timp ce versiunile originale se vor comunica cel mai târziu la data de 3 decembrie, ora 16,00.
Şi voturile din diaspora se renumără.
Ministerul Afacerilor Externe a informat vineri că sunt în desfăşurare demersurile în vederea expedierii către Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate a buletinelor cuprinzând voturi valabil exprimate şi voturi nule înregistrate în cadrul secţiilor din afara ţării la primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Expedierea buletinelor de vot din străinătate, începută vineri, 29 noiembrie, va continua până pe 3 decembrie, anunţa MAE.
Renumărarea voturilor a fost decisă de CCR în urma cererii depuse de Cristian Terheş (PNCR), candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a primului tur, acesta semnalând o posibilă fraudă electorală.
După ce BEC a stabilit termenul de 1 decembrie, ora 22,00, pentru renumărarea voturilor, Curtea Constituţională a României a amânat pentru data de 2 decembrie, la ora 17,00, dezbaterea solicitării lui Cristian Terheş. Tot pentru luni a fost amânată şi confirmarea/validarea rezultatului alegerilor de către CCR.
Al doilea tur de scrutin la prezidenţiale era programat pentru data de 8 decembrie.
USR spune că diferenţa dintre Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu este de 4.500 de voturi. PSD îi contrazice
30 NoiUSR şi PSD continuă scandalul pe voturile de la primul tur al alegerilor prezidențiale, după 90% din secții renumărate.
Oana Ţoiu,vicepreşedintele USR: „Diferența între Elena Lasconi și Marcel Ciolacu se menține la aproximativ 4.500 de voturi diferență totală între ei dupa 90% din secții renumărate. Nu au fost găsite niciunde voturi mutate de la Ludovic Orban la Elena Lasconi, acea știre vânturată la unele televiziuni nu am găsit să aibă temei real.
Chiar și cele trei secții din sesizarea domnului Terheș, fost europarlamentar PSD și AUR, nu aveau voturi în plus la Elena Lasconi nici în procesele verbale nici la renumărare.
Reprezentanților noștri le-a fost refuzat peste tot dreptul de a avea o copie și dreptul de a fotografia procesul verbal de renumărare. A continuat să fie refuzat accesul observatorilor și pornirea camerelor video.
Renumărarea la nivelul fiecărei secții de vot și a fiecărui sac s-a finalizat în aproape toate județele, într-o parte dintre ele s-a făcut și centralizarea, în altele nu. Mai ales în județe care au finalizat de ieri și nu au scris și procesul verbal centralizat avem suspiciuni că este posibil să aștepte instrucțiuni de ordin politic.
La diaspora au fost renumărate primele 100 de secții și nu au fost identificate probleme.
În toate cazurile flagrante, unde este evidentă intenția, cele cu diferențe de peste 100 voturi într-o secție de vot în dreptul altui candidat, aceste voturi au fost trecute fals în dreptul candidatului PSD. Aceste cazuri, este cinstit să o spunem, au fost izolate, nu un fenomen extins și nu sunt multe secții identificate până acum cu situații grave.
În replică, Lucian Romaşcanu, preşedintele PSD Buzău, spune că între cei doi candidați ar fi o diferența de 300 de voturi.
PSD și USR se „bat” pe voturi, președintele AEP anunță că nu s-a remarcat nicio modificare a ordinii candidaților
30 NoiPreşedintele PSD Buzău, Lucian Romaşcanu, spune că, până în acest moment, „Marcel Ciolacu este la o distanţă de numai aproximativ 300 voturi faţă de doamna candidat”.
„Ne-am abţinut până acum să comunicăm pe temă pentru a nu fi iarăşi acuzaţi de diverse de către adversari. Adevărul este următorul: în acest moment Marcel Ciolacu este la o distanţă de numai aproximativ 300 voturi faţă de doamna candidat”, a scris, sâmbătă după-amiază, pe Facebook, Lucian Romaşcanu.
La polul opus, Dominic Fritz, prim-vicepreşedintele USR, a declarat sâmbătă că, în urma renumărării voturilor, a reieşit în mai multe localităţi că voturi exprimate pentru alţi candidaţi au ajuns ”în teancul” lui Marcel Ciolacu, candidatul PSD pentru Preşedinţia României.
”Până în acest moment s-au renumărat în jur de 80 la sută din secţii, iar ecartul între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu a crescut în urma acestei renumărări cu peste 1.700 de voturi”, a afirmat el.
Însă, Toni Greblă, președintele AEP, a declarat, tot sâmbătă, că „nu s-a remarcat nicio modificare a ordinii candidaților”.
„Mai sunt 2-3 județe de numărat. În diaspora nu se vor număra toate voturile. Nu s-a remarcat nicio modificare a ordinii candidaților”, a spus Toni Greblă.
AUR şi USR nu au semnat procesele verbale de renumărare a voturilor de la primul tur de scrutin, în Caraş-Severin
30 NoiBiroul Electoral Judeţean nr. 11 Caraş-Severin a finalizat procesul de renumărare a voturilor exprimate la primul tur al alegerilor prezidenţiale, dar procesele verbale nu au fost semnate de reprezentanţii AUR şi USR.
”Biroul Electoral Judeţean nr. 11 Caraş-Severin a finalizat procesul de renumărare în cursul acestei dimineţi. Rezultatele acestei activităţi au fost consemnate într-un proces-verbal întocmit pentru fiecare din cele 364 de secţii organizate în Caraş-Severin, urmând ca ulterior să fie întocmit un proces-verbal centralizator pentru întregul judeţ”, a transmis Biroul Electoral Judeţean, într-un comunicat de presă, de sâmbătă.
”Procesele-verbale de renumărare au fost semnate de către membrii Biroului Electoral Judeţean nr. 11 Caraş-Severin, cu excepţia celor de la USR şi AUR, care au motivat refuzul prin faptul că nu sunt de acord cu decizia BEC de renumărare, neavând nicio altă obiecţie în legătură cu modul în care au fost derulate în concret procedurile de renumărare în cadrul BEJ nr. 11 Caraş-Severin”, mai precizează BEJ.
PNL Olt a depus plângere penală pentru falsificarea documentelor evidenţelor electorale în 10 secţii
30 NoiPNL Olt a depus sâmbătă plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt împotriva membrilor a zece secţii de votare din localităţile Scorniceşti, Curtişoara, Leleasca, Movileni şi Oboga unde au fost constatate diferenţe după renumărarea voturilor de către Biroul Electoral Judeţean Olt.
Potrivit preşedintelui PNL Olt, deputatul Gigel Ştirbu, plângerea a fost depusă împotriva membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare numărul 112, 113, 117, 118, 119 şi 121 din Scorniceşti, numărul 171 din Curtişoara, numărul 240 din Leleasca, numărul 253 din Movileni şi numărul 262 din Oboga, precum şi împotriva membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare unde au fost constatate diferenţe după renumărarea voturilor efectuată de Biroul Electoral Judeţean Olt, pentru infracţiunile de falsificarea documentelor evidenţelor electorale, fals intelectual, uz de fals, constituirea unui grup infracţional organizat.
Liberalii susţin că, după renumărarea voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale, numărul voturilor valabil exprimate înscris în procesele verbale nu a corespuns cu numărul buletinelor de vot utilizate în procesul electoral, un număr de peste 2.000 de voturi fiind înscrise în plus la candidatul PSD Marcel Ciolacu.
"În fapt, după primul tur al alegerilor pentru preşedintele României din data de 24.11.2024, cu ocazia încheierii proceselor-verbale privind consemnarea rezultatelor votării la alegerile pentru preşedintele României, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare menţionate anterior au falsificat aceste procese-verbale, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului. În concret, numărul voturilor valabil exprimate, obţinute de fiecare candidat, înscris în procesele-verbale, nu a corespuns cu numărul voturilor valabil exprimate rezultate în urma numărării buletinelor de vot utilizate în procesul electoral. Un număr de peste 2.000 de voturi au fost înscrise în plus la candidatul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu", se arată în plângerea PNL Olt.
În document liberalii susţin că membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare ar fi săvârşit infracţiunile de falsificare a documentelor evidenţelor electorale, uz de fals şi grup infracţional organizat.
Liberalii afirmă în document că în secţiile de votare menţionate au fost semnalate cele mai mari diferenţe între rezultatul votului şi cele consemnate în procesele-verbale şi solicită efectuarea de verificări la toate secţiile de votare unde au fost semnalate diferenţe în urma renumărării voturilor efectuate de către Biroul Electoral Judeţean Olt.
Totodată, liberalii solicită verificări pentru a stabili toţi complicii membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare la săvârşirea infracţiunilor reclamate, precum şi persoanele care au instigat, dacă este cazul, membrii să săvârşească infracţiunile care fac obiectul plângerii.
Toni Greblă: Renumărarea voturilor a fost finalizată în peste jumătate dintre județe
30 NoiPreședintele AEP, Toni Greblă, a anunțat sâmbătă, în jurul orei 14:30, la Antena 3 CNN, că a fost finalizată renumărarea voturilor în „mai bine de jumătate” dintre județele din România.
Acesta spune că „are încredințarea că până la sfârșitul zilei aproape toate județele vor termina de renumărat voturile”.
„În orice caz, până mâine dimineață toate procesele verbale din țară vor fi procesate.”, a adăugat acesta.
Declarația integrală poate fi consultată AICI.
BEJ Sibiu a finalizat procesul de renumărare a voturilor.
30 NoiDocumentele rezultate din procesul de renumărare urmează a fi înaintate şi procesate de către Institutul de Statistică conform procedurilor şi vor fi comunicate ulterior către BEC în conformitate cu decizia acestuia.
BEJ Sibiu se va reloca la sediul Instituţiei Prefectului judeţul Sibiu, str. Andrei Şaguna nr. 10, Sibiu.
IPJ Cluj a deschis un dosar penal, după ce a descoperit saci cu voturi cu sigiliile rupte
30 NoiPoliţiştii clujeni au deschis un dosar penal, după ce la o secţie de votare au fost descoperiţi saci cu voturi care aveau sigiliile rupte.
"În cursul zilei de 29 noiembrie, Poliţia Municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de un membru al Biroului Electoral Judeţean Cluj, prin apel la 112, cu privire la faptul că în spaţiul de depozitare destinat buletinelor de vot s-ar afla mai mulţi saci cu buletine de vot pentru turul I al alegerilor prezidenţiale, nesigilaţi. În urma sesizării, a fost constituită o echipă operativă care s-a deplasat la faţa locului pentru a verifica aspectele semnalate.
Poliţiştii au demarat cercetări sub aspectul infracţiunii de rupere de sigilii, în vederea clarificării tuturor circumstanţelor. Până în prezent, nu au fost constatate nereguli, însă verificările continuă pentru a asigura respectarea strictă a prevederilor legale", se arată într-o informare transmisă, sâmbătă, de IPJ Cluj.
Potrivit sursei citate, cercetările sunt efectuate în continuare sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.
BEC: Cererea de renumărare a voturilor într-o secţie se depune cel mai târziu la data de 3 decembrie
30 NoiCererea de renumărare a voturilor într-o secţie se poate face numai de către competitorii electorali care au participat la alegeri în circumscripţia electorală în care este organizată acea secţie şi se depune cel mai târziu la data de 3 decembrie, ora 24,00, precizează Biroul Electoral Central.
Potrivit deciziei BEC, ''cererea de renumărare a voturilor într-o secţie de votare se poate face numai de către competitorii electorali care au participat la alegeri în circumscripţia electorală în care este organizată respectiva secţie de votare''.
Cererea se depune la Biroul Electoral Central cel mai târziu la data de 3 decembrie 2024, ora 24,00, sub sancţiunea decăderii.
Aceasta trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.
Precizările apar şi într-o circulară transmisă de BEC în teritoriu.
În circulara BEC se mai arată că ''în ziua sau zilele votării, după caz, şi până la încheierea procesului de centralizare a rezultatelor, birourile şi oficiile electorale asigură permanenţa activităţii şi a programului de lucru cu publicul''.
''Astfel, vă recomandăm să asiguraţi permanenţa astfel încât situaţii supuse atenţiei biroului sau oficiului electoral să fie soluţionate de îndată'', menţionează BEC.
De asemenea, cererile şi contestaţiile recepţionate de birourile electorale de circumscripţie şi oficiile electorale a căror soluţionare intră în competenţa BEC se vor redirecţiona de îndată, prin e-mail, însoţite de toate documentele relevante soluţionării acestora.
Conform circularei BEC, art. 78 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 prevede că în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de ora 21,00, ora României.
''Art. 76 din aceeaşi lege stabileşte că nerespectarea de către radiodifuzori a acestor dispoziţii atrage aplicarea de către Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţiunilor prevăzute de Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, prevederile art. 98 lit. l) şi art. 99 alin. (2) lit. a) din aceeaşi lege stabilesc că nerespectarea dispoziţiilor art. 78 alin. (2) de către alte persoane decât radiodifuzori se poate sancţiona contravenţional de către ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române şi ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române'', se mai arată în document.
Totodată, BEC semnalează că, în timpul operaţiunilor de votare şi de deschidere a urnelor, se pot face întâmpinări şi contestaţii cu privire la aceste operaţiuni, care se soluţionează pe loc de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare.
''În acest context, arătăm că, din economia prevederilor art. 3 şi ale art. 7 alin. (2) din Regulamentul aprobat prin Hotărârea BEC nr. 1H/13.09.2024, reiese că pentru soluţionarea solicitărilor, întâmpinărilor şi a contestaţiilor, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va supune la vot aprobarea sau respingerea acestora'', se menţionează în circulara BEC transmisă vineri birourilor electorale de circumscripţie.
Toni Greblă: Nu știu ce nume să trecem pe buletinele de vot pentru turul doi
30 NoiToni Greblă, președintele AEP, a făcut precizări la Antena 3 CNN despre pregătirea celui de-al doilea tur de scrutin la alegerile prezidențiale.
„Vom avea în țară cel puțin 95% din numărul secțiilor de votare. Cred că va putea Curtea Constituțională să tragă o concluzie cu privire la faptul dacă există fraude majore în cele 95% din numărul secțiilor de votare pe care le va avea de examinat și cred că ar putea să ia o hotărâre. În situația în care Curtea Constituțională consideră că este necesar să verifice chiar toate secțiile de votare din lume, atunci termenul se va prelungi, situație care va complica foarte mult desfășurarea în continuare a alegerilor.”
Articolul integral poate fi citit AICI.
PSD anunţă că a cerut accesul mass media şi observatorilor la renumărarea voturilor
29 NoiBEJ Prahova dezminte identificarea a 300 de voturi ale lui Ludovic Orban trecute la Elena Lasconi
29 NoiBiroul Electoral Judeţean (BEJ) Prahova dezminte, vineri seară, informaţia potrivit căreia ar fi fost identificate 300 de voturi ale lui Ludovic Orban trecute în contul Elenei Lasconi.
„Având în vedere apariţia unei ştiri false în mediul online, conform căreia, în timpul procesului de renumărare a buletinelor de vot în judeţul Prahova, ar fi fost identificate 300 de voturi ale domnului Ludovic Orban trecute în contul doamnei Elena Lasconi, Biroul Electoral Judeţean nr. 31 Prahova dezminte ferm această informaţie, considerând-o lipsită de fundament şi menită să inducă în eroare opinia publică.
Totodată, dorim să informăm cetăţenii că procesul de renumărare a voturilor este în plină desfăşurare şi, până în acest moment, nu a fost realizată nicio centralizare oficială a voturilor valabil exprimate sau a voturilor nule", se arată într-un comunicat de presă al BEJ.
Conform sursei citate, până în prezent au fost renumărate buletinele de vot din aproximativ 250 de secţii de votare din judeţul Prahova din totalul celor 624, procesul continuând conform calendarului stabilit şi sub supravegherea autorităţilor competente.
MAE spune că trimite buletinele de vot până în 3 decembrie. Renumărarea nu se va încheia în termenul impus de BEC
29 NoiMinisterul Afacerilor Externe informează că sunt în desfășurare demersurile în vederea expedierii către Biroul electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate a buletinelor de vot cuprinzând voturi valabil exprimate și voturi nule înregistrate în cadrul secțiilor de votare din străinătate la primul tur al alegerilor pentru Președintele României din data de 24 noiembrie 2024.
„MAE, în colaborare strânsă cu misiunile diplomatice ale României, utilizează în acest scop cele mai rapide dintre soluțiile de transport identificate, în funcție de specificul fiecărei situații, de zonele geografice și de fusul orar. Expedierea buletinelor de vot din străinătate a început vineri, 29 noiembrie, și va continua în zilele de 1, 2 și 3 decembrie a.c.”, se arată într-un comunicat de presă.
Potrivit comunicatul MAE, cel mai probabil renumărarea voturilor nu se va încheia înainte de termenul cerut de BEC, adică duminică 2 decembrie, ora 22:00.
Elena Lasconi: „Nu îi voi lăsa să-și bată joc de democrație și de voința voastră”
29 NoiElena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a declarat vineri, după ce CCR a amânat decizia privind validarea votului la prezidențiale pentru luni, 2 decembrie, la ora 17:00, că nu va ceda și că „românii știu cine este adevăratul mincinos”.
„România are în acest moment doi dușmani, două sisteme. Cel mai rău sistem: Rusia și un sistem construit vreme de 35 de ani de către politicieni care au văzut doar propriul interes. Ajunge. De noi depinde dacă lăsăm Rusia să ne facă agenda și tot de noi depinde dacă lăsăm impostori cu interese dubioase să ne conducă, de indivizi care, pentru binele lor și al prietenilor lor, ar fi în stare să dea foc la țară. Duminca trecută, 9,5 milioane de români au votat în țară și în Diaspora și vă mulțumesc pentru asta și doar nouă numiți politic au decis că voința voastră nu contează. Au decis să schimbe regulile jocului doar pentru că pot. Sunt în fața dumneavoastră și am am un mesaj foarte simplu: nu îi voi lăsa să-și bată joc de democrație și de voința voastră. Nu voi ceda. Românii știu cine este adevăratul mincinos”, a declarat vineri Elena Lasconi.
CITEȘTE AICI
Rezultatele trebuie păstrate în fișete închise cu o cheie deținută exclusiv de președintele biroului electoral
29 NoiBiroul Electoral Central a transmis, vineri o circulată către toate birourile județene, ale sectoarelor Capitalei și către Biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate în care le spune că trebuie să păstreze confidențialitatea rezultatele renumărării buletinelor de vot.
„Atragem atenția asupra obligației de a păstra cu maximă strictețe condifențialitatea datelor înscrise în procesele-verbale centralizatoare privind consemnarea rezultatului renumărării voturilor valabil exprimate și a voturilor nule”, arată circulara, de vineri, a BEC.
Biroul Electoral Central mai solicită birourilor județene, ale sectoarelor și cel din diaspora să ia toate măsurile care „se impun în vederea prevenirii accesului persoanelor neautorizate la versiunile scanate și la cele originale ale proceselor-verbale”.
„Vă rugăm să comunicați procesele-verbale menționate la data de 1 decembrrie a.c., ora 22.00, în condițiile stabilite prin respectiva decizie și să asigurați păstrarea, depozitarea și transportarea în condiții de siguranță a versiunilor originale ale acestora”, mai spune sursa citată.
„Precizăm că documentele în versiune electronică trebuie să fie deţinute doar de către preşedintele biroului electoral, iar cele în format fizic să fie păstrate în fişete închise cu o cheie deținută exclusiv de către acesta”, mai scrie BEC. Dacă procesele-verbale vor fi trimise mai devreme de 1 decembrie, ora 22:00, atunci „preşedintele biroului electoral trebuie să păstreze într-un fișet închis, a cărui cheie o păstrează, terminalul informatic de pe care au fost transmise versiunile scanate ale proceselor-verbale”.
BEC mai spune că „fișetul în care sunt puse documentele şi materialele electorale trebuie și el să fie sigilat si așezat în raza de acţiune a camerelor de filmare din sistemul de supraveghere în vederea asigurării siguranţei spaţiului de lucru al biroului electoral”. „Totodată, în aplicarea dispoziţiilor deciziei mai sus menţionate, este imperativ ca atât membrii cât şi personalul tehnic auxiliar şi statisticienii birourilor electorale judeţene, ai Biroului electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate şi ai birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti să fie implicaţi în mod concret, egal, susţinut si continuu în procesul de renumărare, sub coordonarea preşedintelui biroului electoral”, se mai arată în documentul de la Biroul Electoral Central.
Nicuşor Dan: Decizia CCR de renumărare a voturilor de la alegerile prezidenţiale este nejustificată
29 NoiPrimarul Capitalei, Nicuşor Dan, apreciază că este "nejustificată" decizia Curţii Constituţionale privind renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.
El a invocat în acest sens cazuri de la alegerile locale şi europarlamentare, în care mai mulţi oameni au semnalat faptul că opţiunea lor nu s-ar fi regăsit în rezultatul numărătorii de la secţia la care au votat.
"Eu cred că decizia Curţii Constituţionale este nejustificată, pentru că a tratat contestaţia unui candidat care a obţinut 1% şi care în mod evident nu are nicio şansă să intre în turul doi, şi pentru că induce o disproporţie între măsura care s-a luat acum şi măsurile care s-au luat la alte tipuri de alegeri. Vă aduc aminte că la alegerile locale şi europarlamentare din vara asta au fost sute de oameni care, pe semnătură proprie, au spus că au votat un partid şi votul nu s-a regăsit pe buletinul de vot. Adică, aveau zero. Şi atunci nu e firesc ca în situaţii care sunt vădit disproporţionate soluţia să fie invers", a spus Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Primăriei Generale.
Edilul a adăugat că "nu e normal" să nu existe "vreo garanţie" în privinţa faptului că procesul de renumărare a voturilor este unul corect.
"Avem nişte saci cu voturi, despre care nu ştim cu exactitate unde au stat în această perioadă. Nu avem reprezentanţi ai tuturor partidelor la renumărare. Deci, ne ducem într-o zonă care este foarte greu controlabilă. Ne ducem într-o zonă în care oamenii îşi pierd încrederea şi mai mult în instituţiile statului. (...) Aştept ca instanţele să ia cea mai bună decizie în situaţia nefericită care s-a creat", a mai spus edilul general.
Plenul Curţii Constituţionale a examinat, joi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheş, şi, cu unanimitate de voturi, a dispus reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule.
USR a depus la Curtea de Apel Bucureşti o contestaţie la decizia Biroului Electoral Central privind renumărarea voturilor din toate secţiile de votare din ţară.
USR: BEC vrea să transforme România în Rusia
29 NoiUSR acuză, vineri, că decizia Biroului Electoral Central de a interzice reprezentanţilor în birourile electorale să furnizeze informaţii despre renumărare este un nou abuz al sistemului controlat de Marcel Ciolacu şi PSD, o nouă dovadă că adevărata intenţie din spatele renumărării voturilor este fraudarea rezultatelor şi deturnarea voinţei electoratului, aşa cum a fost ea exprimată în 24 noiembrie.
„Procesul de renumărare este un plan pentru fraudă cap-coadă. Circulara BEC de astăzi vorbeşte de ascunderea proceselor-verbale şi nu are nicio bază legală. Dimpotrivă, Constituţia României garantează dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public, iar rezultatul electoral al procesului de renumărare este categoric de interes public. Amintesc că renumără voturile angajaţii prefecturilor, adică ai Guvernului PSD-PNL. Suntem siguri că există printre aceştia şi oameni de bună credinţă, dar întreg procesul se desfăşoară cu încălcarea legii – fără înregistrări video, fără observatori. Acum şi cu procese-verbale ascunse sub cheie.
Totul este organizat să se renumere până când iese Marcel Ciolacu în faţă? Suntem în România, nu în Rusia. Şi nici nu vrem să ajungem în Rusia. De aceea, soluţia pentru salvarea democraţiei este una singură: votarea USR, a echipei Elena Lasconi, la alegerile parlamentare. Nu există nicio altă forţă politică cu şanse reale de a salva democraţia în Parlamentul României”, afirmă Cristian Seidler, coordonatorul de campanie al USR.
Surse: Renumărarea voturilor din Diaspora s-ar putea termina abia săptămâna viitoare
29 NoiRenumărarea voturilor din Diaspora se va face la București, la Biroul electoral de circumscripție 43, pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara ţării, potrivit surselor Antena 3 CNN.
Pana acum nu a ajuns niciun vot. Primele voturi care vor ajunge sunt cele care vin din Republica Moldova. Cele din zonele mai îndepărtate țări, acestea sunt așteptate, în cel mai optimist scenariu, pe 3 decembrie.
Biroul electoral de circumscripție Diaspora are 11 membri care trebuie să renumere în total 821.000 de voturi.
Partidul DREPT a cerut judecătorilor de la Curtea de Apel suspendarea renumărării voturilor din primul tur
29 NoiLiderul Partidului DREPT, Vlad Gheorghe, a anunţat vineri că le-a solicitat judecătorilor suspendarea renumărării voturilor din primul tur al alegerilor prezidenţiale şi anularea deciziei Biroului Electoral Central (BEC).
"Tocmai am cerut judecătorilor de urgenţă suspendarea renumărării voturilor de la primul tur al prezidenţialelor şi anularea deciziei BEC. Aşa e DREPT. Sunt la Curtea de Apel, unde am depus acţiune în instanţă pentru anularea deciziei BEC de renumărare şi suspendarea renumărării până la decizia definitivă a instanţei", a scris, pe Facebook, Vlad Gheorghe.
Potrivit acestuia, "nu putem avea o renumărare pe care nimeni nu o vede, nimeni nu o verifică".
"Ieri am cerut BEC să dispună transmiterea live a renumărării şi accesul partidelor şi ONG-urilor. Pentru că BEC a refuzat orice transparenţă, e clar că se pregăteşte furtul voturilor. Aşa că azi mă judec pentru anularea acestei mascarade de renumărare şi suspendarea ei până când vom avea cu toţii acces la procesul de renumărare", a transmis liderul DREPT.
BEC: Dispoziţiile legale nu stabilesc posibilitatea observării procesului de renumărare a buletinelor de vot
29 NoiBiroul Electoral Central (BEC) a precizat vineri că dispoziţiile legale nu prevăd posibilitatea observării procesului de renumărare a buletinelor de vot, menţionând că pentru un astfel de demers trebuie modificată Legea 370/2002 privind alegerea Preşedintelui României.
"Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public, Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) aduce la cunoştinţa opiniei publice că dispoziţiile legale incidente organizării scrutinului pentru alegerea preşedintelui României din anul 2024 nu stabilesc posibilitatea observării procesului de renumărare a buletinelor de vot, pentru extinderea cadrului de observare a alegerilor fiind necesară modificarea dispoziţiilor art. 47 alin, fi) din Legea nr. 370/2004, cu modificările şi completările ulterioare, care stabilesc că persoanele acreditate participă la toate operaţiunile efectuate de birourile electorale ale secţiilor de votare, şi nu la operaţiunile desfăşurate de celelalte birouri electorale", se arată într-un comunicat transmis de BEC.
BEC aminteşte că, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 98/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 şi a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024, birourile electorale ale secţiilor de votare şi-au încetat activitatea, operaţiunile de renumărare fiind derulate de birourile ierarhic superioare acestora.
Potrivit dispoziţiilor art. 16 alin. (2) ultima teză din Regulamentul de organizare şi funcţionare a birourilor electorale constituite pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024, aprobat prin Hotărârea Biroului Electoral Central nr. l/H/13.09.2024 şi modificat prin Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 5H/09.11.2024, după încetarea activităţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, atribuţiile acestora sunt aduse la îndeplinire de biroul electoral ierarhic superior.
Biroul Electoral Central a mai precizat că "renumărarea dispusă de Curtea Constituţională la data de 28 noiembrie se realizează în conformitate cu Decizia BEC nr. 205D/28.11.2024, ca urmare a cererii de anulare a alegerilor înregistrată pe rolul instanţei de contencios constituţional, şi nu în proceduri reglementate de legislaţia electorală ca operaţiuni ale birourilor electorale ale secţiilor de votare sau ca operaţiuni de stabilire a rezultatelor alegerilor".
BEC a menţionat că în art. 47 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 şi art. 89 din Legea nr. 208/2015 sunt expres menţionate categoriile de persoane care pot asista în ziua votării la operaţiunile efectuate de birourile electorale ale secţiilor de votare, printre acestea numărându-se persoanele acreditate, respectiv observatori interni, desemnaţi de către asociaţii sau fundaţii, observatori internaţionali şi reprezentanţi ai instituţiilor mass-media străine.
Totodată, observatorii interni, desemnaţi de către asociaţii sau fundaţii, observatorii internaţionali şi reprezentanţii instituţiilor mass-media străine sunt acreditaţi de către Autoritatea Electorală Permanentă, în timp ce reprezentanţii instituţiilor mass-media româneşti au acces în secţiile de votare în ziua votării numai în baza actului de identitate şi a legitimaţiei de jurnalist, conform Hotărârii Autorităţii Electorale Permanente nr. 22/2024.
"Subliniem, în acest context, că Biroul Electoral Central nu are atribuţii să acrediteze asociaţii sau fundaţii, observatori internaţionali şi reprezentanţi ai instituţiilor mass-media străine să participe la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare, iar legislaţia electorală nu prevede posibilitatea acreditării acestor categorii să participe la operaţiunile birourilor electorale superioare acestora", a arătat BEC în comunicat.
În comunicat se mai menţionează că "toate institutele de sondare a opiniei publice care au formulat solicitări pentru efectuarea sondajelor la ieşirea de la urne şi care îndeplineau condiţiile legale au fost acreditate în acest sens, iar pentru sporirea transparenţei procesului electoral, a fost emisă Decizia nr. 4/D/24.09.2024 privind aprobarea procedurii de acreditare a delegaţilor formaţiunilor politice care participă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024 şi nu au reprezentanţi în biroul electoral al secţiei de votare sau în biroul electoral pentru votul prin corespondenţă".
Forţa Dreptei: Partidele reprezentate în BEJ-uri să aibă câte cinci delegaţi pentru a participa la renumărarea voturilor
29 NoiForţa Dreptei a solicitat Biroului Electoral Central (BEC) să aprobe posibilitatea ca partidele reprezentate în Birourile Electorale Judeţene să îşi desemneze câte cinci delegaţi (neplătiţi) care să poată participa la procesul de renumărare a voturilor, a anunţat, vineri, preşedintele partidului, Ludovic Orban.
"În acest fel se poate grăbi semnificativ renumărarea şi se poate obţine o garanţie suplimentară a corectitudinii acestui proces. Sunt tare curios cum vor vota în BEC reprezentanţii celorlalte partide, mai ales reprezentanţii PSD şi PNL", a scris Orban pe Facebook.
USR a contestat la Curtea de Apel București decizia BEC de renumărare a voturilor din întreaga țară
29 NoiUSR a depus la Curtea de Apel București, Secția Contencios Administrativ și Fiscal – Contestații electorale, o contestație la decizia Biroului Electoral Central privind renumărarea voturilor din toate secțiile de votare din țară. USR cere anularea deciziei BEC și suspendarea ei până la soluționarea cauzei.
„Ceea ce se întâmplă zilele acestea, cu decizia total nejustificată de renumărare a tuturor voturilor din țară, în loc să fi fost validate rezultatele primului tur și să înceapă campania pentru al doilea tur, este un abuz uriaș, un atac direct la democrația din România și la votul oamenilor. Ne opunem acestui abuz cu legea în mână, așa cum am făcut-o de fiecare dată. Nu putem asista pasivi la încercarea disperată a celor care nu știu să piardă de a manipula rezultatul alegerilor astfel încât un anumit candidat să fie favorizat. Tocmai astfel de demersuri adâncesc neîncrederea oamenilor în funcționarea instituțiilor statului și dau aripi extremismului și toți oamenii de bună credință trebuie să se coalizeze în apărarea regulilor, a legilor și a democrației”, declară Cristina Prună, deputată și purtătoarea de cuvânt a USR.
Decizia BEC nr. 205D/28 noiembrie 2024 este nelegală și trebuie să fie anulată din mai multe considerente.
În primul rând, solicitarea Curții Constituționale de reverificare și renumărare a tuturor buletinelor de vot este în afara prevederilor legale. În cererea sa de anulare a alegerilor, Cristian Terheș a invocat continuarea campaniei electorale în afara perioadei de campanie, vicii cu privire la consemnarea rezultatului votului din 3 secții de votare dintr-un total de 19.000 de secții, precum și faptul că numărul voturilor nule (223.132 voturi nule) ar fi disproporționat în raport cu diferența de voturi dintre candidații clasați pe primele trei locuri. Or, dintr-o simplă verificare a proceselor verbale prezentate pe site-ul Autorității Electorale Permanente rezultă că *aspectele sesizate cu privire la cele trei secții de votare nu se confirmă*. În ceea ce privește voturile nule o comparație cu numărul voturilor nule înregistrate în alte scrutine arată că *procentul acestora din numărul total de voturi este acum considerabil mai mic* (2,36% la turul I al prezidențialelor față de 5,17% la alegerile europarlamentare din iunie 2024, respectiv 2,88% la localele din iunie 2024). Cât despre aspectele privind continuarea campaniei electorale, acestea sunt, potrivit legii în vigoare, sancționabile cu amendă contravențională aplicată persoanelor vinovate și nu reprezintă fraudă în sensul legii.
Prin urmare, Curtea Constituțională avea posibilitatea legală să solicite BEC informațiile pe care le deține sau alte acte și documente necesare, nicidecum să ceară BEC să dispună o verificare extinsă a tuturor celor 9.000.000 de buletine de vot, în afara limitelor investirii prin cererea de anulare.
În al doilea rând, decizia BEC a fost aprobată în afara cadrului legal. În baza legii în vigoare, BEC poate dispune într-un singur scenariu renumărarea voturilor dintr-o secție de votare sau refacerea centralizării voturilor: doar dacă se constată că au fost comise erori sau există neconcordanțe între datele consemnate în procesele verbale. Or, reamintim că *BEC nu a primit contestații și a aprobat procesul verbal privind rezultatul alegerilor*. După această dată, nu mai există cadru legal pentru a dispune renumărarea voturilor.
În al treilea rând, termenele prevăzute în decizia BEC încalcă prevederile HG 1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea președintelui României în anul 2024. Decizia BEC prevede că operațiunea de reverificare a rezultatelor trebuie să se încheie până la 1 decembrie, ora 22.00, dar HG 1061/2024 prevede că până pe 28 noiembrie 2024 trebuiau validate alegerile și publicat rezultatul acestora în mass-media și Monitorul Oficial, astfel încât pe 29 noiembrie să înceapă campania electorală pentru al doilea tur de scrutin.
În al patrulea rând, *nu există nicio garanție cu privire la corectitudinea renumărării*, în condițiile în care nu există certitudinea că nu s-a intervenit – la preluare, transport sau după predare - asupra buletinelor de vot, care au fost transportate la tribunal sau au rămas în birourile județene ori în consulate, în cazul secțiilor de vot din străinătate. Reamintim că din decizia BEC rezultă că se vor renumăra inclusiv *voturile găsite în saci ale căror sigilii au fost rupte anterior recepționării*. Totodată, în condițiile în care birourile vor primi toate materialele din secție, inclusiv ștampilele de control și ștampilele cu mențiunea „votat”, nu există nicio siguranță că asupra sacilor sigilați nu se poate interveni înainte de renumărare, existând posibilitatea desigilării și resigilării prin aplicarea ștampilei de control a secției de votare.
Reamintim și că numărarea inițială a voturilor a fost realizată de peste 100.000 de persoane, sub supraveghere audio-video, în peste 20.000 de secții de votare. Or, acum, la renumărare, fiecare birou electoral județean va avea de verificat, renumărat și consemnat o medie de aproximativ 200.000 de voturi (9.000.000 de voturi/46 birouri electorale), adică un volum de voturi de aproximativ 200 de ori mai mare, într-un interval de timp foarte scurt. Respectiv, ar avea de verificat și procesat un număr de peste *4.300 de voturi/oră, fără pauză, timp de 2 zile*, pentru a se încadra în termenele stabilite de BEC. La toate acestea se adaugă faptul că renumărarea se va face fără înregistrare audio-video și în absența reprezentanților partidelor care nu au membri în birourile electorale, a observatorilor și a reprezentanților mass-media.
USR solicită Curții de Apel scurtarea termenelor procedurale, astfel încât atât contestația depusă, cât și un eventual recurs să fie soluționate înainte de data de 6 decembrie, când ar trebui, potrivit calendarului în vigoare, să înceapă votul în străinătate pentru turul II al alegerilor prezidențiale.
Toni Greblă: A început procesul de renumărare a voturilor în toate judeţele
29 NoiPreşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a declarat vineri că procesul de renumărare a voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale a început, menţionând că speră ca în cursul zilei majoritatea judeţelor să termine operaţiunea şi că pot fi unele întârzieri în cazul judeţelor mari şi în zonele îndepărtate din străinătate.
"A început procesul în toate judeţele, astfel cum s-a organizat fiecare. Unii au început chiar de aseară renumărarea voturilor în unele judeţe. Altele au început în această dimineaţă, foarte devreme, astfel încât în prezent avem şi judeţe care au terminat operaţiunea de renumărare. Sper ca, până în cursul zilei de astăzi, marea majoritate a judeţelor să termine această operaţiune", a precizat, pentru Agerpres, Toni Greblă.
El a apreciat că pot fi unele întârzieri în judeţele mari, fiind un număr mai mare de voturi, dar şi în unele secţii din străinătate, unde transportul este mai dificil.
"Probabil vom avea ceva întârzieri în judeţele mari, unde există de numărat un număr semnificativ de voturi, şi, de asemenea, pentru votul în străinătate, întrucât nu toate buletinele de vot au ajuns la secţia de votare pentru străinătate la Bucureşti şi există misiuni diplomatice situate în ţări în care funcţionează mai greu transportul. În Europa nu vor fi probleme, în cursul zile de astăzi toate buletinele vor fi la Bucureşti, probabil ceva întârzieri vor exista pentru secţiile de votare situate, de exemplu, în sudul Africii, unde transportul este asigurat mai dificil. Dar eu sunt convins că MAE va lua toate măsurile necesare pentru ca acestea să ajungă cât mai repede posibil în ţară", a adăugat şeful AEP.
Legat de termenul stabilit de Biroul Electoral Central (BEC) ca la 1 decembrie să se finalizeze operaţiunea, Greblă a precizat că BEC va comunica atunci când estimează că va transmite centralizarea voturilor la Curtea Constituţională.
"Autoritatea Electorală Permanentă nu are nicio atribuţie în operaţiunea de renumărare a voturilor. Decizia a luat-o Curtea Constituţională, Biroul Electoral Central o pune în executare prin birourile electorale judeţene. Biroul Electoral Central va comunica, probabil, când estimează că centralizarea va fi comunicată CCR", a spus preşedintele AEP.
Curtea Constituţională a României a cerut, joi, Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate şi a celor nule de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.
BEC a adoptat, joi, o decizie privind modul în care va fi soluţionată solicitarea Curţii Constituţionale de reverificare şi renumărare a voturilor exprimate la alegerile prezidenţiale, stabilind ca termen data de 1 decembrie, ora 22,00, pentru trimiterea versiunii scanate a proceselor-verbale prin e-mail.
BEJ Gorj a renumărat deja voturile din 20 de secții
29 NoiÎn decurs de două ore au fost renumărate deja voturile din 20 de secții, din 334, în județul Gorj.
Sacii sigilați au venit azi noapte, de la judecătoria din Târgu Cărbunești, în camioane. După ce se termină renumărarea pe o secție, sacii sunt din nou sigilați și puși deoparte.
BEJ Buzău a demarat renumărarea a peste 180.000 de voturi: „Sunt 4.000 de oameni care au numărat voturile înainte, acum sunt 50”
29 NoiReprezentanţii Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Buzău au transmis vineri că vor renumăra voturile aferente primului tur al alegerilor prezidenţiale în timpul alocat, primele numărători fiind efectuate la secţiile organizate la nivelul municipiului Buzău.
Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne la primul tur al alegerilor prezidenţiale în judeţul Buzău a fost de 184.499. Au fost înregistrate 180.008 voturi valabil exprimate şi 4.487 de voturi nule, potrivit procesului verbal al BEJ.
Vineri, în jurul orei 8,00, BEJ a demarat renumărarea voturilor alături de reprezentanţii partidelor politice din cadrul biroului.
"Avem la dispoziţie BEJ, Biroul Tehnic, reprezentanţii partidelor din BEJ, fiecare vizualizează fiecare buletin. Am început numărarea în jurul orei 8,00, numărăm Secţia I. Primele 82 de secţii sunt cele din municipiul Buzău, sunt secţii mari, după ce terminăm în 5-6 ore, următoarele 80 de secţii le-am putea număra în aproximativ 4 ore, sunt secţii mai mici. Renumărăm cât ne ţin puterile", a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al BEJ, Daniel Cristian Pîslaru.
Potrivit reprezentanţilor BEJ, renumărarea votului ar trebui să se încheie până cel târziu seara zilei de 1 decembrie.
"Încercăm cât mai repede să le renumărăm, este un termen limită, 1 decembrie, ora 20,00. Vom sta cât de mult putem, sperăm ca mâine să terminăm. Sunt 4.000 de oameni care au numărat voturile înainte, acum sunt 50 de oameni, este vorba de partide şi membrii lor care vor să vadă fiecare vot. Trebuie să se vizualizeze fiecare vot, ce s-a făcut în secţie facem şi noi", a precizat Pîslaru.