Bashar al-Assad susține că nu a intenționat niciodată să fugă în Rusia, în prima sa declarație publică de când a pierdut puterea în Siria. Declarațiile au apărut pe canalul de Telegram al președinției Siriei, luni, dar nu este clar cine are controlul asupra postărilor, relatează BBC.
Fostul dictator susține că s-a dus la la baza militară rusească din provincia Latakia pentru a „coordona operațiunile de luptă”, dar a descoperit că forțele siriene deja își abandonaseră postul. O altă bază militară de asemenea era sub „un atac puternic cu drone” și rușii sunt cei care ar fi decis să-l ducă la Moscova, susține Bashar al-Assad, potrivit BBC.
Fostul dictator spune că „în niciun moment pe parcursul acelor zile nu am luat în considerare să-mi părăsesc funcția sau să mă refugiez undeva, nici nu mi s-a propus acest lucru de vreo altă entitate”.
„Fără niciun mijloc viabil de a părăsi baza, Moscova a cerut (...) o evacuare imediată spre Rusia duminică seara, pe 8 decembrie. Când statul cade în mâinile teroriștilor și orice șansă de a mai aduce o contribuție semnificativă este pierdută, orice funcție devine goală de sens”, a adăugat Bashar al-Assad în comunicatul de pe Telegram, potrivit AFP, citat de Agerpres.
Fostul dictator și familia sa au fugit în Rusia, după ce a fost clar că va pierde puterea. Reuters a relatat că Bashar al-Assad a susținut până în ultima putere că va reuși să îi înfrângă pe rebeli cu ajutorul rușilor. Nu a spus nimănui că plănuiește să părăsească Siria, nici măcar fratelui sau verișorilor săi. Ultima ședință cu oamenii săi a fost cu 30 de minute înainte ca avionul său să decoleze spre Moscova.
„Plecarea mea din Siria nu a fost nici premeditată şi nici nu a avut loc în ultimele ore ale bătăliei, contrar anumitor afirmaţii. Dimpotrivă, am rămas la Damasc, făcându-mi datoria până duminică, 8 decembrie, la răsăritul soarelui”, susține acum Bashar al-Assad, care a venit la putere în anul 2000, după moartea tatălui său.
În urma unei ofensive de 11 zile lansate din Idlib, nord-vestul Siriei, o coaliţie de facţiuni rebele condusă de gruparea sunită radicală HTS a cucerit din mâinile forţelor guvernamentale cea mai mare parte a ţării, inclusiv Damascul, punând capăt pe 8 decembrie regimului Assad, care a durat o jumătate de secol, relatează Agerpres.
Condus de Abu Mohammad al-Julani, HTS afirmă că s-a distanţat de jihadism, însă rămâne clasată drept „teroristă" de mai multe capitale occidentale, printre care Washingtonul.