Antena 3 CNN Externe Bashar al-Assad a ajuns la Moscova unde a primit azil politic. Sirienii din toată lumea sărbătoresc: "A căzut tiranul, putem respira"

Bashar al-Assad a ajuns la Moscova unde a primit azil politic. Sirienii din toată lumea sărbătoresc: "A căzut tiranul, putem respira"

R.K. 37 minute de citit Publicat la 17:29 07 Dec 2024 Modificat la 14:26 09 Dec 2024
colaj siria
Liderul rebelilor sirieni a ținut primul discurs în Damasc, în timp ce Rusia spune că Bashar Al-Assad a „părăsit Siria”. FOTO: X/ Profimedia Images
49 Update-uri
Afișează

Sirienii din toată lumea au întâmpinat cu entuziasm căderea regimului de la Damasc

09 Dec

Acest LIVE TEXT a fost închis.

Este sărbătoare în Siria, unde dictatura familiei Al Assad, care a condus ţara timp de 50 de ani, s-a prăbuşit. Forţele rebele şi-au făcut o intrare triumfală în capitala Damasc, la capătul a 10 zile de ofensivă. Preşedintele Bashar al-Assad a primit azil politic în Rusia. Alungarea fostului lider care nu a ezitat să folosească gazele de luptă împotriva propriului popor a fost salutată de comunitatea internaţională. Totuşi, cancelariile occidentale privesc cu suspiciune spre noua putere de la Damasc, pe care Statele Unite au etichetat-o drept organizaţie teroristă.
Rebelii au îndemnat populația să păstreze instituțiile statului sirian liber și au anunțat o stare de asediu în Damasc. 

Liderul grupării rebele Hayat Tahrir Al-Sham a ţinut discursul victoriei în Marea Moschee Umayyadă de la Damasc, la numai câteva ore după ce forţele sale au intrat triumfatoare în capitala Siriei.

Este pentru prima dată, după anul 2018, când forțele opoziției au ajuns la Damasc. Atunci, însă, trupele guvernamentale au recucerit zonele de la periferia capitalei, după ce acestea s-au aflat în mâinile rebelilor ani de zile. Locuitorii au pătruns şi în palatul prezidenţial, de unde, timp de 50 de ani, familia Assad a guvernat în mod dictatorial această ţară.

Sirienii din toată lumea, nevoiţi să fugă din ţară din cauza războiului civil izbucnit cu 13 ani în urmă, au întâmpinat cu entuziasm căderea regimului de la Damasc. În Turcia, unde se află nu mai puţin de 3 milioane de sirieni. Aceştia au sărbătorit pe strazile din Istanbul.

Sirian: "În cei 40 de ani de viață nu am simțit niciodată un astfel de sentiment. Siria este din nou, din nou... Assad a plecat. Slavă Domnului, slavă Domnului. Nu știu ce să spun, nu știu cum să sărbătoresc, dar suntem foarte fericiți."

Şi în Liban, unde trăiesc 1,5 milioane de refugiaţi sirieni, căderea regimului Assad a fost sărbătorită în stradă.

Sirian: "S-a terminat cu nedreptatea, s-a terminat cu departamentele de securitate. Slavă Domnului pentru libertatea deținuților."

Din mașini, civilii arată semne de pace, spunând că lucrurile vor fi mult mai bune acum că Assad nu mai e la conducere. O femeie în vârstă plânge: „Mulțumesc, mulțumesc”, a exclamat ea de parcă s-ar fi rugat. "A căzut tiranul. A căzut tiranul!", scrie BBC. Mai mulți membri ai familiei ei au murit sub conducerea lui Assad, unii dintre ei în închisoare, a povestit femeia. 

În toate capitalele lumii, guvernele privesc cu precauție cum Siria se află sub influența unei facțiuni pe care Statele Unite au etichetat-o oficial drept organizație teroristă străină.

Joe Biden, preşedintele SUA: "În sfârşit, regimul Assad s-a prăbuşit. Acest regim a chinuit, a torturat şi a ucis sute de mii de sirieni nevinovaţi. Căderea acestui regim este un act de justiţie, este un moment de importanţă istorică pentru mult-încercatul popor sirian. În ceea ce priveşte construirea unui viitor bun pentru această ţară, este, de asemenea, un moment de risc şi incertitudini."

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: "Tuturor sirienilor trebuie să li se ofere posibilitatea de a trăi în demnitate și autodeterminare. Vom judeca următorul guvern sirian în funcție de acest lucru.
Regimul familiei Assad s-a prăbuşit dupa 50 de ani de dominaţie, după ce ofensiva rebelilor a cucerit teritoriul controlat de guvern și a intrat în capitală în numai 10 zile."

Între timp, o înregistrare video postată pe internet ar arăta cum rebelii eliberează zeci de femei din celebra închisoare Saydnaya din Siria, unde, potrivit grupurilor pentru drepturile omului, mii de persoane au fost torturate și ucise. Televiziunea de stat siriană a difuzat o declarație a rebelilor în care se afirmă că președintele Bashar Assad a fost răsturnat și că toți prizonierii au fost eliberați. 

SUA au atacat mai multe obiective ale grupării Stat Islamic din Siria

08 Dec

Forțele americane au efectuat zeci de atacuri aeriene asupra mai multor obiective ale grupării Stat Islamic din centrul Siriei, potrivit oficialilor americani, transmite Sky News.

Comandamentul Central al SUA a declarat că atacurile au avut ca scop să se asigure că Statul Islamic nu profită de situația din Siria după căderea regimului lui Bashar al-Assad. 

SUA mai precizează că „nu există indicii că ar fi fost răniți civili”.

Rusia solicită o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

08 Dec

Rusia a anunţat că a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, luni, pentru a se discuta despre situaţia din Siria.

„În legătură cu ultimele evenimente din Siria, a căror profunzime şi consecinţe pentru această ţară şi pentru întreaga regiune nu au fost încă evaluate, Rusia a solicitat consultări urgente cu uşile închise ale Consiliului de Securitate al ONU”, a precizat un reprezentant al Rusiei la ONU, pe Telegram.

Această reuniune urmează să aibă loc luni, a adăugat el.

Guterres salută „căderea regimului dictatorial” al lui al-Assad

08 Dec

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat duminică „căderea regimului dictatorial” al preşedintelui Bashar al-Assad în Siria, şi a reiterat apelul la protejarea „drepturilor tuturor sirienilor”.

„După (aproape) 14 ani de război brutal şi căderea regimului dictatorial, poporul sirian poate astăzi să profite de o ocazie istorică de a construi un viitor paşnic şi stabil. Îmi reiterez apelul la calm şi la evitarea violenţei în această perioadă sensibilă, cu protejarea drepturilor tuturor sirienilor, fără deosebire”, a declarat Guterres într-un comunicat.

Secretarul general al ONU a mai afirmat că „sirienilor le revine să decidă viitorul Siriei”, şi a chemat comunitatea internaţională să sprijine o tranziţie politică „incluzivă şi globală” şi care „să răspundă aspiraţiilor legitime ale poporului sirian, în toată diversitatea sa”.

„Suveranitatea, unitatea, independenţa şi integritatea teritorială ale Siriei trebuie restabilite”, a subliniat Guterres, chemând, de asemenea, la respectarea sediilor şi personalului ambasadelor şi consulatelor străine.

Arabia Saudită cheamă la protejarea Siriei de „haos şi divizare”

08 Dec

Arabia Saudită a făcut apel duminică la eforturi concertate pentru a împiedica Siria să se scufunde în „haos şi divizare”, după căderea preşedintelui Bashar al-Assad, alungat de la putere de o coaliţie de rebeli condusă de islamişti radicali, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Regatul îşi afirmă sprijinul faţă de poporul sirian frate şi alegerea sa” şi „cheamă la eforturi concertate pentru păstrarea unităţii Siriei şi a coeziunii poporului său, astfel încât să fie împiedicată căderea sa în haos şi divizare”, a afirmat Ministerul de Externe de la Riad, într-un comunicat.

„A venit timpul pentru poporul sirian să se bucure de viaţa demnă pe care o merită”, a adăugat diplomaţia saudită.

Biden: „În sfârșit, regimul Assad a căzut. E o oportunitate istorică”

08 Dec

Președintele american, Joe Biden, a făcut primele declarații despre situația din Siria, transmite BBC.

„În sfârșit, regimul Assad a căzut. Acest regim a torturat și ucis sute de mii de sirieni nevinovați”, a spus președintele.

Căderea lui Assad este un „act fundamental de justiție”, a mai adăugat el.

De asemenea, Biden a afirmat că acesta este un moment de „oportunitate istorică pentru poporul sirian de a construi un viitor mai bun”, dar a avertizat că este și „un moment de risc și incertitudine”. 

Presa rusă anunță că Bashar al-Assad a ajuns la Moscova

08 Dec

Fostul președinte sirian Bashar al-Assad, care a fugit din Damasc în timp ce rebelii avansau spre oraș, a ajuns la Moscova cu familia sa, anunță presa de stat din Rusia, citând surse de la Kremlin.

Assad și membrii familiei sale ar fi primit deja azil din partea autorităților ruse.

BBC, care citează presa de la Moscova, precizează că nu poate verifica imediat, în mod independent, aceste informații.

MAE, reacție la căderea regimului Assad: "Poporul sirian s-a eliberat de dictatură"

08 Dec

Ministerul român al Afacerilor Externe a publicat o declarație în legătură cu evenimentele care au dus, duminică, la prăbușirea regimului președintelui Bashar al-Assad.

"Poporul sirian s-a eliberat de dictatură.

România subliniază necesitatea păstrării unității și integrității teritoriale a Siriei și susține un viitor liber și pașnic pentru Siria, care să asigure protecția drepturilor fundamentale pentru toți cetățenii, inclusiv pentru minorități.

România subliniază necesitatea urgentă a reluării procesului politic pe baza Rezoluției 2254 a Consiliului de Securitate al ONU", a transmis, duminică, Ministerul român al Afacerilor Externe.

Bombardamente în Damasc

08 Dec

Israelul ar fi efectuat trei atacuri aeriene asupra unui complex de securitate din districtul Kafr Sousa din Damasc, dar și asupra unui centru de cercetare, despre care Israelul a declarat anterior că oamenii de știință iranieni îl folosesc pentru a dezvolta rachete, transmite Reuters.

Până în prezent, armata israeliană nu a făcut comentarii în legătură cu aceste atacuri.

Liderul rebelilor sirieni a ținut primul discurs în Damasc

08 Dec

Abu Mohammad al-Julani, liderul rebelilor sirieni, a ținut un discurs la Marea Moschee din Damasc.

El le-a transmis oamenilor că regimul Assad „a închis mii de cetățeni pe nedrept”, adăugând că „astăzi, sunt răsplătiți cu această victorie, care este pentru toți sirienii”.

Rusia: Bashar Al-Assad a „părăsit Siria”

08 Dec

Rusia a transmis că Bashar Al-Assad a „părăsit Siria”, transmite BBC.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, un avion despre care se crede că îl transporta pe Assad „a părăsit Siria folosind aeroportul internațional din Damasc”. De asemenea, ar exista informații potrivit cărora avionul trebuia să decoleze sâmbătă la ora locală 22:00 (19:00 GMT).

Site-ul Flightradar24 nu a înregistrat o decolare în acea perioadă, deși un avion de pasageri Airbus A320 al Cham Wings Airlines a plecat duminică în jurul orei locale 00:56 cu destinația Sharjah, în Emiratele Arabe Unite.

Avionul a aterizat la timp în Sharjah, dar un consilier al președintelui Emiratelor Arabe Unite a declarat că nu știe dacă Assad se află acolo.

Doi ofițeri de rang înalt ai armatei siriene, citați de Reuters, au declarat că Assad s-a îmbarcat într-un avion Syrian Air pe aeroportul din Damasc duminică dimineață. Acesta a menționat că un avion cargo a decolat de pe aeroport la ora locală 03:59 cu o destinație nedezvăluită.

Potrivit datelor de la Flightradar24, după ce a zburat deasupra orașului central Homs, avionul a făcut o întoarcere și a început să zboare spre est, pierzând și altitudinea. Semnalul din avion s-a pierdut la scurt timp după aceea.

Flightradar24 a transmis, într-o postare pe X, că aeronava era veche și „deci unele date ar putea fi proaste sau ar putea lipsi”.

Totodată, nu au existat rapoarte despre un accident de avion în acea zonă.

Von der Leyen: UE e pregătită să ajute la reconstrucţia unei Sirii „care să protejeze toate minorităţile”

08 Dec

Uniunea Europeană este pregătită să ajute la reconstrucţia unei Sirii care să apere minorităţile, după căderea lui Bashar al-Assad, a anunțat duminică preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Dictatura crudă a lui Assad s-a prăbușit. Această schimbare istorică în regiune oferă oportunități, dar nu este lipsită de riscuri. Europa este pregătită să sprijine protejarea unității naționale și reconstruirea unui stat sirian care protejează toate minoritățile. Colaborăm cu liderii europeni și regionali și monitorizăm evoluțiile”, a scris von der Leyen pe X.

Rebelii au intrat în oraşul Manbij din nord, controlat până acum de kurzi (surse)

08 Dec

Rebelii sirieni susţinuţi de Turcia au intrat în oraşul Manbij, din nordul Siriei, după ce au preluat controlul asupra celei mai mari părţi a zonei înconjurătoare de la forţele kurde aliate SUA de acolo, a declarat duminică o sursă de securitate turcă, transmite Reuters.

„Lupta împotriva YPG/PKK este foarte aproape de victorie. Atât intervenţiile aeriene, cât şi cele terestre sunt în desfăşurare pentru a lua Manbij din mâinile YPG/PKK”, a spus sursa, referindu-se la miliţia kurdă care a controlat mult timp Manbij.

Potrivit sursei, forţele sprijinite de Turcia controlau 80% din regiunea Manbij, o zonă de câteva sute de kilometri pătraţi, şi au intrat în oraş.

Totuşi, forţele kurde siriene susţinute de SUA, care controlează nord-estul Siriei şi au fost ţinta mai multor incursiuni turce în trecut, au declarat că încă luptă în oraş cu rebelii sprijiniţi de turci.

Oraşul Manbij este situat la aproximativ 30 km sud de graniţa cu Turcia şi la vest de fluviul Eufrat.

Talibanii i-au felicitat pe rebelii sirieni

08 Dec

Talibanii „i-au felicitat” duminică pe rebelii sirieni, după căderea lui Bashar al-Assad şi speră că va exista o „tranziție a puterii în funcţie de aspiraţiile poporului sirian” şi fără interferențe străine, relatează AFP.

„Ne exprimăm speranţa că procesul de tranziţie al puterii va fi făcut potrivit aspiraţiilor poporului sirian, deschizând calea unei Guvern independent, islamic, care să servească poporului”, a anunțat, într-un comunicat, Ministerul taliban de Externe.

Rebelii impun o interdicţie de deplasare în Damasc până luni. Liderul lor a ajuns în capitală

08 Dec

Rebelii au anunţat impunerea unei interdicţii de deplasare în Damasc de duminică după-amiază până luni, ora locală 05.00 (02.00 GMT), la câteva ore după ce au luat controlul capitalei siriene de la forţele preşedintelui Bashar al-Assad, transmite AFP.

Facţiunile rebele conduse de islamiştii radicali din Hayat Tahrir al-Sham (HTS) au declarat, pe canalul lor de Telegram, o „interdicţie de deplasare la Damasc de duminică, ora 16.00 (13.00 GMT) până luni dimineaţa, ora 05.00 (02.00 GMT)”.

Rebelii islamişti anunţaseră mai devreme că liderul lor, Abu Mohammad al-Golani, a sosit duminică la Damasc.

„Conducătorul Ahmed al-Shareh (numele real al lui Golani) s-a prosternat şi a sărutat pământul când a ajuns la Damasc”, a anunţat coaliţia rebelă pe canalul său de Telegram, ataşând imagini în care liderul HTS, formaţiunea islamistă radicală din fruntea coaliţiei insurgenţilor, se prosternează pe o peluză.

„Voinţa noastră este fermă şi determinarea de neclintit”, a afirmat Golani, într-un comunicat difuzat de televiziunea oficială siriană, al cărei control a fost preluat de rebeli.

„Continuăm să acţionăm cu hotărâre pentru a atinge obiectivele revoluţiei noastre, viitorul este al nostru şi vom merge spre victorie”, a adăugat el.

Netanyahu a ordonat armatei să „ia controlul” zonei tampon de pe Înălţimile Golan: „O zi istorică”

08 Dec

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat, duminică, că a ordonat armatei să „ia controlul” zonei tampon de pe Înălţimile Golan, precum şi al „poziţiilor strategice adiacente”, salutând „o zi istorică” după căderea regimului de la Damasc, transmit AFP şi dpa, citate de Agerpres.

„Această regiune a fost sub controlul unei zone tampon stabilite în cadrul acordului de separare a forţelor din 1974 timp de aproape 50 de ani. Acest acord cu Siria s-a prăbuşit”, a afirmat Netanyahu, în cursul unei vizite, împreună cu ministrul Apărării, Israel Katz, în zona Înălţimilor Golan, ocupate şi anexate de Israel.

El a mai spus că sfârşitul regimului Assad înseamnă oportunităţi importante, dar şi riscuri pentru Israel.

Israelul este interesat în „relaţii bune de vecinătate”, a declarat Netanyahu, subliniind însă că Israelul „nu va permite niciunei forţe ostile să se stabilească la frontiera noastră”.

„Aceasta este o zi istorică în istoria Orientului Mijlociu' şi 'o consecinţă directă a loviturilor pe care noi le-am dat Iranului şi Hezbollahului (libanez), principalii susţinători ai regimului Assad”, ceea ce a declanşat o „reacţie în lanţ” în Orientul Mijlociu, a mai afirmat Netanyahu.

MAE monitorizează cu atenţie evoluţiile din Siria

08 Dec

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că monitorizează cu atenţie evoluţiile din Siria şi se află în contact cu parteneri europeni şi din regiune pentru a acţiona în funcţie de evoluţiile din teren.

Potrivit unor precizări de presă transmise, duminică, de MAE, situaţia din teren este fluidă şi în evoluţie.

„MAE se află în contact cu parteneri europeni şi din regiune pentru a acţiona în funcţie de evoluţiile din teren. Personalul misiunii diplomatice a României la Damasc este în siguranţă, fiind luate măsuri de protecţie sporită. Totodată, personalul este în coordonare cu alte misiuni diplomatice din teren. MAE se află în contact cu cetăţenii români şi precizează că orice acţiune trebuie decisă în acord cu condiţiile din teren, aflate într-o continuă dinamică, astfel încât să primeze securitatea cetăţenilor”, se mai arată în comunicat.

MAE le reaminteşte cetăţenilor români să contacteze Ambasada României la Damasc şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicându-şi coordonatele pentru a putea fi contactaţi în caz de urgenţă.

Irakul a închis frontiera cu Siria

08 Dec

Irakul a închis punctul de trecere a frontierei cu Siria din cauza evoluţiilor actuale din ţara vecină, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Punctul de trecere a frontierei al-Qaim este închis, iar graniţa este complet securizată, a relatat duminică agenţia oficială Iraqi News Agency (INA).

Potrivit INA, de partea siriană nu ar fi rămas nici insurgenţi, nici trupe guvernamentale.

Ştirea INA mai notează că securitatea la frontieră a fost întărită, inclusiv cu camere de supraveghere cu termoviziune.

De asemenea, guvernul de la Bagdad a evacuat ambasada irakiană de la Damasc, a mai transmis INA.

Irakul şi Siria au o frontieră de aproximativ 600 km.

Bagdadul este preocupat că situaţia din Siria ar putea întări organizaţia teroristă Statul Islamic, care la un moment dat a controlat mari părţi din cele două ţări.

Turcia, pregătită să „garanteze unitatea şi securitatea” Siriei

08 Dec

Turcia, susţinătoare a unor grupări rebele siriene, se declară pregătită să ajute Siria pentru a-i „garanta unitatea” şi „securitatea”, a afirmat duminică ministrul de Externe, Hakan Fidan, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Turcia este pregătită să asume responsabilitatea a tot ceea ce este necesar pentru a pansa rănile Siriei şi a-i garanta unitatea, integritatea şi securitatea. Ne intensificăm munca pe acest subiect cu ţările din regiune şi actorii internaţionali în zilele următoare”, a scris Fidan pe reţeaua X.

El a mai spus că speră că „milioanele de sirieni care au fost nevoiţi să-şi părăsească căminul vor putea reveni pe pământurile lor”.

Mai devreme duminică, ministrul turc a declarat, de la Doha, că a luat act de „prăbuşirea” guvernului sirian.

„Trebuie să fim vigilenţi în această perioadă de tranziţie. Noi comunicăm cu grupurile (opoziţiei) pentru a ne asigura că organizaţiile teroriste, în special DAESH (acronimul arab al Stat Islamic) şi PKK, nu profită de situaţie”, a mai declarat Hakan Fidan, în timpul Forumului de la Doha, din Qatar.

De asemenea, Hakan Fidan a afirmat că orice nou guvern în Siria nu trebuie să ameninţe ţările vecine.

Turcia are o frontieră de peste 900 km cu Siria şi adăposteşte pe teritoriul său în jur de trei milioane de refugiaţi sirieni.

Macron și Scholz salută căderea „statului barbariei"

08 Dec

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat duminică satisfacţia pentru căderea "statului barbariei", în timp ce cancelarul german a calificat drept o "veste bună" înlăturarea de la putere a regimului al-Assad în Siria, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Statul barbariei a căzut. În sfârşit", a postat şeful statului francez pe reţeaua socială X.

„Franţa va rămâne angajată pentru securitatea tuturor în Orientul Mijlociu", a adăugat şeful statului francez, referindu-se la incertitudinile care înconjoară schimbarea de regim.

La rândul său Olaf Scholz a făcut apel la protejarea tuturor grupurilor religioase şi minorităţilor ţării şi la o soluţie „politică".

„Bashar al-Assad şi-a oprimat poporul într-un mod brutal, are nenumărate vieţi pe conştiinţă şi a împins nenumărate persoane să fugă din Siria, din care multe au ajuns în Germania", a reacţionat şeful guvernul german într-un comunicat.

În acelaşi timp, a spus el, „este esenţial acum ca legea şi ordinea să fie rapid restabilite în Siria" şi să înceteze "ingerinţele" străine în ţară, a avertizat Scholz, într-o aluzie la Rusia, Iran sau Turcia.

"Toate comunităţile religioase, toate minorităţile trebuie să beneficieze de protecţie" şi este important să facem eforturi pentru identificarea unei "soluţii politice la conflictul din Siria, conform rezoluţiei 2254 a Consiliului de Securitate al ONU", care solicită negocieri în vederea organizării de alegeri libere.

Prima reacție a Iranului după căderea regimului Assad

08 Dec

Iranul a oferit prima declarație oficială de la căderea regimului Assad, potrivit Sky News.

Ministerul iranian de Externe a declarat că monitorizează îndeaproape situația din Siria și din regiune. 

Teheranul, care a contribuit la susținerea regimului președintelui Bashar al Assad, a declarat că respectă unitatea și suveranitatea națională a Siriei și că viitoarele sale decizii „aparțin exclusiv poporului sirian”. 

Acesta a adăugat că „relațiile prietenești de lungă durată” dintre Iran și Siria ar trebui să continue. 

„Viitorul este al nostru”, afirmă liderul rebelilor

08 Dec

O declarație a liderului forțelor rebele a fost citită la televiziunea de stat siriană, declarând că „viitorul este al nostru”, potrivit Sky News.

Abu Muhammed al Jolani, comandantul Hayat Tahrir al Sham (HTS), a declarat că „nu există loc de întoarcere” și că grupul său este „hotărât” să continue pe calea începută în 2011.

Gruparea rebelă a fost anterior legată de Al-Qaida, dar a întrerupt legăturile în 2016 și de atunci s-a poziționat ca o încercare de răsturnare a regimului Assad.

Hezbollah își retrage toate forțele din Siria

08 Dec

Gruparea armată libaneză Hezbollah susține că și-a retras toate forțele din Siria, au declarat două surse de securitate libaneze pentru agenția de presă Reuters, potrivit Sky News.

Gruparea și-a retras trupele în timp ce facțiunile rebele se apropiau de capitala Damasc. 

O sursă a declarat că forțele de supraveghere pe care Hezbollah le-a desfășurat în Siria în noaptea de joi spre vineri au fost trimise pentru a supraveghea retragerea. 

Hezbollah - un proxy al Iranului - a contribuit la susținerea regimului Assad, dar a fost decimat de propriul război cu Israelul. 

Rusia confirmă că Bashar al-Assad a părăsit Siria, dar anunţă că nu ştie unde se află

08 Dec

Rusia a afirmat duminică că preşedintele sirian Bashar al-Assad a "demisionat din funcţie" şi a părăsit Siria, după ofensiva fulgerătoare a rebelilor sirieni conduşi de islamişti radicali care au adus armata siriană în derută, relatează AFP şi Reuters.

"În urma negocierilor între Bashar al-Assad şi un anumit număr de participanţi la conflictul armat de pe teritoriul Siriei, el a decis să demisioneze din funcţia prezidenţială şi a părăsit ţara, dând instrucţiuni să se efectueze un transfer de putere paşnic", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) rus, Maria Zaharova.

Ea a precizat că "Rusia nu a participat la negocieri". Zaharova a mai precizat că nu ştie unde se află în prezent al-Assad.

Moscova susţine că este extrem de îngrijorată de evenimentele din Siria şi a îndemnat toate părţile să se abţină de la violenţe, mai precizează comunicatul citat. De asemenea, Moscova precizează că bazele sale din Siria au fost plasate în stare de alertă, dar că nu există nicio ameninţare serioasă în ceea ce le priveşte în prezent.

Pentagonul anunță că Statele Unite își mențin trupele în Siria

08 Dec

Pentagonul a anunțat, sâmbătă, că SUA își vor menține o prezență militară în estul Siriei și vor lua măsuri adecvate pentru a preveni reîntoarcerea militanților Statului Islamic.

În contextul căderii regimului președintelui Bashar al-Assad, Daniel Shapiro, un oficial al Departamentului american al Apărării, a făcut apel ca civilii sirieni să fie protejați, iar dreptul internațional să fie respectat de toate părțile.

Diplomatul american acreditat la ONU, Robert Wood, a declarat săptămâna trecută că pozițiile și personalul militar american din nord-estul Siriei rămân esențiale pentru a garanta că Statul Islamic nu va putea să reapară în zonă.

Trupe americane sunt, de asemenea, staționate în garnizoana Al-Tanf din guvernoratul Homs, aproape de intersecția frontierelor Siriei cu Iordania și Irak.

Regimul Assad i-a declarat pe soldații americani drept ocupanți.

Aproximativ 900 de soldați ai SUA se află în prezent în această țară, majoritatea în regiunea de nord-est.

Reuters: Bashar Al-Assad este posibil să fi murit

08 Dec

Un avion al companiei Syrian Air a decolat de pe aeroportul din Damasc în jurul orei în care s-a raportat că rebelii au cucerit capitala, potrivit datelor de pe site-ul Flightradar.

Avionul a zburat inițial spre regiunea de coastă a Siriei, un bastion al sectei Alawite a lui Assad, dar apoi a făcut o întoarcere bruscă și a zburat în direcția opusă timp de câteva minute înainte de a dispărea de pe hartă.

Potrivit Reuters, două surse siriene au declarat că există o probabilitate foarte mare ca Assad să fi fost ucis într-un accident aviatic, deoarece este un mister de ce avionul a făcut o întoarcere bruscă în U și a dispărut de pe hartă, conform datelor de pe site-ul Flightradar.

Reuters nu a putut confirma imediat cine se afla la bord.

Sirienii au luat cu asalt ambasada Iranului la Damasc

08 Dec

Sirienii au luat cu asalt ambasada Iranului la Damasc după căderea regimului lui Bashar al-Assad, în timp ce ambasada Rusiei anunţă că personalul său este în siguranţă, relatează dpa şi Reuters, potrivit Agerpres.

Canalul de ştiri Al Arabiya a dat publicităţii înregistrări video în care pot fi văzute mai multe persoane care rup un poster de mari dimensiuni de pe fereastra ambasadei Iranului.

Pe poster apăreau generalul iranian Qassem Soleimani, care a fost ucis în 2020 în Irak într-o lovitură a unei drone americane, şi Hassan Nasrallah, lider al grupării libaneze susţinute de Iran Hezbollah, ucis în septembrie într-o lovitură aeriană israeliană în apropiere de Beirut.

Canalul de ştiri Al Jazeera a relatat că personalul ambasadei a fugit şi că protestatarii nu au întâmpinat rezistenţă.

Alături de Rusia, Iranul şi mişcarea Hezbollah au fost principalii aliaţi ai guvernului al-Assad. Cu sprijinul lor, guvernul sirian a recâştigat importante teritorii în timpul războiului civil, ceea ce i-a permis lui Assad să rămână la putere.

Pe de altă parte, agenţia rusă de ştiri TASS a relatat duminică că ambasada Rusiei din Siria informează că stafful său este în siguranţă după înlăturarea preşedintelui Bashar al-Assad şi ocuparea capitalei de către rebeli.

„Suntem bine", a declarat un membru al personalului ambasadei pentru TASS, fără a preciza unde se află diplomaţii.

Vineri, ambasada Rusiei i-a îndemnat pe cetăţenii ruşi să părăsească Siria.

În acelaşi timp, bloggeri de război ruşi au exprimat temeri privind soarta a două facilităţi militare strategice ale Rusiei în Siria.

Irakul a anunţat şi el că şi-a evacuat ambasada din Siria şi că a mutat personalul în Liban, potrivit agenţiei de ştiri de stat a acestei ţări.

Motivele evacuării ambasadei Irakului de la Damasc nu au fost făcute publice, notează Reuters.

Sirienii dau jos statuile lui Hafez al-Assad, fostul dictator și tatăl lui Bashar al-Assad

08 Dec

Pe rețeaua socială X au apărut clipuri video din mai multe orașe siriene în care oamenii doboară statuile lui Hafez al-Assad, tatăl preşedintelui Bashar al-Assad. 

Hafez al-Assad s-a aflat în fruntea Siriei din 1971 şi până la moartea sa în 2000, regimul său fiind unul brutal şi represiv.

Bashar al-Assad din urmă a fugit din țară, după ce a fost abandonat de armată și de forțele de securitate în timpul ofensivei fulgerătoare a rebelilor anti-guvernamentali.

Rebelii au intrat în palatul prezidenţial

08 Dec

Rebelii sirieni au intrat duminică dimineaţă în palatul prezidenţial de la Damasc scandând "Dumnezeu e mare", au declarat martori pentru dpa, informează Agerpres.

"Am văzut oameni armaţi intrând pe porţile palatului în timp ce scandau 'Dumnezeu e mare' ", a declarat un locuitor din zonă pentru dpa.

Palatul lui Assad este numit Palatul Poporului şi se află în cartierul Mezzeh din vestul oraşului.

În înregistrări video postate pe social media rebelii pot fi văzuţi în curtea palatului şi la porţile sale.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a fugit din Damasc cu puţin timp înainte. Rebelii au pătruns în palatul prezidenţial fără să li se opună nicio rezistenţă. Există informaţii potrivit cărora angajaţii guvernamentali şi forţele de securitate au plecat din palatul prezidenţial.

Pe de altă parte, în centrul Damascului, zecile de sirieni ieşiţi ieşiţi în stradă pentru a sărbători căderea regimului au doborât şi au călcat în picioare statuia tatălui preşedintelui Bashar al-Assad, Hafez.

Hafez al-Assad s-a aflat în fruntea Siriei din 1971 şi până la moartea sa în 2000, regimul său fiind unul brutal şi represiv.

Rebelii îl caută pe Assad

08 Dec

O căutare activă a lui Bashar al-Assad este în curs de desfășurare, rebelii interogând ofițeri militari sirieni și oficiali ai serviciilor de informații care ar putea avea cunoștințe despre locația sa, potrivit unei surse familiare cu operațiunile rebelilor.

Forțele rebele au declarat Damascul „liber” duminică, susținând că Assad a fugit din capitală, notează CNN.

Liderul sirian nu a mai fost văzut sau auzit în public de când rebelii au intrat în capitală duminică dimineața devreme.

Locuitorii din Damasc au ieşit pe străzi pentru a sărbători căderea regimului Assad

08 Dec

„Astăzi este sfârşitul a 54 de ani de domnie a familiei Assad în Siria. Acesta este singurul regim pe care l-am cunoscut toată viaţa mea”, a declarat Zaher Sahloul, un medic siriano-american care a organizat misiuni medicale în Siria, inclusiv în spitalele din Alep care au fost vizate de loviturile aeriene siriene şi ruse.

„Nu plâng prea des în viaţa mea de adult, dar astăzi am făcut-o. Au fost paisprezece ani lungi de oroare. Acesta este momentul nostru de  Zidul Berlinului”, a spus el, potrivit The Guardian.

Locuitorii din Damasc, în maşini şi pe jos, s-au adunat într-o piaţă principală din capitală, fluturând şi scandând „libertate”, potrivit relatărilor martorilor oculari.

De asemenea, din moschei au răsunat strigăte de „Allah este mare”.

În Homs, mii de locuitori au ieşit pe străzi după retragerea armatei din centrul oraşului, dansând şi scandând „Assad a plecat, Homs este liber” şi „Trăiască Siria şi jos Bashar al Assad”.

 

Premierul Siriei a rămas în Damasc și spune că e pregătit să ajute la predarea pașnică puterii

08 Dec

Prim-ministrul Siriei, Mohammed Ghazi al-Jalali, a anunţat că rămâne la Damasc şi că este gata să ajute pentru a face ce este mai bine pentru popor.

Într-un discurs difuzat pe reţelele de socializare, Mohammed Ghazi al-Jalali a mai spus că Siria „poate fi o ţară normală care construieşte relaţii bune cu vecinii săi şi cu lumea”.

Milioane de sirieni care au fost strămutaţi cu forţa în afara ţării au apelat la reţelele de socializare pentru a sărbători sfârşitul guvernării de zeci de ani a preşedintelui Bashar al-Assad.

„Doamne, nu mă pot opri din plâns. Îmi imaginez ziua în care mă voi întoarce”, a scris activista pentru drepturile omului Rima Flihan pe pagina sa de Facebook.

Siria a cunoscut cea mai mare criză a refugiaţilor din lume, potrivit UNHCR. Organizaţia estimează că aproximativ 6,6 milioane de sirieni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele începând din 2011.

Bashar al-Assad a fugit din Siria. Liderul opoziției: „S-a sfârșit o eră întunecată”

08 Dec

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunţat duminică dimineaţă că preşedintele sirian Bashar al-Assad a părăsit Siria zburând de pe aeroportul internaţional din Damasc, abandonat de armată şi de forţele de securitate în faţa ofensivei fulgerătoare a rebelilor care au intrat în capitală, notează AFP, citat de Agerpres.

„Al-Assad a părăsit Siria prin aeroportul din Damasc, înainte de retragerea membrilor forţelor armate şi de securitate" din acest loc, a declarat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, referindu-se la preşedintele sirian care a condus ţara timp de 24 de ani.

Liderul opoziţiei siriene, Hadi al-Bahra, a declarat, pentru postul de ştiri Al-Arabiya, că regimul Assad a căzut şi că „s-a sfârșit o eră întunecată din istoria Siriei”.

Bahra - care conduce Coaliţia Naţională a Forţelor Revoluţiei Siriene şi a Opoziţiei - a subliniat că situaţia din Damasc este sigură.

„Pentru oamenii noştri din toate sectele şi religiile, atâta timp cât nu ridicaţi armele împotriva niciunui alt cetăţean şi atâta timp cât rămâneţi în casele voastre, sunteţi în siguranţă”, a scris el pe X.

„Nu vor exista cazuri de răzbunare sau represalii şi nici încălcări ale drepturilor omului. Demnitatea oamenilor va fi respectată şi păstrată”, a adăugat el.

Grupul islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care conduce o coaliţie de rebeli în Siria, a anunţat sfârşitul tiraniei lui Bashar al-Assad şi o Sirie „liberă”.

Rebelii au afirmat că au intrat în capitală şi au preluat controlul asupra celebrei închisori militare Saydnaya, la nord de Damasc.

 

OSDO: Rebelii au intrat în oraşul strategic Homs

07 Dec

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunţat sâmbătă seara că rebelii au intrat în oraşul strategic Homs, situat în centrul Siriei la nord de Damasc, unde au preluat controlul mai multor cartiere, notează AFP, potrivit Agerpres.

Ministerul sirian al Apărării a negat că rebelii au intrat în oraş.

„Facţiuni rebele au intrat în oraşul Homs şi au preluat controlul asupra unor cartiere, după retragerea forţelor de securitate şi armatei din ultimele lor poziţii din oraş”, a declarat Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO, un ONG cu sediul în Regatul Unit, dar care dispune de o vastă reţea de surse în Siria.

El a mai indicat că „sute de prizonieri au părăsit închisoarea centrală din Homs”.

„Informaţiile difuzate de platformele media afiliate organizaţiilor teroriste cu privire la intrarea teroriştilor în oraşul Homs sunt nefondate. Situaţia este sigură şi stabilă, iar forţele noastre armate sunt desfăşurate în jurul oraşului, poziţionate pe linii defensive puternice”, a spus la rândul său Ministerul sirian al Apărării.

„Căderea regimului e chiar după colț”

07 Dec

Căderea regimului președintelui sirian Bashar al-Assad „este chiar după colț”, potrivit unuia dintre liderii rebelilor, care a declarat sâmbătă că își sfătuiește luptătorii să aibă milă de civili, potrivit CNN.

„Ați ajuns la periferia orașului Homs și Damascului, iar răsturnarea regimului criminal este chiar după colț, așa că vă sfătuiesc pe voi, frații mei, să fiți miloși, buni și blânzi cu oamenii noștri din orașele și satele în care intrați”, a declarat Abu Mohammed al-Jolani, liderul Hayat Tahrir Al-Sham (HTS).

Erdogan: „Dorința noastră e ca Siria să obțină pacea după care tânjește de 13 ani”

07 Dec

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, spune că există „acum o nouă realitate în Siria” în urma avansării rapide a rebelilor, potrivit Sky News.

„Dorința noastră este ca vecina noastră Siria să obțină pacea și liniștea după care tânjește de 13 ani. Vrem să vedem o Sirie în care diferite identități trăiesc una lângă alta în pace. Sperăm să vedem o astfel de Sirie în viitorul foarte apropiat”, a spus Erdogan.

Turcia, care împarte granița cu Siria, este principalul susținător al ofensivei rebelilor împotriva președintelui Bashar al-Assad.

Președintele sirian Bashar al-Assad e de negăsit în Damasc (sursă CNN)

07 Dec

Președintele sirian Bashar al-Assad nu este de găsit nicăieri în Damasc, spune o sursă citată de CNN.

Poziția oficială a biroului președintelui sirian este că Assad nu a fugit din capitală.

Însă o sursă la curent cu situația a declarat pentru jurnaliștii rețelei americane de știri că Assad nu se află în niciunul dintre locurile din Damasc în care ar fi de așteptat să se găsească, ținând cont de împrejurări.

Potrivit relatării CNN, gărzile prezidențiale nu mai sunt desfășurate la locul său obișnuit de reședință, așa cum ar fi fost dacă președintele s-ar fi aflat acolo.

În mod tradițional, gărzile prezidențiale asigură cordonul de securitate interior al lui Assad, iar unii dintre acești responsabili cu securitatea ar trebui să călătorească împreună cu șeful statului atunci când acesta se deplasează.

CNN mai notează că forțele rebele nu au informații clare cu privire la locația lui Assad și își continuă eforturile pentru a-l găsi.

Locuitor din Damasc: Capitala siriană, cuprinsă de tensiune și panică. Militarii îmbracă haine civile

07 Dec

Un rezident din Damasc, citat de CNN, a spus că locuitorii capitalei siriene sunt cuprinși de panică, pe măsură ce rebelii anti-guvernamentali continuă să avanseze spre acest bastion al regimului lui Bashar al-Assad.

„Damascul este într-o stare de tensiune și panică. Oamenii așteaptă să vadă ce se va întâmpla, neștiind ce să facă”, a spus acest locuitor pentru CNN, cerând să rămână anonim din motive de securitate.

Conform sursei citate, unele drumuri au fost blocate și magazinele de cartier din apropiere de centrul orașului au fost închise. Furnizarea alimentelor a fost în mare parte indisponibilă, iar comunicațiile funcționează cu intermitențe.

Rezidentul citat de CNN a menționat că prezența militară în capitală „a scăzut semnificativ”. Potrivit acestuia, există soldați la punctele de control, însă mulți militari își schimbă uniformele cu în haine civile.

Armata președintelui sirian Bashar al-Assad a respins informațiile potrivit cărora trupele guvernamentale se retrag din regiunea Damascului.

Mai devreme în cursul zilei de sâmbătă, luptătorii rebeli au anunțat că au cucerit orașul Daraa din sud-vestul țării, acolo unde a izbucnit revolta anti-Assad în 2011. 

Luptătorii înarmați au pătruns ulterior în localitatea Kanaker, în zona rurală a Damascului, în timp ce coaliția rebelilor continuă să se apropie de capitală.

Ministru sirian: Damascul are o linie de apărare pe care n-o poate străpunge nimeni

07 Dec

Ministrul sirian de Interne Mohammed al-Rahmoun a declarat că forțele de securitate ale guvernului au creat un cordon militar „foarte puternic” în jurul capitalei țării și că nimeni nu va putea trece de el, relatează AFP.

„Există un cordon militar și de securitate foarte puternic la marginile Damascului și ale zonei sale rurale. Nimeni nu poate penetra această linie defensivă pe care noi, forțele armate, o construim”, a susținut ministrul într-o intervenție televizată.

Rebelii sirieni au intrat în suburbiile orașului Homs

07 Dec

Surse locale, dar și din rândurile rebelilor și ale armatei guvernamentale au confirmat că au străpuns, sâmbătă, apărarea orașului sirian Homs în nord și est.

Un comandant rebel a declarat că forțele antiguvernamentale au preluat controlul asupra unei tabere militare și unor localități de lângă acest oraș, al treilea ca mărime din Siria.

Armata guvernamentală, care a trimis întăriri semnificative pentru a apăra Homs, nu a răspuns imediat la solicitarea Reuters de a comenta oficial aceste relatări.

Insurgenții au cucerit aproape întregul sud-vest al Siriei în 24 de ore și au avansat până la 30 km de Damasc, noteză presa internațională.

„Damascul va cădea repede”

07 Dec

Forța operativă de urgență siriană (SETF) din SUA, care susține opoziția siriană, spune că Damascul „va cădea rapid”.

Directorul SETF, Mouaz Moustafa, a declarat pentru CBS News că „Damascul va cădea probabil în curând în mâinile forțelor rebele și că orașul este efectiv înconjurat. Membrii Corpului Gărzilor Revoluției Islamice din Iran au părăsit orașul. Rușii pleacă și ei din țară”.

Atât Rusia, cât și Iranul sunt aliați cheie ai Siriei și au oferit sprijin militar pe tot parcursul războiului civil.

BBC nu a putut verifica în mod independent afirmațiile SETF.

MAE: Părăsiți imediat țara! Singura rută e spre Beirut

07 Dec

Ministerul Afacerilor Externe transmite, sâmbătă, un apel către cetățenii români din Siria să părăsească de urgență țara „pe orice rută sigură existentă.” A fost ridicat nivelul de alertă la 9, cel mai mare nivel.

„În contextul escaladării din nord-vestul Siriei și a perspectivei ca ofensiva militară să avanseze spre capitală, MAE recomandă cetățenilor români care se află în Siria să părăsească țara pe orice rută sigură existentă.

Există în continuare temeri legate de posibilitatea declanșării unor violențe extreme, în special în zonele de sud, la granița cu Iordania. Capitala este în continuare ținta unor explozii aleatorii, în special în suburbii.

Singura rută de părăsire a țării este cea terestră, spre Beirut, Liban, prin punctul de trecere a frontierei Masnaa.

În prezent, nu există curse directe către România.”

Reprezentant ONU: Rusia, Iran și Turcia vor discuta la Geneva „o tranziție politică ordonată” în Siria

07 Dec

Trimisul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, a declarat că a obținut acordul miniștrilor de Externe ai Turciei, Iranului și Rusiei pentru a purta discuții urgente la Geneva, data urmând să fie stabilită în curând.

Inițiativa vine pe fondul unei ofensive susținute a rebelilor împotriva regimului lui Bashar al-Assad. Aceștia au ajuns, sâmbătă, până în suburbiile din Damasc, conform mai multor relatări concordante din presa internațională.

„Necesitatea unei tranziții politice ordonate nu a fost niciodată mai urgentă”, a spus Geir Pedersen, adăugând că un astfel de proces trebuie să înceapă cu acorduri de tranziție „credibile și incluzive”.

Oficialul ONU estimat că discuțiile vor fi începutul unui proces care va duce la restabilirea suveranității, independenței și integrității teritoriale a Siriei. Pedersen a declarat că a fost, de asemenea, în contact cu reprezentanți din SUA, Franța, Germania și Regatul Unit.

Oficial SUA: Damascul cade în mâinile rebelilor, suburbie după suburbie

07 Dec

Un oficial american a declarat, la adăpostul anonimatului, pentru CBS News, că Damascul pare să „cadă suburbie după suburbie” în mâinile rebelilor, în timp ce luptătorii împotriva regimului Assad avansează de-a lungul drumului principal spre capitala siriană.

O înregistrare video difuzată de presa internațională pare să arate cum protestatarii dărâmă o statuie a lui Hafez al-Assad, tatăl lui Bashar al-Assad.

 

Imaginile au fost surprinse, sâmbătă, în Jeramana, o suburbie din sudul Damascului. O altă statuie a lui Hafez al-Assad - care a fost președinte al Siriei din 1971 până la moartea sa, în anul 2000 - a fost dărâmată vineri în orașul Hama.

În paralel, rebelii luptă cu armata guvernamentală în cel de-al treilea oraș ca mărime din Siria, Homs, notează BBC.

Guvernul sirian a negat, sâmbătă, preluarea capitalei de către rebeli și afirmă că președintele Bashar al-Assad nu a părăsit orașul.

Trump: Siria este un dezastru, dar nu e lupta noastră

07 Dec

Președintele ales Donald Trump a declarat sâmbătă că SUA nu ar trebui să fie implicate în conflictul din Siria, unde forțele rebele amenință guvernul președintelui Bashar al-Assad.

„Siria este un dezastru, dar nu este prietena noastră, iar SUA nu trebuie să aibă nimic de a face cu asta. Nu este lupta noastră”, a scris Trump a spus într-o postare pe platforma sa de socializare Truth Social.

Președintele sirian Assad neagă zvonurile că ar fi fugit din Damasc

07 Dec

Biroul președintelui sirian Bashar al-Assad neagă că ar fi fugit din capitală, Damasc, în timp ce rebelii avansează pe drumul dintre aceasta și Alep, scrie BBC.

Acesta condamnă „zvonurile și știrile false”, adăugând că Assad continuă să-și îndeplinească atribuțiile din capitala Siriei.

Insurgenții sirieni au ajuns în suburbiile Damascului, au declarat sâmbătă activiștii opoziției și un comandant rebel, în timp ce o ofensivă în mișcare rapidă în care au preluat unele dintre cele mai mari orașe ale Siriei continuă, scrie The Guardian.

Lavrov, nervos: Este inacceptabil ca un grup de teroriști să controleze Siria

07 Dec

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat sâmbătă că teritoriul sirian nu poate cădea sub controlul "teroriştilor" în urma ofensivei majore a rebelilor islamişti care au ocupat zone întregi ale ţării, relatează AFP.

"Este inacceptabil să se permită unui grup terorist să preia controlul asupra teritoriilor, încălcând acordurile existente, începând cu Rezoluţia 2254 a Consiliului de Securitate al ONU, care reafirmă ferm suveranitatea, integritatea teritorială şi unitatea Republicii Arabe Siriene", a declarat Lavrov, referindu-se la o rezoluţie din 2015 privind o soluţie politică în Siria.

Iranul, susţinător ferm al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a apreciat sâmbătă că este necesar un "dialog politic" între guvern şi opoziţia din Siria, după o ofensivă a rebelilor fără precedent.

O reuniune consacrată Siriei a avut loc sâmbătă în Qatar în prezenţa miniştrilor de externe ai Iranului, Rusiei şi Turciei, a informat agenţia de presă iraniană Irna.

Aceste trei ţări sunt partenere din 2017 în aşa-numitul proces Astana iniţiat pentru pace în Siria, teatrul unui război civil din 2011.

Facţiuni rebele s-ar afla de acum la 20 km de capitala siriană Damasc, după ce au preluat controlul asupra provinciei Deraa, în sudul Siriei, au indicat sâmbătă un comandant rebel şi o organizaţie neguvernamentală.

Statele Unite au cerut vineri cetăţenilor lor să părăsească Siria de urgență

07 Dec

Statele Unite au cerut vineri cetăţenilor lor să părăsească Siria, unde rebelii conduşi de islamişti au ocupat mai multe oraşe-cheie în cursul unei ofensive majore, relatează sâmbătă AFP.

"Departamentul (de Stat al SUA) le cere cetăţenilor americani să părăsească Siria imediat, atât timp cât opţiunile de călătorie comerciale rămân disponibile", au declarat autorităţile americane într-un mesaj postat pe reţelele de socializare.

Şi Rusia a recomandat vineri cetăţenilor săi să părăsească Siria, unde rebelii conduşi de islamişti au avansat cu o viteză surprinzătoare în ultimele zile, capturând mai multe oraşe-cheie de la armata siriană, sprijinită de forţele ruse, notează AFP şi EFE.

În contextul acestei ofensive majore a rebelilor islamişti, miniştrii de externe din Rusia, Iran şi Turcia urmează să se întâlnească sâmbătă în Qatar pentru a discuta situaţia din Siria.

Reuniunea va avea loc în marja Forumului de la Doha, la care participă ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Iranul - care a acuzat SUA şi Israelul de relansarea violenţelor în Siria - şi Rusia sunt aliaţi ai guvernului preşedintelui Bashar al-Assad, în timp ce Turcia a sprijinit grupările armate de opoziţie în ultimii ani.

Rebelii sirieni ajung în suburbiile Damascului - comandant rebel. Capitala ar fi încercuită

07 Dec

Insurgenții sirieni au ajuns în suburbiile Damascului, au declarat sâmbătă activiștii opoziției și un comandant rebel, în timp ce o ofensivă în mișcare rapidă în care au preluat unele dintre cele mai mari orașe ale Siriei continuă, scrie The Guardian.

Rami Abdurrahman, care conduce Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului din Regatul Unit, a declarat că insurgenții sunt activi în suburbiile Damascului.

El a spus că luptătorii opoziției mărșăluiau și din estul Siriei către suburbia Harasta din Damasc.

Hassan Abdul-Ghani, un comandant al insurgenților, a postat pe Telegram că forțele de opoziție au început să încercuiască Damascul în „etapa finală” a ofensivei lor. El a spus că luptătorii se îndreptau din sudul Siriei către Damasc.

x close