Antena 3 CNN Actualitate Autoritățile europene de sănătate s-au reunit pentru mpox. Ce au stabilit în legătură cu controalele la frontiere și vaccinare

Autoritățile europene de sănătate s-au reunit pentru mpox. Ce au stabilit în legătură cu controalele la frontiere și vaccinare

de Robert Kiss    |   

Autoritățile europene din domeniul sănătății exclud orice măsură suplimentară la nivelul Uniunii Europene împotriva noii variante mpox, deoarece riscul pe care aceasta îl prezintă pentru populație este considerat în continuare „scăzut”, potrivit Euronews.

Nu este nevoie de impunerea unor controale la frontieră pentru a preveni riscul de infectare cu mpox sau de vaccinare la nivelul blocului comunitar împotriva virusului, a concluzionat luni Comitetul pentru Securitate Sanitară al Comisiei Europene, în urma unei întâlniri cu Centrul European pentru prevenirea și controlul bolilor (ECDC) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). 

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru Euronews că Comitetul pentru Securitatea Sănătății (HSC) a fost de acord că, deocamdată, nu este nevoie să actualizeze „Avizul privind vaccinarea Mpox din 2022”, și „nici nu ar trebui să fie considerată o urgență de sănătate publică în Europa în acest moment”.  

„Membrii HSC au convenit asupra importanței unei abordări strâns coordonate și asupra necesității de a continua monitorizarea situației foarte îndeaproape”, a adăugat purtătorul de cuvânt după întâlnire, care a avut loc online și a inclus și participanți de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Africa. Centrul pentru Controlul Bolilor.    

Pentru moment se mențin recomandările de vaccinare pentru anumite grupuri, dar extinderea acesteia la populația generală a fost exclusă deocamdată.   

Scopul reuniunii a fost de a discuta evoluția situației mpox în Uniunea Europeană și eventuala necesitate de a lua măsuri comune suplimentare, cum ar fi recomandări de vaccinare pentru populația generală sau supravegherea la frontieră a călătorilor din zonele cu risc ridicat, măsuri care au fost excluse în urma reuniunii.

Reuniunea a avut loc după ce săptămâna trecută mpox a fost declarată o urgență de sănătate globală de către OMS, pe măsură ce un focar se extinde în Republica Democratică Congo (RDC) și în țările africane învecinate.

Deoarece primul caz uman a fost raportat în 1970, virusul este acum endemic în țările din Africa centrală și de vest. Aceasta este a doua oară când a fost declarată o urgență globală de sănătate în legătură cu virusul, prima dată fiind în 2022, după o epidemie globală în țări care nu raportaseră anterior cazuri, cum ar fi Europa.

De data aceasta, epidemia este cauzată de subtipul de virus cunoscut sub numele de „clada I”, care este considerat a provoca boli mai grave.

Ca urmare a ultimelor raportări, unele țări consolidează supravegherea și inițiază campanii de informare a publicului.

Monica García, ministrul spaniol al sănătății, a declarat într-o postare pe X în urma reuniunii că, deși nu pune în aplicare nicio măsură la frontiere, guvernul spaniol va colabora cu autoritățile aeroportuare și companiile aeriene pentru a spori informațiile disponibile pentru persoanele care călătoresc în Spania.

Săptămâna trecută, ECDC a avertizat că este „foarte probabil” ca Europa să înregistreze mai multe cazuri importate de mpox din cauza răspândirii virusului în mai multe țări africane. Cu toate acestea, acesta a evaluat impactul ca fiind scăzut în Europa și a recomandat „niveluri ridicate de planificare a pregătirii și activități de sensibilizare” pentru a gestiona cazurile care ajung în regiune.

Acestea includ supravegherea eficientă, testarea și urmărirea contactelor pentru detectarea cazurilor de mpox în Europa.

Agenția de sănătate avertizează că variola se transmite oamenilor prin contact strâns cu animale sau persoane infectate sau prin atingerea de materiale contaminate cu virusul. Acesta pătrunde în organism prin leziuni sau răni (adesea invizibile) ale pielii sau ale mucoasei. Poate fi transmisă de la o persoană la alta în timpul contactului sexual, iar riscul de infectare crește după expunerea sexuală.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile