Antena 3 CNN Externe Europa e în alertă din cauza virusului mpox. ECDC se așteaptă ca numărul cazurilor de infectare să crească

Europa e în alertă din cauza virusului mpox. ECDC se așteaptă ca numărul cazurilor de infectare să crească

virus mpox
Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus. Foto: Getty Images
de Ioana Coman    |    16 Aug 2024   •   15:31

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a anunţat vineri că se aşteaptă ca mai mulţi oameni să pătrundă în Europa cu noua variantă de mpox, transmite DPA, preluată de Agerpres.

Acest anunţ a fost făcut la o zi după detectarea în Suedia a primului caz de infectare cu noua variantă în afara continentului african. Persoana infectată a venit din Africa.

Probabilitatea transmiterii susţinute în Europa este foarte mică, cu condiţia ca persoanele bolnave care sosesc din afara continentului să fie diagnosticate rapid şi să fie implementate măsuri de control, transmite ECDC.

Recomandările ECDC

ECDC le recomandă ţărilor europene să emită avize de călătorie pentru persoanele care merg sau se întorc din zonele afectate de epidemie.

Pentru persoanele care au avut contacte apropiate cu indivizi suspecţi de îmbolnăvire sau diagnosticaţi cu o infecţie mpox importată din Africa, riscul de infecţie este moderat, conform ECDC.

Epidemie de mpox

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri epidemia de mpox, boală cunoscută anterior drept variola maimuţei, o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai ridicat nivel de alertă, pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar de infecţie virală în Republica Democrată Congo care s-a răspândit în ţările vecine.

Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus. Ea declanşează simptome similare gripei şi apariţia unor leziuni cutanate purulente. Majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar în anumite condiţii această boală poate ucide. 

×
Subiecte în articol: mpox virusul mpox ecdc
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close