Atacul cu peste 100 de rachete și 100 de drone lansat de ruși luni asupra Ucrainei, unul dintre cele mai mari de la începutul invaziei, a costat Moscova 1,3 miliarde de dolari, scrie Newsweek.
În acest atac au murit cel puțin cinci persoane, iar infrastructura energetică a Ucrainei a fost puternic afectată.
Atacul la nivel național, care a implicat peste 100 de rachete și 100 de drone, a fost descris de oficialii ucraineni drept unul dintre cele mai mari lansate de Rusia de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.
„Ca majoritatea atacurilor rusești de până acum, și acesta a vizat infrastructura civilă critică”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Sectorul energetic a suferit daune semnificative, dar în fiecare zonă afectată de întreruperile de curent, lucrările de reparație sunt deja în desfășurare”.
Rusia „a lansat un atac masiv” asupra Ucrainei „folosind diferite tipuri de rachete aeriene, terestre și maritime”, a declarat luni comandantul forțelor aeriene ucrainene, generalul locotenent Mykola Oleschuk.
Oleschuk a spus că Rusia a folosit 109 drone de atac Shahed, 77 rachete de croazieră Kh-101, trei rachete de croazieră Kh-22, 28 de rachete de croazieră lansate de submarine Kalibr, șase rachete balistice Iskander-M, trei rachete aerobalistice Kh-47M2 Kinzhal; și 10 rachete ghidate Kh-59/Kh-69.
Forbes Ukraine și Ekonmichna Pravda, un proiect al Ukrainska Pravda, au estimat că atacul ar fi costat Rusia între 1,2 și 1,3 miliarde de dolari. Newsweek nu a putut verifica în mod independent cifrele și a contactat Ministerul rus al Apărării pentru comentarii prin e-mail.
Institutul pentru Studierea Războiului a transmis luni în cea mai recentă analiză a conflictului din Ucraina că probabil Rusia „nu are capacitatea industrială de apărare pentru a susține astfel de lovituri masive în mod constant”.
O rachetă rusă ar fi lovit luni un baraj aparținând hidrocentralei Kiev, ceea ce a provocat temeri pentru posibile inundații.
Yaroslav Trofimov, corespondent The Wall Street Journal, a scris pe X (fostul Twitter ) că Rusia a lovit barajul, „cu o rachetă”.
„Dacă barajul se rupe, milioane de oameni care locuiesc în aval pot muri”, a scris Trofimov, împărtășind imagini care par să arate consecințele grevei.
Hidrocentrala Kiev, care este operată de compania hidroenergetică de stat ucraineană Ukrhydroenergo, este situată pe râul Nipru în regiunea Kiev a Ucrainei, la nord de capitala Ucrainei. Este esențial pentru stabilizarea nivelului apei în lacul de acumulare Kiev.
ISW a declarat că imaginile publicate luni arată consecințele unei posibile lovituri cu rachete rusești împotriva barajului „deși șeful regiunii Kiev, Ruslan Kravchenko, a remarcat că lovitura asupra barajului nu a cauzat daune semnificative infrastructurii energetice din Kiev”.