Antena 3 CNN Life Știinţă Astronauții care s-au întors pe Pământ cu capsula Dragon Crew au fost duși la spital imediat după aterizare

Astronauții care s-au întors pe Pământ cu capsula Dragon Crew au fost duși la spital imediat după aterizare

Andreea Ştefan
2 minute de citit Publicat la 17:54 25 Oct 2024 Modificat la 22:41 25 Oct 2024

Trei astronauţi ai NASA şi un cosmonaut rus au fost transportaţi la o unitate medicală locală „dintr-un exces de precauţie'' după ce au amerizat în Oceanul Atlantic în apropiere de Florida vineri dimineaţă, la finalul unei misiuni de aproape opt luni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a anunţat agenţia spaţială americană, fără să ofere alte detalii, informează Reuters, citat de Agerpres.

Astronauţii NASA Matthew Dominick, Michael Barratt şi Jeanette Epps, precum şi cosmonautul rus Alexander Grebenkin „au fost transportaţi la o unitate medicală locală pentru o evaluare suplimentară'', a precizat NASA într-un comunicat după ce echipajul a revenit pe Terra la bordul unei capsule Crew Dragon a companiei SpaceX.

Echipajul a efectuat evaluarea medicală standard în momentul ieşirii din capsula spaţială, a spus NASA, adăugând că „dintr-un exces de precauţie, toţi membrii echipajului au fost transportaţi cu avionul, împreună, la unitatea medicală''.

[GAL layout="3"]

NASA, care de obicei nu face publice detalii despre problemele medicale ale astronauţilor, a refuzat să precizeze ce anume a determinat acest exces de precauţie sau să descrie starea de sănătate a echipajului. 

Misiunea trimisă să-i preia pe astronauții blocați pe orbită din cauza capsulei Boeing Starliner a avut o "anomalie" în timpul zborului

Capsula SpaceX Crew Dragon, aleasă de NASA pentru a-i aduce pe Pământ pe astronauții Suni Williams și Butch Wilmore, s-a cuplat duminică la Stația Spațială Internațională, ISS, însă zborul acestei misiuni - numită Crew-9 - nu a fost lipsit de incidente, relatează CNN.

Crew-9 a dus pe ISS doi astronauți: americanul Nick Hague și rusul Aleksandr Gorbunov. Alți doi astronauți ar fi trebuit să se afle la bordul lui Crew-9, însă ei au rămas la sol pentru a permite întoarcerea lui Williams și Wilmore, anul viitor.

Capsula a andocat fără probleme la ISS la puțin după ora 19 a zilei de duminică (ora 4 dimineața, luni, după fusul orar al României). 

Ulterior, SpaceX a dezvăluit ulterior că treapta a doua a rachetei propulsoare Falcon 9 a avut o problemă după ce s-a desprins de capsulă.

„După lansarea reușită a misiunii Crew-9, a doua treaptă a rachetei Falcon 9 s-a desprins și a amerizat în ocean, dar a experimentat o ardere în afara parametrilor nominali. Drept urmare, treapta a doua a aterizat în siguranță în ocean, dar în afara zonei vizate ”, a precizat compania într-o postare pe X.

SpaceX a adăugat că va întrerupe zborurile cu Falcon 9 în timp ce examinează anomalia constatată în zbor.

În prezent, Falcon 9 este cea mai frecvent lansată rachetă din lume pentru transportul orbital.

CNN menționează că a contactat Administrația Federală a Aviației pentru comentarii în legătură cu incidentul de duminică.

Astronauții Suni Williams și Butch Wilmore au rămas la bordul ISS, după ce capsula Boeing Starliner, care i-a dus pe orbită pentru ce ar fi trebuit să fie o misiune de o săptămână, a avut mai multe probleme tehnice.

Starliner a ajuns în cele din urmă pe Pământ, dar fără astronauți la bord, considerându-se că transportul loc cu acest vehicul ar implica prea multe riscuri.

În locul capsulei Boeing, NASA a optat pentru Crew Dragon, construită și exploatată de compania SpaceX a lui Elon Musk.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole