Antena 3 CNN Externe Misiunea trimisă să-i preia pe astronauții blocați pe orbită din cauza capsulei Boeing Starliner a avut o "anomalie" în timpul zborului

Misiunea trimisă să-i preia pe astronauții blocați pe orbită din cauza capsulei Boeing Starliner a avut o "anomalie" în timpul zborului

Capsula spatiala Crew Dragon a companiei SpaceX
NASA a optat pentru o capsulă Crew Dragon pentru a-i aduce pe Pământ, anul viitor, pe doi astronauți care au rămas pe Stația Spațială Internațională peste durata planificată a misiunii, după ce capsul Boeing Starliner s-a defectat. Sursă foto: Hepta / Zuma Press / NASA
de A.I.    |    30 Sep 2024   •   09:13

Capsula SpaceX Crew Dragon, aleasă de NASA pentru a-i aduce pe Pământ pe astronauții Suni Williams și Butch Wilmore, s-a cuplat duminică la Stația Spațială Internațională, ISS, însă zborul acestei misiuni - numită Crew-9 - nu a fost lipsit de incidente, relatează CNN.

Crew-9 a dus pe ISS doi astronauți: americanul Nick Hague și rusul Aleksandr Gorbunov. Alți doi astronauți ar fi trebuit să se afle la bordul lui Crew-9, însă ei au rămas la sol pentru a permite întoarcerea lui Williams și Wilmore, anul viitor.

Capsula a andocat fără probleme la ISS la puțin după ora 19 a zilei de duminică (ora 4 dimineața, luni, după fusul orar al României). 

Ulterior, SpaceX a dezvăluit ulterior că treapta a doua a rachetei propulsoare Falcon 9 a avut o problemă după ce s-a desprins de capsulă.

„După lansarea reușită a misiunii Crew-9, a doua treaptă a rachetei Falcon 9 a fost s-a desprins și a amerizat în ocean, dar a experimentat o ardere în afara parametrilor nominali. Drept urmare, treapta a doua a aterizat în siguranță în ocean, dar în afara zonei vizate ”, a precizat compania într-o postare pe X.

SpaceX a adăugat că va întrerupe zborurile cu Falcon 9 în timp ce examinează anomalia constatată în zbor.

În prezent, Falcon 9 este cea mai frecvent lansată rachetă din lume pentru transportul orbital.

CNN menționează că a contactat Administrația Federală a Aviației pentru comentarii în legătură cu incidentul de duminică.

Astronauții Suni Williams și Butch Wilmore au rămas la bordul ISS, după ce capsula Boeing Starliner, care i-a dus pe orbită pentru ce ar fi trebuit să fie o misiune de o săptămână, a avut mai multe probleme tehnice.

Starliner a ajuns în cele din urmă pe Pământ, dar fără astronauți la bord, considerându-se că transportul loc cu acest vehicul ar implica prea multe riscuri.

În locul capsulei Boeing, NASA a optat pentru Crew Dragon, construită și exploatată de compania SpaceX a lui Elon Musk.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close