Antena 3 CNN Externe Armata Israelului e în "alertă maximă", zeci de avioane de luptă sunt pregătite. SUA promite ajutor în fața "amenințărilor Iranului"

Armata Israelului e în "alertă maximă", zeci de avioane de luptă sunt pregătite. SUA promite ajutor în fața "amenințărilor Iranului"

de Georgiana Marina    |   

Președintele american Joe Biden şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au discutat, la telefon, despre ”noi desfăşurări de trupe americane defensive”, a comunicat Casa Albă. Între timp, Hezbollah lansează rachete în nordul ţării pentru prima dată de la uciderea comandantului Fuad Shukr, scrie Times of Israel.

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au afirmat, joi, că se află în ”alertă maximă”, în timp ce ţara se pregăteşte pentru un răspuns la asasinarea, în această săptămână, a şefului militar al Hezbollah la Beirut şi a liderului Hamas la Teheran, dar a dat asigurări că armata ştie cum să gestioneze orice ameninţare.

Între timp, premierul Benjamin Netanyahu a discutat cu preşedintele SUA Joe Biden, despre care Casa Albă  a afirmat că a subliniat angajamentul SUA pentru a apăra securitatea Israelului ”împotriva tuturor ameninţărilor din Iran” şi că cei doi au discutat despre desfăşurarea de noi trupe americane pentru a apăra împotriva unor posibile atacuri cu rachete balistice şi drone.

Discuţia telefonică a avut loc în contextul în care televiziunea israeliană a relatat că Israelul lucrează la a finaliza coordonarea unei coaliţii regionale şi internaţionale pentru a respinge un potenţial răspuns al Iranului şi al Hezbollah la uciderea lui Ismail Haniyeh şi Fuad Shukr, aşa cum s-a întâmplat în 13-14 aprilie, când Iranul a lansat sute de drone şi rachete spre Israel.

O sursă israeliană a spus pentru Channel că situația actuală de pregătire militară pentru un potențial atac ar putea dura câteva zile. În timp ce Hassan Nasrallah din Hezbollah „ar putea încerca să răspundă rapid”, a spus sursa, iranienilor le poate lua mai mult să decidă „cum și când vor să răspundă”.

„Președintele și-a reafirmat angajamentul față de securitatea Israelului împotriva tuturor amenințărilor din partea Iranului, inclusiv a grupărilor sale teroriste Hamas, Hezbollah și Houthi”, se arată în declarația Casei Albe. „Președintele a discutat despre eforturile de a sprijini apărarea Israelului împotriva amenințărilor, inclusiv împotriva atacurilor cu rachete balistice și drone, pentru a include noi desfășurari militare defensive ale SUA”, porivit sursei citate. „Împreună cu acest angajament față de apărarea Israelului, președintele a subliniat importanța eforturilor continue pentru a reduce tensiunile mai ample din regiune”.

Citând oficiali americani, site-ul de știri Axios a raportat că SUA consideră că Iranul și aliații săi vor avea nevoie de câteva zile pentru a pregăti un atac și iau măsuri pentru a fi pregătiți că îl contracareze. „Ne așteptăm la câteva zile grele”, a spus unul dintre oficiali.

Potrivit raportului, administrația Biden este îngrijorată că s-ar putea confrunta cu dificultăți mai mari în a crea o coaliție regională și internațională care să ajute la zădărnicirea atacului, deoarece uciderea lui Haniyeh este legată de războiul în curs din Gaza, declanșat de masacrele Hamas din octombrie.

IDF: ”Luăm pulsul tot timpul”

În timp ce IDF şi-a asumat responsabilitatea pentru uciderea lui Shukr, Israelul nu a comentat oficial asasinarea lui  Haniyeh, de care îl acuză Hamas, Iran şi alţi aliaţi ai acestora.

”Am lovit marţi seară în Liban şi l-am ucis pe Fuad Shukr într-un atac aerian precis. Vreau să subliniez că nu a existat o altă lovitură aeriană, nici o rachetă şi nici o dronă israeliană în între Orientul Mijlociu în acea seară şi nu voi comenta mai mult”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al IDF Daniel Hagari, întrebat despre Haniyeh.

Anterior, New York Times a relatat că explozia care i-a ucis pe Haniyeh şi pe garda sa de corp, miercuri dimineaţă devreme, a fost declanşată de o bombă sofisticată, cu acţionare de la distanţă, ascunsă în urmă cu circa două luni în camera liderului Hamas la casa de oaspeţi din Teheran unde stătea.

”De la începutul războiului, ne-am confruntat cu diferite ameninţări, de departe şi din apropiere”, a spus Hagari, referindu-se la conflictul declanşat de atacul Hamas din 7 octombrie. ”Am dovedit recent că Statul Israel ştie cum să gestioneze aceste ameniţări în apărare şi cum să răspundă cu un atac puternic”, a adăugat el.

El a spus că IDF face evaluări constante ale situaţiei, dar pentru moment nu sunt schimbări în recomandările pentru civili. ”Luăm pulsul tot timpul”, a afirmat el.

”Avem sisteme de apărare foarte bune şi avem aliaţi internaţionali care şi-au confirmat forţele în zonă oentru a ne ajuta împotriva acestor ameninţări”, a declarat Hagari.

Totuşi, el a subliniat că apărarea Israelului ”nu este ermetică”.

”Fiţi vigilenţi şi continuaţi să urmaţi instrucţiunile Comandamentului pentru Frontul de Acasă”, a spus el, adăugând că, dacă sunt schimbări, armata le va actualiza.

Hagari a afirmat că ”IDF este în alertă maximă, atât în apărare, cât şi în atac. Trupe IDF sunt desfăşurate în aer, pe mare şi pe teren şi sunt pregătite pentru orice scenariu, în special cu planuri pentru a desfăşura atacuri în viitorul imediat”.

Zeci de avioane de luptă ale Forţelor Aeriene ale Israelului aşteaptă pe piste

Channel 12 a relatat că, pe lângă creşterea patrulelor aeriene, zeci de avioane de luptă ale Forţelor Aeriene ale Israelului aşteaptă pe piste, gata să lanseze un atac sau să apere împotriva unuia.

Totodată, IDF a monitorizat şi limitat transportul de substanţe periculoase la mai multe fabrici din nordul Israelului, ca măsură de precauţie. Potrivit unei surse militare, Comandamentul pentru Frontul de Acasă nu a cerut niciuneia dintre fabricile importante să îşi sisteze funcţionarea.

Miercuri, Ynet News a relatat că fabrica de îngheţată e Strauss din Acre a fost obligată să îşi sisteze operaţiuni după ce a primit instrucţiuni să îndepărteze tot amoniacul pe care îl foloseşte în mod normal, întrucât ar putea fi dăunător pentru populaţie în eventualitatea unui atac cu rachete.

După o liniște de peste 48 de ore, Hezbollah a atacat Israelul pentru prima dată de la uciderea lui Shukr, revendicând tirul de rachete de joi noaptea din vestul Galileei.

Hezbollah a susţinut că a lansat zeci de rachete asupra comunităţii Metzuba din apropierea graniţei de nord, ca răspuns la un atac israelian în satul libanez Chamaa, care a avut loc în cursul zilei şi care s-ar fi soldat cu moartea a patru sirieni şi rănirea mai multor civili libanezi.

 

Ulterior, IDF a afirmat că a lovit un lansator de rachete al Hezbollah, la Yater, în sudul Libanului, care a fost folosit pentru tirul de rachete.

Potrivit IDF, mai multe rachete lansate în timpul atacului au fost interceptate de apărarea aeriană, în timp ce altele au căzut în locuri deschise. Nu au fost persoane rănite.

 

 

Subiecte în articol: Israel SUA Iran Joe Biden
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile