Antena 3 CNN Actualitate Crește numărul morților după inundațiile catastrofale. O persoană decedată, adusă de ape. Cod roșu de viituri pe râurile din Moldova

Crește numărul morților după inundațiile catastrofale. O persoană decedată, adusă de ape. Cod roșu de viituri pe râurile din Moldova

de Adrian Dumitru    |   

Imaginile dezastrului de după ploile catastrofale de noaptea trecută sunt greu de privit, mai ales în zonele cele mai afectate, precum Slobozia Conachi, unde apele continuă să fie la un nivel ridicat. Mii de familii și-au pierdut acolo agoniseala de-o viață – 700 de case sunt afectate, împreună cu mai multe depozite. Primarul localității spunea că 73% dintre locuințe au fost afectate inundații viituri. Astăzi încă mai sunt șase persoane care refuză să părăsească locuințele – ele sunt adăpostite în podurile caselor, iar azi-noapte autoritățile au reușit să ajungă la ele cu bărcile pentru a le da apă potabilă și mâncare. De asemenea, autoritățile fac apel către aceste persoane să accepte să părăsească locuințele pentru a fi în afara oricărui pericol.

Încă o victimă a inundațiilor a fost găsită în Slobozia Conachi

Încă o persoană decedată în urma inundaţiilor produse în judeţul Galaţi a fost găsită, duminică, în localitatea Slobozia Conachi, a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

„Acum cinci minute am fost acolo, persoana decedată nu e din Slobozia Conachi, a fost adusă de ape. Urmează să fie identiticată, să vedem din ce localitate poate fi. E o persoană de sex masculin.

Eu am fost acum să-l identific să văd dacă e din localitate de la noi, nu e, e adus de ape.

Cele mai apropiate localități sunt Cuza Vodă și Pechea, dar trupul a fost adus de apele mari.

Situația e dezastruoasă în continuare, față de inundațiile din 2013 e dezastru. Dar toată lumea e pusă în dispozitiv, ne-au sosit ajutoare, alimente, avem pompierii cu noi, avem armata cu noi.

Prim-ministrul ne-a vizitat și ne-a asigurat de tot ajutorul dumnealui.

Pe această cale vă anunț că am scos și ultima persoană care nu voia să coboare din pod, e vorba de un bătrân. I-am identificat și i-am convins pe toți, s-a retras și apa și situația începe să intre ușor-ușor pe făgașul normal”, a declarat primarul din Slobozia Conachi la Antena 3 CNN.

„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, pe raza localităţii Slobozia Conachi din judeţul Galaţi, a fost identificată încă o victimă decedată, numărul total al persoanelor decedate fiind 5", precizează IGSU.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, duminică dimineaţă, la tabăra de sinistraţi de la Slobozia Conachi, că două persoane încă sunt date dispărute.

„Nu avem o veste foarte bună, încă sunt două persoane dispărute de acum două nopţi", spunea premierul.

Marcel Ciolacu a precizat la momentul respectiv că „s-ar putea să fie şi o alarmă falsă, ca oamenii să se fi dus la rude”. Una dintre cele două persoane dispărute a fost găsită, ulterior, decedată.

Predoiu: Tabăra de sinistraţi de la Slobozia Conachi, dotată cu toate condiţiile

ACTUALIZARE 13:21. Tabăra de sinistraţi de la Slobozia Conachi este dotată cu toate condiţiile necesare pentru siguranţa celor care vor fi cazaţi aici, a declarat, duminică, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu.

„Este o prioritate ca persoanele afectate să primească tot sprijinul de care au nevoie, iar autorităţile sunt mobilizate pentru a răspunde rapid tuturor solicitărilor", a precizat ministrul Cătălin Predoiu.

Ministrul afacerilor interne a vizitat, duminică, tabăra pentru sinistraţi de la Slobozia Conachi, după care a mers la principalul centru logistic de primire a ajutoarelor, amplasat în aceeaşi localitate.

Cătălin Predoiu a verificat, aici, modul în care se desfăşoară operaţiunile de colectare şi distribuire a ajutoarelor. Ulterior, ministrul Predoiu a vizitat localităţile Cuza Vodă şi Pechea, afectate de viituri.

La Slobozia Conachi a fost instalată o tabără pentru sinistraţi, organizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Brăila.

Tabăra dispune de 30 de corturi, echipate cu 200 de paturi şi saci de dormit, instalaţia de încălzire fiind complet funcţională.

De asemenea, sunt asigurate două containere pentru duş şi baie, precum şi două bucătării mobile, pentru a răspunde nevoilor de bază ale persoanelor afectate.

Patru persoane au murit iar două sunt date dispărute, în urma inundaţiilor produse în judeţul Galaţi. Potrivit autorităţilor locale, au fost afectate circa 5.400 case din 24 comune.

Ciucă: S-a produs o breşă în digul pârâului Sucu; a scăzut nivelul apei

ACTUALIZARE 12:45. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, merge, duminică, în mai multe localităţi afectate de inundaţii din judeţele Galaţi şi Vaslui.

Prima dată, Mircea Fechet va fi prezent la Cudalbi şi Valea Marului, în judeţul Galaţi.

Ulterior, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor va merge în localităţile Murgeni şi Zorleni, din judeţul Vaslui.

Mircea Fechet va fi însoţit de specialişti din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române şi Administraţiilor Bazinale de Apă Prut-Bârlad şi Siret.

ACTUALIZARE 12:00. Autorităţile au reuşit să creeze o breşă în digul pârâului Sucu iar nivelul apei a început să scadă, a anunţat, duminică, în tabăra de sinistraţi de la Slobozia Conachi, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Acesta a subliniat că măsura a fost luată după ce sâmbătă s-a realizat o misiune aeriană de recunoaştere, în urma căreia s-a constatat care este motivul pentru care nivelul apei nu scade.

„Situaţia este dramatică. Măsurile trebuie să continue, să existe toate cele necesare pentru a gestiona nevoile de sprijin ale populaţiei, cât şi cele de infrastructură.

Ieri după-amiază am reuşit ca împreună cu premierul să executăm o recunoaştere şi să identificăm problema reală care ţinea nivelul apei ridicat. S-au luat măsuri azi-noapte şi s-a produs o breşă în digul de pe pârâul Sucu. În momentul de faţă a scăzut nivelul apei”, a declarat Nicolae Ciucă.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a precizat că Armata este pregătită să intervină imediat ce nivelul apei va scădea suficient.

„După străpungerea de azi-noapte, veţi vedea că lucrurile încep să intre în normal. Deja, pe drum, Armata este pregătită cu maşini specializate să ajungă, după ce se retrag apele. Este totul sub control”, a subliniat premierul Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, au mers, duminică, în tabăra de sinistraţi din Slobozia Conachi, din judeţul Galaţi.

Codul roșu se instituie din nou

ACTUALIZARE 11:49. Codul roșu se reinstituie, astăzi, începând de la ora 18:00 pana mâine la ora 12:00 pe aceleași sectoare

Conform ANM, în intervalul 15.09.2024 ora 18:00 – 16.09.2024 ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Vaslui (judeţele: Vaslui, Iaşi şi Galaţi), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi) se instituie din nou codul roșu.

Punct medical în tabăra de sinistrați din Slobozia Conachi

ACTUALIZARE 11:46. Autorităţile vor amenaja un punct medical în tabăra de sinistraţi din localitatea Slobozia Conachi, judeţul Galaţi.

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat că aceasta este una dintre măsurile care trebuie luate, în urma inundaţiilor.

„Punctul medical va fi amenajat aici, nu poate să fie în altă parte. Ţinând cont de măsurile sanitar-epidemiologice care se impun în astfel de situaţii, va trebui să existe un astfel de punct.

Domnul doctor Arafat este pregătit în acest sens. Specialiştii vor lua decizia", a declarat, duminică, la Slobozia Conachi, Nicolae Ciucă.

Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că pompierii urmează să cureţe fântânile din localităţile afectate de inundaţii iar specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică vor lua măsurile pentru a deveni potabilă.

Potrivit autorităţilor locale, inundaţiile au afectat 24 comune din judeţul Galaţi iar circa 5.400 case au fost afectate de viituri. Patru persoane şi-au piedut viaţa şi două sunt date dispărute.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a mers, duminică, alături de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, la tabăra de sinistraţi de la Slobozia Conachi.

Sâmbătă seară, Guvernul a anunţat că 30 de locuinţe modulare erau amenajate deja în zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi pentru cazarea populaţiei evacuate.

Ciolacu: Două persoane sunt dispărute

ACTUALIZARE 11:30. Două persoane sunt date dispărute în urma inundaţiilor care au afectat judeţul Galaţi, a declarat, duminică, premierul Marcel Ciolacu, aflat în zonele lovite de dezastru.

„Nu avem o veste foarte bună, încă sunt două persoane dispărute de acum două nopţi”, a spus Marcel Ciolacu, aflat la tabăra de sinistraţi din localitatea Slobozia Conachi. Prim-ministrul a precizat, totodată, că există posibilitatea ca cele două persoane să fie plecate la rude.

„S-ar putea să fie şi o alarmă falsă, ca oamenii să se fi duşi la rude”, a adăugat premierul.

Patru persoane şi-au piedut viaţa în urma inundaţiilor care s-au produs în judeţul Galaţi. Este vorba despre doi bărbaţi din localităţile Pechea şi Drăguşeni şi două femei din localităţile Costache Negri şi Corod.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a mers, duminică, alături de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, la tabăra de sinistraţi de la Slobozia Conachi.

Sâmbătă seară, guvernul a anunţat că 30 de locuinţe modulare erau amenajate deja în zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi pentru cazarea populaţiei evacuate.

Potrivit unui comunicat al guvernului, prim-ministrul Marcel Ciolacu a cerut suplimentarea cu încă 200 de locuinţe modulare, care vor fi operaţionalizate în regim de urgenţă şi amplasate în zone sigure, stabilite împreună cu reprezentanţii Apelor Române.

În acest moment, la Slobozia Conachi se intervine cu echipaje din 17 județe, inclusiv cu motopompe pentru a putea fi scoasă apa din locuințele inundate și să se facă și o evaluare a pagubelor.

Azi-noapte, oamenii au fost nevoiți să doarmă la rude sau în adăposturile organizate de autorități. Astăzi, unii dintre ei s-au întors la locuințe și au încercat să mai salveze ce s-a mai putut.

„Mă ia groaza ce-i în casă! Am dormit la o vecină, la o prietenă de-a mea. Ce e în casă e dezastru, nenorocire, cu ce putem noi să ne ajutăm acuma, cu ce-i aici la mine...

Ciolacu a zis că o să ne ajute, dar cu ce să ne ajute?”,spune una dintre femeile sinistrate, duminică dimineață.

După inundațiile de ieri, disperare și teamă au simțit mii de oameni care s-au temut pentru vieților lor. Cele mai afectate sunt localitățile Cudalbi, Cuza Vodă, Izvoarele și Cuca, unde în 24 de ore au căzut precipitații care au depășit 200 de litri pe metrul pătrat.

În localitatea Pechea, autoritățile au intervenit pentru evacuarea a 26 de persoane care refuzaseră, la fel ca cele de la Slobozia Conachi, să-și părăsească locuințele.

Între timp, oamenii care au putut să revină la locuințe pentru a vedea dimensiunea dezastrului, au început să-și scoată animalele moarte din curți.

Dezastru și la Vaslui

Zeci de persoane, printre care şi copii, au fost evacuate din locuinţe în urma inundaţiilor produse în judeţul Vaslui, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui precizând că situaţiile cele mai dificile s-au înregistrat în localităţile Murgeni, Gara Banca, Zorleni, Trestiana, Griviţa, Măluşteni, Fălciu, Gara Docăneasa, Vinderei, Lunca Banului, Rânzeşti, Bârlad şi Bogdăneşti.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vaslui, Marius Stanciu, în localitatea Griviţa doi pacienţi au rămas blocaţi în ambulanţe din cauza aluviunilor de pe carosabil, însă şoseaua a fost curăţată, astfel că o femeie însărcinată şi un bărbat cu hipertensiune arterială au ajuns cu bine la spitalul din municipiul Bârlad.

Traficul rutier a fost afectat pe trei drumuri naţionale: DN 24 A, DN 15D şi DN 26.

„Pentru gestionarea situaţiei în mod eficient, în judeţ a fost activată gruparea operativă, concomitent fiind crescută capacitatea operaţională, toate cadrele aflate în ture libere fiind chemate la serviciu.

În sprijinul comunităţilor afectate au acţionat în teren peste 100 de pompieri, precum şi 22 de mijloace de intervenţie. De asemenea, în sprijinul forţelor din teren au acţionat şi încă mai acţionează persoane din cadrul autorităţilor administraţiei locale şi structurilor locale ale instituţiilor şi autorităţilor cu atribuţii în asigurarea răspunsului în cazul producerii unor situaţii deosebite", a informat, duminică dimineaţa, ISU Vaslui.

La nivelul judeţului Vaslui au fost emise patru mesaje de informare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT.

În urma fenomenelor meteo înregistrate, aproape 1.200 de consumatori au rămas fără energie electrică, în localităţile Obârşeni, Lipovăţ, Corbu, Bogdăneşti, Sărăţeni, Griviţa şi Murgeni, mai multe echipe de intervenţie ale distribuitorului zonal de energie lucrând pentru repunerea în funcţiune a instalaţiilor.

În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, pompierii au intervenit cu mai multe autospeciale şi motopompe pentru evacuarea apei din subsolul Casei de Cultură din municipiul Bârlad, precum şi din două locuinţe din Zorleni, în timp ce militarii de la Punctul de Lucru Murgeni au acţionat pentru salvarea unor animale în localitatea Blăgeşti. Salvatorii huşeni au intervenit cu motopompele pentru evacuarea apei din trei case aflate în localitatea Lunca Banului.

În judeţul Vaslui, două tabere destinate persoanelor evacuate sunt operaţionalizate în municipiile Bârlad şi Huşi.

Pentru a veni în sprijinul pompierilor gălăţeni, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui a trimis o autospecială şi o barcă remorcabilă. Militarii vasluieni au fost repartizaţi pentru a acţiona în localitatea Cudalbi.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile