Antena 3 CNN Externe Antony Blinken se duce în Israel, după summitul de la Doha pentru încetarea focului în Gaza: "Propunerea de tranziție nu e negociabilă"

Antony Blinken se duce în Israel, după summitul de la Doha pentru încetarea focului în Gaza: "Propunerea de tranziție nu e negociabilă"

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 22:56 16 Aug 2024 Modificat la 23:08 16 Aug 2024

Secretarul de stat Antony Blinken se va deplasa, duminică, în Israel pentru a continua eforturile diplomatice în vederea încheierii acordului de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor din Gaza, relatează Times of Israel, care citează o declarație a Departamentului de Stat american.

Un eventual acord va porni de la "propunerea de tranziție" prezentată, vineri, de Statele Unite, cu sprijinul Egiptului și Qatarului, în urma discuțiilor derulate pe parcursul a două zile la Doha, adaugă sursa citată.

"Această propunere ar implementa o încetare a focului în Gaza, ar asigura eliberarea tuturor ostaticilor și distribuirea asistenței umanitare în întreaga Fâșie și ar crea condițiile pentru o stabilitate regională mai largă”, susține Departamentul de Stat al SUA.

În Israel, Antony Blinken va sublinia "nevoia critică, pentru toate părțile din regiune, de a evita escaladarea sau orice alte acțiuni care ar putea submina capacitatea de a finaliza un acord", potrivit declarației menționate de Times of Israel.

Israelul trimite o delegație în Egipt, la discuții menite să deblocheze negocierile privind eliberarea ostaticilor

Postul israelian Channel 12 relatează că guvernul de la Ierusalim va trimite, duminică, o delegație la Cairo pentru a încerca să elimine "lacunele" rămase în discuțiile privind eliberarea ostaticilor Gaza.

Demersul din capitala egipteană va preceda un summit la nivel înalt, programat la Doha spre sfârșitul săptămânii viitoare.

Cele mai mari două "obstacole" în calea unui acord sunt prezența continuă trupelor israeliene de-a lungul coridorului între Egipt și Gaza și împiedicarea transferului palestinienilor înarmați în nordul enclavei palestiniene.

Sunt două cereri-cheie pe care premierul Benjamin Netanyahu le-a adăugat luna trecută, fiind acuzat, din această cauză, că torpilează șansele de a se ajunge la un compromis cu Hamas.

SUA au precizat că nu vor accepta instituirea unui nou mecanism menit să implementeze cea de-a doua cerință a lui Netanyahu, pe fondul temerilor că punerea în aplicare ar dura un timp relativ mare.

În ceea ce privește coridorul dintre Egipt și Gaza, au fost elaborate soluții care, speră mediatorii, vor fi de natură să convingă Israelul.

Post TV israelian: Israelul va trebui să accepte "propunerea de tranziție" a SUA "așa cum este", sau să riște escaladarea războiului în regiune

Potrivit Channel 12, după summitul desfășurat joi și vineri la Doha, mediatorii sunt mai aproape o soluție în ceea ce privește numărul de ostatici vii care vor fi eliberați de Hamas în prima fază a încetării focului, în schimbul unui număr de deținuți palestinieni din Israel.

Propunerea de tranziție avansată de SUA și anunțată vineri nu este negociabilă și nu vor exista discuții suplimentare: Israelul va trebui să decidă dacă o acceptă și se ajunge la încetarea focului în Gaza și la eliberarea ostaticilor, sau o respinge și riscă să se confrunte cu atacuri din partea Iranului și a grupării Hezbollah, cu potențial de escaladare în întreaga regiune, a relatat canalul israelian.

Qatarul a informat gruparea Hamas - care nu a participat la discuțiile de la Doha - cu privire la ultimele două zile de negocieri.

Gruparea islamistă ]ncă nu a comunicat public cum intenționează să procedeze în continuare, însă mai mulți oficiali ai săi și-au exprimat dezaprobarea față de modul în care a decurs evenimentul de la Doha, acuzând SUA că "vor să tragă de timp".

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole