Antena 3 CNN Externe SUA prezintă Israelului și grupării Hamas un plan "de tranziție" pentru încetarea focului în Gaza. Hamas respinge "noile condiții"

SUA prezintă Israelului și grupării Hamas un plan "de tranziție" pentru încetarea focului în Gaza. Hamas respinge "noile condiții"

Netanyahu Burns Sinwar
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (stânga) speră ca presiunea mediatorilor să determine Hamas să accepte un acord de eliberare a ostaticilor. Directorul CIA, William Burns (centru), a participat la discuțiile de la Doha. Gruparea Hamas, condusă de Yahya Sinwar (dreapta), a anunțat că nu acceptă "noi condiții" din partea Israelului. Surse foto: hepta / Abaca Press / Zuma Press
de A.I.    |    16 Aug 2024   •   19:33

Statele Unite au prezentat Israelului și grupării islamiste Hamas o propunere de încetare a focului în Gaza și au anunțat că mediatorii internaționali se vor întâlni din nou, săptămâna viitoare, pentru a lucra la finalizarea unui acord, relatează Times of Israel.

Informația apare într-o declarație comună semnată de SUA, Egipt și Qatar după discuțiile desfășurate, joi și vineri, la Doha, în prezența unei delegații israeliene, dar fără participarea Hamas

Mediatorii descriu noul document drept "o propunere de tranziție" și recunosc că există încă divergențe, dar și noi "zone de acord", între părțile în conflict.

Ce spune declarația mediatorilor care s-au reunit la Doha

"În ultimele 48 de ore, la Doha, oficiali de rang înalt ai guvernelor noastre s-au angajat în discuții intense, în calitate de mediatori, cu scopul de a încheia acordul de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor și deținuților. Discuțiile au fost serioase și constructive (...)

Astăzi, Statele Unite, cu sprijinul Egiptului și al Qatarului, au prezentat ambelor părți o propunere de tranziție care este conformă cu principiile stabilite de președintele (american Joe) Biden la 31 mai 2024 și cu Rezoluția nr. 2735 a Consiliului de Securitate. Această propunere se bazează pe domeniile în care s-a ajuns la un acord în cursul săptămânii trecute și acoperă lacunele rămase, în așa fel încât să permită o punere în aplicare rapidă a acordului", se arată în declarația comună.

"Echipele de lucru vor continua activitatea tehnică în zilele următoare cu privire la detaliile punerii în aplicare, inclusiv aranjamentele pentru implementarea dispozițiilor umanitare extinse ale acordului, precum și detaliile referitoare la ostatici și deținuți.

Oficiali de rang înalt ai guvernelor noastre se vor reuni din nou la Cairo înainte de sfârșitul săptămânii viitoare, cu scopul de a încheia acordul în termenii prezentați astăzi. După cum au declarat săptămâna trecută liderii celor trei țări (mediatoare, n.r.), nu mai e timp de pierdut și nici (loc pentru) scuze din partea vreunei părți pentru o nouă amânare", continuă textul acesteia.

Oficialii Hamas resping "noile condiții" din acordul propus pentru Gaza

Hamas nu va accepta "noi condiții" din partea Israelului în propunerea înaintată în timpul discuțiilor de la Doha, au declarat oficiali ai grupării, conform Times of Israel.

"Noile condiții" ale statului evreu includ menținerea trupelor în Gaza de-a lungul frontierei sale cu Egiptul, spune o sursă la curent cu subiectul.

Pe de altă parte, Hamas cere "o încetare completă a focului, o retragere (israeliană) completă din Fâșie, o întoarcere a palestinienilor strămutați și un acord fără restricții referitor la ostatici, adaugă sursa citată de Times of Israel.

Times of Israel îl citează și pe Sami Abu Zuhri, un oficial de rang înalt al Hamas, care a acuzat administrația Biden că încearcă să creeze o "atmosferă fals pozitivă"  în ceea ce privește posibilitatea unui acord privind ostaticii, în urma summitului de joi și vineri de la Doha.

Potrivit lui Zuhri, SUA nu au nicio intenție reală de a opri războiul din Gaza și încearcă doar să câștige timp.

Netanyahu speră ca presiunile mediatorilor să determine Hamas să accepte "un acord referitor la ostatici"

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a emis o declarație care "apreciază eforturile SUA și ale altor mediatori de a încerca să convingă Hamas să accepte un acord privind ostaticii".

"Principiile fundamentale ale Israelului sunt bine cunoscute de mediatori și de SUA, iar Israelul speră că presiunea lor va determina Hamas să accepte principiile din 27 mai, astfel încât detaliile acordului să poată fi puse în aplicare", spune declarația premierului israelian.

"Principiile din 27 mai" se referă la o propunere a Israelului referitoare la eliberarea ostaticilor deținuți de gruparea islamistă care guvernează Gaza.

Time of Israel amintește că Netanyahu a fost acuzat că a adăugat noi cerințe la această propunere, slăbind șansele de încheiere a unui acord.

Joe Biden: Suntem mai aproape ca niciodată de un acord

Președintele SUA, Joe Biden, le-a declarat jurnaliștilor că mediatorii și părțile în conflict în Gaza sunt "mai aproape ca niciodată" de încheierea unui acord între Israel și Hamas privind ostaticii.

Biden a admis că acordul nu este încă gata, dar a subliniat că părțile sunt mai aproape decât în urmă cu trei zile, înainte să înceapă summitul desfășurat astăzi și ieri la Doha.

"Nu vreau să vorbesc cu păcat, dar s-ar putea să avem ceva", a adăugat președintele american.

×
Subiecte în articol: Hamas Israel mediatori Doha incetarea focului
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close