O anchetă a publicației germane „Die Zeit” a scos la iveală că Rusia a efectuat cel puțin 50 de atacuri hibride împotriva a 13 țări din Europa, printre care și România, începând cu anul 2022. Aceste operațiuni includ cazuri de spionaj, sabotaj, vandalism, atacuri cibernetice, campanii de dezinformare şi trei atacuri asupra infrastructurii subacvatice din Marea Baltică, relatează News.ro. Cel mai recent, autoritățile din Germania au deschis, luni, o anchetă după ce zece drone misterioase au survolat zona militară a locului de producție a avioanelor Eurofighter din Bavaria.
Rusia urmărește că semene frică și divizare prin războiul hibrid împotriva statelor care sprijină Ucraina, a scris „Die Zeit” în preambulul investigaţiei sale.
2022 a fost anul în care Rusia a întețit atacurile în întreaga Europă. Deși atribuirea atacurilor Rusiei este adesea dificilă, autorii lor au fost arestaţi în mai multe ţări şi a devenit clar că aceştia acţionau în numele serviciilor secrete ruse.
Rusia acționează prin persoane pe care le recrutează pe Telegram în schimbul unor sume de bani. Aceși „agenți de unică folosință” sunt folosiți de Moscova pentru a testa capacităţile de apărare ale membrilor NATO și pentru a găsi puncte vulnerabile în infrastructura de apărare.
„Die Zeit”: Cazurile de sabotaj rusesc în România
Din România, jurnaliștii de la „Die Zeit” au reținut două exemple încadrate la categoria „sabotaj”.
În primul rând, ziarul a notat cazul cetăţeanului columbian în vârstă de 34 de ani care a fost inculpat la Bucureşti în 13 noiembrie 2024, fiind acuzat că ar fi planificat acte de sabotaj în iulie 2024. El ar fi fost instigat să facă acest lucru de un cetăţean străin rezident în Federaţia Rusă. Erau vizate instalaţii industriale şi infrastructuri critice. Acuzatul a reuşit să filmeze obiectivele pe care dorea să le distrugă, dar sabotajul nu s-a materializat datorită intervenţiei poliţiei.
Cel de-al doilea exemplu din România este cel al alegerilor prezidenţiale. Curtea Constituţională a României a anulat alegerile prezidenţiale, care au fost câştigate în mod surprinzător de candidatul de extremă dreaptă şi favorabil Rusiei Călin Georgescu.
Atacuri hibride rusești în alte 12 state europene
Astfel de acțiuni au avut loc și în Germania, Franţa, Marea Britanie, Republica Cehă, Slovacia, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda şi Suedia, potrivit listei furnizate de „Die Zeit”.
În Germania, de pildă, în vara anului 2022 au apărut mai multre drone deasupra bazelor militare în care au fost instruiți militari ucraineni. Tot atunci, Carsten Linke, ofiţer al Serviciului Federal de Informaţii german (BND), şi Arthur Eller, om de afaceri de origine rusă, au transmis informaţii clasificate serviciilor de informaţii ruse, în special despre transferul de arme occidentale către Ucraina.
„Die Zeit” a mai descoperit alte 16 astfel de atacuri sau tentative în Germania, printre care avarierea unor cabluri ale rețețelei de feroviare, care a paralizat traficul feroviar în nordul Germaniei, spargerea serverului de la sediul social-democraților, găuri în conducta de gaz petrolier lichefiat din Schleswig-Holstein, un incendiu la o fabrică de armament.
În Marea Britanie, ziarul notează deconspirarea unei rețele de spionaj în 2023 care plănuia răpirea și asasinarea jurnaliştilor Roman Dobrohotov şi Hristo Grozev, de la The Insider, site rusesc independent de investigaţii cu sediul la Riga.
Mai mult atacuri au avut loc și în Franța. De pildă, în noiembrie 2023 au apărut peste 260 de graffiti cu Steaua lui David, ale căror imagini au fost ulterior utilizate activ de propaganda rusă, iar în iulie 2024 un sabotaj împotriva sistemului feroviar al ţării a paralizat trenurile de mare viteză chiar înainte de începerea Jocurilor Olimpice.
De asemenea, în Bulgaria, o explozie s-a produs la fabrica de armament din Karnobat, în contextul în care autorităţile bulgare desfăşurau o anchetă privind o serie de incidente similare produse în ultimii ani la depozite de arme în care sunt stocate muniţii destinate exportului către Ucraina. Se investighează posibile legături între explozii şi Rusia. Incendiul major de la depozitul din Karnobat este al doilea în mai puţin de un an. Fabrica afectată de incendiu aparţine omului de afaceri bulgar Emilian Ghebrev, care a supravieţuit unei presupuse otrăviri cu agentul neurotoxic rusesc Noviciok la Sofia în 2015, relatează News.ro.
De altfel, NATO a anunțat că își intensifică activitatea în Marea Baltică pentru a stopa sabotarea cablurilor submarine, în legătură cu care suspiciunile planează asupra Rusiei și Chinei.