Antena 3 CNN Actualitate Ce pedeapsă riscă mercenarul columbian plătit de ruși să arunce în aer obiective în România. Instanța a decis cu privire la arestul său

Ce pedeapsă riscă mercenarul columbian plătit de ruși să arunce în aer obiective în România. Instanța a decis cu privire la arestul său

Delia Bulgaru
1 minut de citit Publicat la 19:10 17 Dec 2024 Modificat la 19:10 17 Dec 2024
ciocan judecator justitie
Curtea de Apel București a decis menținerea în arest a cetățeanului columbian pe care Rusia l-a angajat să comită acțiuni subversive în România. Sursa foto: Getty Images

Magistrații Curții de Apel din București au dispus, marți, menținerea în arest a cetățeanului columbian acuzat că pregătea aruncarea în aer și incendierea unor obiective de infrastructură pe teritoriul României, la comanda unui agent rus, transmite Antena 3 CNN.

Potrivit faptelor reconstituite de procurori, acest individ, pe nume Murillo Diosa Luis Alfonso, ar fi primit bani de la ruși ca să ducă la îndeplinire acțiuni subversive pe teritoriul țării noastre, de natură să pună în pericol securitate națională. 

"Magistrații de la Curtea de Apel București au decis ca bărbatul să rămână în arest preventiv, însă această măsură este una luată pe fond, care poate fi atacată. Inculpatul în vârstă de 34 de ani a fost trimis în judecată pentru acte de diversiune.

Potrivit procurorilor DIICOT, columbianul a documentat și planificat distrugerea unor obiective strategice din țara noastră, prin incendiere sau explozie. Anchetatorii bănuiesc că acest individ face parte dintr-o grupare mai mare, care ar fi distrus obiective din state europene, între care Cehia și Polonia. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă până la 20 de ani de închisoare", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Delia Bulgaru.

Informațiile privind arestarea columbianului plătit de ruși au apărut înainte de anularea alegerilor prezidențiale

Informațiile privindu-l pe columbian au apărut în spațiul public la scurt timp după alegerile parlamentare din 1 decembrie și în contextul în care au fost desecretizate documentele din ședința CSAT, ce indicau ingerința unui actor statal în procesul electoral din România.

După analiza acestor documente, judecătorii CCR au decis anularea alegerilor prezidențiale.

"Inculpatul a desfășurat o activitate de documentare pentru punerea în aplicarea a unui plan de distrugere prin explozie/incendiere a unor obiective cu importanță deosebită în România, de natură să pună în pericol securitatea națională", a comunicat, la momentul respectiv, DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, individul a venit în țara noastră și a procedat, într-o primă etapă, la identificarea obiectivelor.

El ar fi trimis fotografiile la comanditarul din Federația Rusă pentru a primi confirmarea în legătură cu obiectivul care urma să fie atacat.

×
x close