Antena 3 CNN Externe ANALIZĂ. Căile spre victorie ale republicanilor și democraților în 2024. Șase scenarii pentru noaptea alegerilor americane

ANALIZĂ. Căile spre victorie ale republicanilor și democraților în 2024. Șase scenarii pentru noaptea alegerilor americane

de Adrian Dumitru    |   

După oficializarea candidaturii Kamalei Harris în alegerile prezidențiale din noiembrie, cursa pare că a intrat într-o zonă de stabilitate, iar sondajele reflectă în continuare un ușor avantaj pentru vicepreședinta americană în fața fostului președinte Trump. Acesta din urmă pare că și-a epuizat resursele electorale care îl plasaseră, până în iulie, în fruntea preferințelor americanilor. Ieșirea lui Biden din cursă a transformat în mod esențial cursa, iar în acest moment, pe baza sondajelor și a evoluției istorice a statelor competitive - Arizona, Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, Georgia și Carolina de Nord - identific șase scenarii cele mai probabile pentru noaptea de 5 noiembrie - patru de victorie pentru Kamala Harris și două pentru Donald Trump.

La nivel național, sondajele agregate FiveThirtyEight continuă să arate un avantaj puternic al Kamalei Harris față de rivalul ei republican. Miercuri, candidata democrată conducea cu 47% față de 43,7% pentru Donald Trump. Candidatul terțiar cu cel mai mare sprijin, Robert Kennedy Jr. e cotat cu 4,7%.

În statele competitive, Harris conduce în cinci din șapte. Trump conduce doar în Carolina de Nord, la o diferență infimă de 0,1%, și în Georgia, unde pare să aibă un avantaj de un procent. Aproape toate diferențele sunt în marja de eroare a sondajelor.

  • Arizona (Harris plus 1,2)
  • Georgia (Trump plus 0,8)
  • Michigan (Harris plus 3,3)
  • Nevada (Harris plus 0,4)
  • Carolina de Nord (Harris plus 0,2)
  • Pennsylvania (Harris plus 1,6)
  • Wisconsin (Harris plus 3,7)

Totuși, sondajele individuale în statele competitive sunt aproape toate mai degrabă favorabile pentru Kamala Harris. 

Scenariul 1 - victorie la limită pentru Kamala Harris - 276 de voturi în Colegiul Electoral

Probabilitate:   

Scenariul cel mai probabil în această analiză este cel al unei victorii la limită a Kamalei Harris. Deși sondajele o favorizează în mod evident pe vicepreședinta democrată, cifrele sunt în marja de eroare în aproape toate statele competitive, astfel că probabilitatea unei victorii a Kamalei Harris în Arizona sau Georgia, state care până în ciclul electoral trecut erau sigure pentru republicani, e mult mai mică decât în cele trei state mid-vest.

În acest scenariu, Kamala Harris câștigă Wisconsin, Michigan, Pennsylvania și Nevada, dar pierde, probabil la o diferență mică, Arizona și Georgia în favoarea lui Donald Trump. În acest scenariu, Kamala Harris ar obține 276 de voturi în Colegiul Electoral, față de 262 pentru Donald Trump. Candidata democrată ar câștiga, aproape garantat votul popular.

Câștigătorii statelor în scenariul 1. Hartă: Adrian Dumitru/Antena 3 CNN

Scenariul 2 - victorie la limită pentru Donald Trump - 281 de voturi în Colegiul Electoral

Probabilitate:   

Următorul scenariu ca probabilitate este cel în care Donald Trump obține o victorie la limită, ceva mai redusă decât cea din 2016, împotriva lui Hillary Clinton, însă suficient de clară în Colegiul Electoral. În acest scenariu, Trump câștigă Pennsylvania și Carolina de Nord și recuperează Arizona și Georgia. Ultimele sondaje arată că Pennsylvania este cel mai fragil stat de recâștigat pentru Harris, diferența fiind de 1,6 procente și în marja de eroare. În celelalte două state mid-vest competitive, Wisconsin și Michigan, Harris păstrează un avantaj consistent peste marja de eroare obișnuită de 3%.

În acest scenariu, Trump ar câștiga președinția cu un scor de 281 în Colegiul Electoral, față de 257 pentru Harris. Totuși, chiar și în acest scenariu, Harris ar câștiga votul popular. Ar fi a treia oară când Trump pierde votul popular și a doua oară când câștiga președinția fără să obțină votul unei majorități a americanilor. De asemenea, ar fi a treia oară în ultimii 25 de ani când candidatul republican câștiga președinția fără votul popular.

Câștigătorii statelor în scenariul 2. Hartă: Adrian Dumitru/Antena 3 CNN

Scenariul 3 - victorie confortabilă a Kamalei Harris - 287 de voturi în Colegiul Electoral

Probabilitate:   

Al treilea scenariu al acestei analize este cel în care Kamala Harris obține o victorie confortabilă în Colegiul Electoral, însă nu la fel de categorică precum cea a lui Joe Biden în 2020. În acest scenariu, al treilea ca probabilitate, Harris câștigă statele mid-vest - Pennsylvania, Michigan și Wisconsin - Nevada și Arizona. Georgia este recuperată de Donald Trump în acest scenariu, acesta păstrând și Carolina de Nord.

Harris ar obține, astfel, un scor de 287 în Colegiul Electoral și ar câștiga și votul popular, probabil la o diferență semnificativă de candidatul republican. Trump ar câștiga 251 de voturi în Colegiul Electoral.

Câștigătorii statelor în scenariul 3. Hartă: Adrian Dumitru/Antena 3 CNN

Scenariul 4 - victorie maximală a lui Donald Trump - 306 voturi în Colegiul Electoral

Probabilitate:   

Al patrulea scenariu reprezintă a doua cale spre victorie pe care o are Donald Trump, în ipoteza în care fostul președinte ar avea o seară foarte bună și ar câștiga, chiar și la diferențe mici, toate statele competitive în afară de Nevada. În acest scenariu, Trump recuperează și Georgia și Arizona, păstrează Carolina de Nord și reușește din nou performanța din 2016, aceea de a le livra republicanilor cele trei state cruciale din mid-vest.

Deși ar pierde votul popular din nou, cel mai probabil, Trump ar obține un rezultat neașteptat de bun pentru republicani, replicând victoria sa din 2016 cu 306 voturi în Colegiul Electoral. Harris ar obține 232. 

Câștigătorii statelor în scenariul 4. Hartă: Adrian Dumitru/Antena 3 CNN

Scenariul 5 - Harris păstrează harta lui Biden din 2020 - 303 voturi în Colegiul Electoral

Probabilitate:   

În scenariul cinci, Kamala Harris reușește să obține o victorie la anvergura celei a lui Joe Biden din 2020. De această dată, însă, este mai probabil ca vicepreședinta americană să câștige Georgia la o diferență mai consistentă decât cea a lui Biden în 2020. Printre motive, se numără faptul că Harris e o femeie de culoare și ar putea să convingă mult mai bine populația afro-americană extrem de numeroasă din acest stat. 

Cu victorii în șase din șapte state competitive, Harris ar obține 303 voturi în Colegiul Electoral, cu trei mai puțin decât Joe Biden din 2020 - din simplul motiv că unele dintre state au pierdut voturi în Colegiu din cauza schimbărilor demografice - Pennsylvania, Michigan, California și New York au pierdut câte un vot de exemplu, în timp ce Florida a câștigat unul, iar Texas două.

Donald Trump ar strânge doar 235 de voturi în acest scenariu.

Câștigătorii statelor în scenariul 5. Hartă: Adrian Dumitru/Antena 3 CNN

Scenariul 6 - victorie maximală pentru Kamala Harris - 319 voturi în Colegiul Electoral

Probabilitate:    

În final, ultimul scenariu și cel mai puțin probabil ar fi cel în care Kamala Harris are o seară excelentă și reușește să câștige toate cele șapte state competitive. Deși este mai puțin probabil decât celelalte, acest scenariu nu poate fi exclus, mai ales având în vedere entuziasmul reînnoit al democraților după ieșirea din scenă a lui Joe Biden.

Un astfel de rezultat istoric ar aduce-o pe Kamala Harris la scorul dominator de 319 voturi electorale față de doar 219 pentru Trump. De asemenea, un astfel de scenariu ar duce la rezultatul probabil în care democrații recuperează Camera Reprezentanților și păstrează și Senatul. Democrații nu au mai avut o „trifecta” de acest tip din perioada primului mandat al lui Barack Obama.

Câștigătorii statelor în scenariul 6. Hartă: Adrian Dumitru/Antena 3 CNN

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile