Este alertă în Grecia, din cauza unui incendiu uriaș care a izbucnit duminică, în apropiere de Atena. Oamenii din mai multe orașe din zonă au fost evacuați, în timp ce sute de pompieri și voluntari se luptă cu flăcările care se apropie rapid de capitala elenă.
Incendiile de vegetaţie continuă sa facă ravagii în Grecia. Peste 600 de pompieri susținuți de peste 30 de avioane de stingere se luptă cu un incendiu de pădure scăpat de sub control la periferia nordică a Atenei. Un spital de copii, un spital militar, două mănăstiri și o casă de copii au fost evacuate luni dimineață, în timp ce ordine de evacuare au fost emise pentru mai multe suburbii ale Atenei. Autoritățile spun că flăcările au depășit uneori 25 de metri înălțime, iar meteorologii au veşti proaste. Până joi jumătate de ţară est sub avertizare de caniculă, care poate favoriza apariţia unor noi focare.
Protecţia Civilă elenă a ordonat luni evacuarea a zeci de orașe de la periferia nord-estică a Atenei, ameninţate de un incendiu violent care a izbucnit duminică şi care ia amploare. Flăcările se apropie rapid de capitala elenă, iar sute de pompieri și voluntari intervin. Mai multe case, mașini și copaci au ars.
Autoritățile avertizează că vântul puternic schimbă constant direcția incendiului, mai multe zone fiind în pericol.
„Incendiul, cu flăcări de până la 25 de metri, s-a extins ca fulgerul din cauza vântului puternic”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vassilis Vathrakogiannis.
Incendiul a dus la evacuarea, duminică seara, a oraşului istoric Marathon, cu populaţie de peste 7.000 de locuitori, aflat la 40 kilometri nord-est de Atena.
Cel puţin alte cinci localităţi au fost evacuate la primele ore ale dimineţii, la fel ca şi două spitale, unul pediatric şi celălalt militar, în Penteli.
Autorităţile elene au deschis stadionul olimpic OAKA, aflat în nordul Atenei, pentru a găzdui miile de persoane strămutate.
Pompierii români participă de 14 ore la stingerea incendiilor din Grecia
De asemenea, modulul român specializat în stins incendii de pădure acţionează în Grecia de peste 14 ore în sprijinul salvatorilor eleni în zonele puternic afectate de arderile necontrolate de vegetaţie uscată şi pădure.
„Pe fondul temperaturile ridicate, lipsei precipitaţiilor, umidităţii reduse şi vitezei vântului, incendiile s-au dezvoltat cu repeziciune, afectând suprafeţe considerabile. Focarele, care se întind pe mai mulţi kilometri pătraţi, s-au apropiat de zonele rezidenţiale, iar, în unele situaţii, incendiile au cuprins şi locuinţe. Având în vedere riscul existent, autorităţile elene au dispus măsura evacuării zonelor locuite care erau în proximitate sau pe direcţia de propagare a flăcărilor şi a fumului”, a informat, luni, Biroul de presă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Misiunile pompierilor români au constat în protejarea şi stingerea locuinţelor, precum şi în limitarea incendiilor de vegetaţie. Ei au acţionat pe toată durata nopţii, cu trei maşini de stingere incendii de pădure, o maşină de stingere de mare capacitate (10.000 litri apă), precum şi o cisternă de 30.000 litri.
„Activarea şi operaţionalizarea modulului naţional specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare şi stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locaţiile stabilite de partenerii eleni”, arată sursa citată.
Ministrul grec al Protecţiei Civile a avertizat sâmbătă că jumătate din ţară prezintă un risc ridicat de incendiu, până cel puţin la 15 august, pe fondul temperaturilor ridicate, a rafalelor de vânt şi a secetei.
„Din păcate, intensitatea vânturilor va fi în continuare semnificativă în următoarele câteva ore şi este absolut esenţial ca cetăţenii din împrejurimi să urmeze instrucţiunile autorităţilor”, a insistat Vathrakogiannis.
Grecia este extrem de vulnerabilă la incendiile forestiere din timpul verii, în special după o iarnă deosebit de uscată. Iunie şi iulie au fost cele mai calde luni de când au început să fie colectate statistici, în 1960.
Potrivit Grupului interguvernamental de experţi al Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, temperaturile în creştere prelungesc sezonul incendiilor şi măresc zonele mistuite de flăcări în întreaga lume.