Antena 3 CNN Actualitate Zeci de pompieri români pleacă din nou în Grecia ca să ajute la stingerea incendiilor. Arafat: „Situația este dificilă”

Zeci de pompieri români pleacă din nou în Grecia ca să ajute la stingerea incendiilor. Arafat: „Situația este dificilă”

pompieri romani
Pompierii români vor merge din nou în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor de vegetație. FOTO: Facebook/ Ministerul Afacerilor Interne
de Bianca Chirilă    |    30 Iul 2024   •   11:47

Pompierii români vor merge din nou în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor de vegetație. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunţat marţi că 40 de pompieri au plecat spre Republica Elenă, unde vor interveni cu mai multe autospeciale la stingerea incendiilor. Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat că „la acest moment există incendii serioase”.

Patruzeci de pompieri români şi opt mijloace tehnice au plecat, marţi, pentru o misiune de pre-poziţionare în Grecia, pentru a ajuta la stingerea incendiilor. Misiunea va dura până pe 15 septembrie. Au fost prezenţi la eveniment şeful DSU, Raed Arafat, dar şi ministrul de Interne, Cătălin Predoiu. Arafat le-a transmis pompierilor că, deşi pleacă într-o misiune de sprijin, situaţia este dificilă în Grecia şi, cel mai probabil, vor participa la intervenţii. Ministrul de Interne a făcut o pledoarie pentru susţinerea actualei organizări a sistemului de intervenţii în situaţii de urgenţă, sistem integrat care şi-s dovedit eficienţa prin numărul de vieţi şi bunuri salvate.

În perioada 01 august - 15 septembrie 2024, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, participă cu modulul naţional specializat de stins incendii de pădure la programul de pre-poziţionare, organizat de Direcţia Generală Protecţie Civilă Europeană şi Operaţiuni de Ajutor Umanitar - DG ECHO, în vederea consolidării rezilienţei autorităţilor elene în gestionarea acestui tip de risc.

40 de pompieri, trimiși în Grecia

Primul contingent, care însumează 40 de pompieri şi opt mijloace tehnice (trei autospeciale de stingere a incendiilor de pădure de 3.000 l, o cisternă de 30.000 l, o autospecială de stingere de capacitate mare de 10.000 l, un microbuz, două autospeciale de primă intervenţie şi comandă) a început deplasarea, marţi, pe ruta Ciolpani – Giurgiu – Ruse – Sofia – Kulata – Salonic – Nea Makri (oraş situat la Est de Atena).

„Este a patra oară când mergem în Grecia, mai avem echipe şi în Franţa. Mergem într-o misiune de pre-poziţionare pentru a treia oară, prima a fost chiar de intervenţie”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU.

Acesta a precizat că, deşi anul trecut s-a plecat într-o misiune pentru o lună, pompierii români s-au întors după două luni şi jumătate.

„Solidaritatea pe care o demonstrăm sub mecanismul de Protecţie Civilă Europeană este foarte importantă. Nu suntem singurii care participăm (...) Şase săptămâni veţi fi acolo. Urez tuturor să vă întoarceţi sănătoşi acasă şi să nu aveţi intervenţii. La acest moment există incendii serioase, posibil să fiţi angrenaţi în aceste intervenţii”, a mai declarat Raed Arafat.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a apreciat profesionalismul pompierilor, dar a făcut şi o adevărată pledoarie pentru actuala structură a sistemului de intervenţii în situaţii de urgenţă.

„V-aţi dovedit capaciatatea de a salva vieţi, de a proteja comunităţi, în România şi în străinătate. Această expertiză nu s-a acumulat la voia întâmplării, ci, pentru că, în urmă cu mai mulţi ani, România a reuşit să structureze un sistem de intervenţii în situaţii de urgenţă pentru apărare civilă, un sistem coerent. Integrat, un sistem din care fac parte mai multe profesii şi specializăţi. Acest sistem funcţionează integrat şi cu SMURD, medicină de urgenţă, cu asistenţi, funcționează integrat cu Poliţie, Jandarmerie, Salvamont, o serie de instituţii articulate, într-un mecanism care şi-a dovedit, în ultimii zece ani, eficienţa”, a declarat ministrul de Interne.

Potrivit datelor transmise de IGSU, schimbarea efectivelor se va realiza în zilele de 16.08.2024 şi 31.08.2024, urmând ca alte două serii a câte 40 de pompieri fiecare să înlocuiască personalul de lângă Atena.

„Suplimentarea tehnicii şi a personalului de intervenţie va fi realizată în funcţie de dinamica situaţiilor înregistrate în teren, la solicitarea autorităţilor elene, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă. Toate autospecialele de stingere vor fi echipate cu motopompe transportabile şi cu un rucsac de prim ajutor, iar fiecare pompier va beneficia de echipament individual de protecţie, inclusiv un aparat cu aer comprimat şi o butelie de rezervă”, a transmis IGSU, într-un comunicat.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close