Antena 3 CNN Externe Donald Trump câștigă și statul Arizona. Kamala Harris a fost învinsă în toate cele 7 state cheie. Rezultat final: 312-226

Donald Trump câștigă și statul Arizona. Kamala Harris a fost învinsă în toate cele 7 state cheie. Rezultat final: 312-226

Adrian Dumitru, Robert Kiss, Adrian Iclozan, Mia Lungu, Andreea Ştefan
40 minute de citit Publicat la 16:55 04 Noi 2024 Modificat la 18:33 10 Noi 2024

Donald Trump câștigă și statul cheie Arizona

Acest LIVE TEXT a fost închis.

Amploarea victoriei lui Donald Trump a fost confirmată sâmbătă prin câştigarea statului Arizona, oferindu-i miliardarului republican o victorie clară în state-cheie.

După patru zile de numărare a voturilor, CNN şi NBC l-au declarat pe Donald Trump câştigător în Arizona, un stat tradiţional republican din sud-vestul ţării, care i-a revenit la limită lui Joe Biden în 2020. El câştigase deja celelalte şase state-cheie: Georgia, Carolina de Nord, Pennsylvania, Wisconsin, Michigan şi Nevada. Deşi nu au schimbat rezultatul alegerilor, cele 11 voturi electorale câştigate în ultimul stat în joc au furnizat o dovadă suplimentară a victoriei clare a lui Donald Trump asupra Kamalei Harris.

Donald Trump este acum sigur că va câştiga votul popular împotriva democratului. El va fi astfel primul preşedinte republican din ultimii 20 de ani care reuşeşte această performanţă, dovedind că s-au înşelat sondajele de opinie care preziceau contrariul. Şi se va putea baza pe Senat, pe care republicanii l-au luat înapoi de la democraţi, şi, eventual, pe Camera Reprezentanţilor, unde partidul său este pe cale să îşi păstreze majoritatea.

Predarea cheilor de la Casa Albă republicanului va fi o mare umilinţă pentru preşedintele Joe Biden, acuzat de tabăra sa că a facilitat această revenire senzaţională din orgoliu. După săptămâni de campanie lipsită de strălucire, Biden s-a retras din cursă în iulie, împovărat de vârsta sa (81 de ani), în favoarea vicepreşedintelui său.

„Femeia de gheață” a fost numită de Donald Trump șefă peste Casa Albă

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a anunțat prima numire în viitoarea sa administrație, după câștigarea alegerilor. Managerul său de campanie, Susan Summerall Wiles, va fi șefa administrației de la Casa Albă (chief of staff), potrivit BBC. Trump a spus într-o declarație că Wiles „pur și simplu m-a ajutat să obțin una dintre cele mai mari victorii politice din istoria Americii”.

Șeful administrației este cel mai înalt reprezentant politic de la Casa Albă. Poziția este recunoscută ca fiind una de mare putere și influență, datorită contactului zilnic cu președintele Statelor Unite și controlului Biroului Executiv al Președintelui Statelor Unite.

Citește și Cine e Susie Wiels

Victoria categorică a lui Trump are încă o confirmare. Fostul preşedinte a câştigat şi în Nevada

Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale şi în statul Nevada, al şaselea dintre cele şapte state-cheie ale acestui scrutin prezidenţial, unde se considera că votul va fi foarte strâns, potrivit proiecţiilor CNN. Democraţii câştigaseră în acest stat toate alegerile prezidenţiale din 2008 încoace, dar Donald Trump a reuşit „să întoarcă” votul în favoarea lui şi încă destul de clar.

Potrivit CNN, Donald Trump este învingătorul clar în Nevada, câştigând încă şase voturi electorale şi ridicându-şi totalul de voturi din Colegiul Electoral la 301, faţă de 226 pentru Kamala Harris.

Există acum un singur stat-cheie care nu şi-a anunţat câştigătorul. Este vorba de Arizona, unde Donald Trump are un avans de 155.216 voturi, iar vineri mai rămăseseră de numărat aproximativ un sfert din buletinele de vot.

În ultimele zece alegeri prezidenţiale, locuitorii statului Nevada şi-au acordat aproape întotdeauna votul învingătorului final, alternând între perioadele republicane (Ronald Reagan, George H. Bush, George W. Bush) şi perioadele democrate (Bill Clinton, Barack Obama). În 2016, însă, au rupt această tradiţie de a „prezice” învingătorul, alegând-o pe învinsă, pe Hillary Clinton. Tendinţa democrată a fost confirmată patru ani mai târziu, când Joe Biden a câştigat cu mai mult de două puncte procentuale, în ciuda unei renumărări a voturilor care a durat foarte mult.

Donald Trump a reuşit să câştige până acum şase dintre cele şapte state unde bătălia electorală avea rezultat incert, ceea ce reprezintă un scor mai bun decât orice previziuni.

Joe Biden, primul discurs după victoria lui Trump: „I-am promis un transfer pașnic de putere”

Președintele Joe Biden a vorbit joi seară de la Casa Albă, după victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA. „Nu-ți poți iubi țara doar atunci când câștigi”, a spus Biden.

„Timp de peste 200 de ani, în America s-a desfășurat cel mai mare experiment de autoadministrare din istoria lumii. Nu este o hiperbolă, e un fapt. Poporul a votat și și-a ales liderii în mod pașnic. Într-o democrație, întotdeauna are câștig de cauză voința poporului. 

Ieri am vorbit cu președintele ales Trump ca să îl felicit pentru victorie și l-am asigurat că voi îndruma întreaga mea administrație să colaboreze cu echipa sa pentru a asigura un transfer de putere pașnic și ordonat. Asta este ceea ce merită poporul american. 

Am vorbit ieri și cu doamna vicepreședinte Harris, care a fost un bun partener în serviciul publicului, conducând o campanie în care a dat dovadă de caracter, de verticalitate, lucruri pe care le respectăm. A contribuit din toată inima, cu toate eforturile și ea și echipa ei trebuie să fie mândrii de ceea ce au obținut”, a spus Joe Biden.

Președintele SUA le-a spus americanilor că înțelege că vor exista păreri împărțite cu privire la rezultatul alegerilor de ieri, dar este important să „accepte alegerea pe care a făcut-o țara”.

„Știu că pentru unii oameni este un moment de victorie, pentru a spune ceva evident. Pentru alții, este un moment de pierdere. Campaniile sunt competiții de viziuni. Țara alege una sau alta, noi acceptăm alegerea făcută de țară”, a declarat Biden.

Biden: „Nu-ți poți iubi țara doar atunci când câștigi”

„Nu-ți poți iubi țara doar atunci când câștigi”, a adăugat el. „Nu-ți poți iubi aproapele doar atunci când ești de acord. Ceea ce cred că puteți face indiferent pentru cine ați votat este să vă vedeți unii pe alții nu ca adversari, ci ca parteneri americani.”

Președintele Joe Biden a încercat joi să atenueze sentimentul de înfrângere pe care îl resimt susținătorii Kamalei Harris.

„Eșecurile sunt inevitabile, dar să renunți este un greu de uitat”, a spus președintele în primele sale declarații publice de la declararea victoriei lui Trump.

„Cu toții suntem doborâți, dar caracterul nostru se măsoară, așa cum ar spune tatăl meu, în cât de repede ne ridicăm”, a spus el.

„Amintiți-vă”, a spus Biden, ”o înfrângere nu înseamnă că suntem învinși. Am pierdut această bătălie. America visurilor voastre vă cheamă să vă ridicați din nou”.

„Spiritul american rezistă”, a spus Biden.

Președintele Joe Biden a subliniat impactul administrației sale în timpul discursului său de joi de la Casa Albă.

„Mare parte din munca pe care am făcut-o este deja resimțită de poporul american”, a spus el. „Dar marea majoritate a acesteia nu va fi simțită - va fi simțită în următorii 10 ani”.

„Avem o legislație pe care am adoptat-o care abia acum își face efectul”, a spus Biden.

Președintele a declarat că, sub administrația sa, au fost realizate lucrări de infrastructură în valoare de peste un trilion de dolari, care vor schimba viața oamenilor din comunitățile rurale și din comunitățile care se află în „dificultate reală”.

Biden afirmă că alegerile din SUA sunt corecte

Președintele Joe Biden a subliniat „integritatea sistemului electoral american”.

„Este onest, corect și transparent - și putem avea încredere în el, indiferent dacă câștigăm sau pierdem”, a declarat Biden.

Președintele ales Donald Trump a pus în discuție în mod repetat sistemul electoral american după pierderea alegerilor din 2020, răspândind afirmații false cu privire la frauda electorală și lansând o serie de contestații juridice în swing states. Iar în lunile dinaintea alegerilor prezidențiale din 2024, el a răspândit și mai multe suspiciuni cu privire la sistemul electoral, făcând afirmații nefondate potrivit cărora democrații ar fi fraudat alegerile, ceea ce a dus la amenințări tot mai mari la adresa lucrătorilor electorali.

În discursul său, Biden a mulțumit lucrătorilor electorali care „și-au asumat riscuri” pentru a-și face „datoria de cetățeni”.

„Putem restabili respectul pentru toți lucrătorii noștri electorali care și-au rupt gâtul, și-au asumat riscuri la început. Ar trebui să le mulțumim, să le mulțumim pentru că au asigurat personal la secțiile de votare, au numărat voturile, au protejat integritatea alegerilor”, a spus Biden.

„Mulți dintre ei sunt voluntari care fac acest lucru pur și simplu din dragoste pentru țara lor și, așa cum au făcut ei, așa cum și-au făcut datoria de cetățeni, eu îmi voi face datoria de președinte”, a spus Biden, semnalând că își va îndeplini jurământul de a renunța la putere și de a întâmpina o nouă administrație.

CNN: Al doilea mandat al lui Trump nu va semăna deloc cu primul

Donald Trump va reveni la Casa Albă, dar atât aliaţii, cât şi criticii săi spun că a doua sa preşedinţie nu va semăna deloc cu prima, scrie CNN.

În timp ce Partidul Republican îi aparţine în totalitate, iar figurile anti-Trump au fost alungate definitiv, Trump va intra în Biroul Oval atât cu experienţa de a mai fi făcut acest lucru, cât şi cu o mulţime de resentimente legate de modul în care consideră el că sistemul l-a dezamăgit.

Personalităţi care au sperat cândva să acţioneze ca forţe stabilizatoare - inclusiv o serie de şefi de cabinet, secretari ai apărării, un consilier pe probleme de securitate naţională, un consilier pe probleme de informaţii naţionale şi un procuror general - l-au abandonat pe Trump, lăsând în urmă o serie de incriminări cu privire la caracterul şi abilităţile sale, scrie CNN.

Aceştia au fost înlocuiţi de o cohortă de consilieri şi funcţionari neinteresaţi să îl ţină în frâu pe Trump. În loc să acţioneze ca nişte redute împotriva lui, cei care lucrează pentru Trump de această dată îi împărtăşesc opiniile şi sunt hotărâţi să susţină promisiunile extreme pe care le-a făcut în calitate de candidat, fără să se preocupe de norme, tradiţii sau legi pe care consilierii anteriori au încercat să le menţină, consideră CNN.

Xi l-a sunat pe Trump pentru a-l felicita

Dictatorul chinez, Xi Jinping, l-a sunat, joi, pe câştigătorul alegerilor prezidenţiale din SUA, fostul preşedinte şi candidat republican Donald Trump, pentru a-l felicita pentru victorie şi a pleda ca relaţia dintre ambele puteri să fie „stabilă, sănătoasă şi durabilă”, transmit EFE şi Xinhua, preluate de Agerpres.

„Xi Jinping a subliniat că istoria ne învaţă că China şi SUA vor beneficia de pe urma cooperării şi vor suferi ca urmare a confruntării. O relaţie stabilă, sănătoasă şi durabilă (...) întruneşte interesele reciproce ale ambelor ţări şi aşteptările comunităţii internaţionale”, a relatat agenţia oficială de presă Xinhua.

În timpul apelului telefonic, Xi a cerut ca ambele părţi să-şi „consolideze dialogul şi comunicarea şi să-şi gestioneze diferendele aşa cum se cuvine”.

„Sperăm că ambele părţi vor apăra principiile respectului reciproc, coexistenţei paşnice şi cooperării reciproc avantajoase”, a transmis dictatorul de la Beijing, care a mai vorbit și de „găsirea modului potrivit pentru ca China şi Statele Unite să se înţeleagă în această nouă eră”.

O relaţie bună între China şi SUA „va aduce beneficii atât ambelor ţări, cât şi lumii”, a mai spus Xi.

Xi Jinping și Donald Trump, în anul 2017. Foto: Getty Images

Xinhua a mai relatat că şi vicepreşedintele chinez, Han Zheng, l-a felicitat pe vicepreşedintele ales al Statelor Unite, J.D. Vance, fără a oferi alte detalii.

China şi Statele Unite, principalele economii ale lumii, menţin legături comerciale şi diplomatice extinse, iar regimul chinez încearcă să acrediteze ideea că susține importanţa unui dialog constructiv şi a evitării confruntărilor care să-i afecteze pe cetăţeni, deşi tensiunile dintre cele două puteri au fost constante ani la rând.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat sever în timpul primului mandat al lui Trump, între anii 2017-2021, pe fondul a numeroase diferende comerciale, diplomatice sau tehnologice. În 2018, după preluarea mandatului, Trump a impus mai multe runde de tarife asupra produselor chineze în valoare de aproximativ 370 de miliarde de dolari anual, aproximativ trei sferturi din exporturile gigantului asiatic, la care Beijingul a răspuns cu represalii asupra exporturilor americane.

În actuala campanie, republicanul a declarat că va aplica cote de până la 60% mărfurilor chinezeşti care intră în SUA, ceea ce anunţă mai multe tensiuni comerciale între cele două mari economii ale lumii. Dacă va fi implementată, această propunere ar putea aduce afacerilor chineze pierderi de 500 de miliarde de dolari, a calculat PineBridge Investments, citată de AFP. De asemenea, ar ridica sever prețurile produselor chinezești din SUA, mai ales în cazul celor care nu pot fi produse intern.

Kamala Harris a susținut primul discurs după înfrângerea în fața lui Trump

Vicepreședinta Kamala Harris a susținut, miercuri seară, primul său discurs după înfrângerea în fața lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă, în fața Universității Howard, unde s-au adunat susținătorii săi.

„Vreau să încep prin a spune că și eu vă iubesc. Vin cu inima plină în fața voastră, sunt recunoscătoare pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o, plină de dragoste pentru țara noastră și plină de hotărâre.

Rezultatul acestor alegeri nu este cel pe care ni l-am dorit, nu este cel pentru care am luptat, nu este cel pentru care am votat. Vă rog să mă ascultați, însă. Lumina aceasta care reflectă promisiunea Americii va străluci mereu atâta timp cât nu cedăm, atâta timp cât continuăm să luptăm. Ea va continua să strălucească. 

Iubitului meu Douglas și familiei noastre vreau să le spun că îi iubesc foarte mult. Domnului președinte Biden și doamnei Biden vreau să le mulțumesc pentru sprijinul lor. Domnului guvernator Walz și soției sale vreau să le spun că știu că vor continua să ne slujească poporul. Și vreau să transmit un mesaj pentru echipa mea extraordinară și pentru voluntarii care au făcut atât de multe eforturi, pentru cei care au mers la secțiile de vot, pentru cei care au lucrat în sistemul electoral vreau să le mulțumesc.

Sunt foarte mândră de cursa pe care am făcut-o și de felul în care am lucrat. În cele 107 ale campaniei am vrut să construim comunități, am vrut să reunim oamenii din toate straturile societății, oameni care sunt uniți de dragostea pentru țară și de entuziasmul pentru viitorul ei. 

Foto: Getty Images

Am făcut asta știind că avem cu toții mult mai multe elemente în comun decât elemente care ne dezbină. Știu că aveți cu toții tot felul de emoții diferite, dar trebuie să acceptăm rezultatele acestor alegeri. Mai devreme l-am sunat pe președintele desemnat Trump și l-am felicitat pentru victoria sa și i-am spus că îi vom ajuta echipa să facă o tranziție pașnică a puterii”, a spus Kamala Harris.

Kamala Harris a declarat că va rămâne fermă în angajamentul său de a lupta „pentru libertate, pentru oportunități, pentru corectitudine și demnitatea tuturor oamenilor”.

„Deși recunosc aceste alegeri, nu recunosc lupta care a alimentat această campanie”, a spus Harris mulțimii.

Ea a adăugat: „Nu voi renunța niciodată la lupta pentru un viitor în care americanii își pot urma visele, ambițiile și aspirațiile, în care femeile din America au libertatea de a lua decizii cu privire la propriul corp și nu în care guvernul le spune ce să facă. Nu vom renunța niciodată la lupta pentru a ne proteja școlile și străzile de violența armată.”

Vicepreședintele Kamala Harris a încercat să își consoleze susținătorii - în special pe cei tineri.

„Pentru tinerii care ne privesc”, a spus Harris, „este în regulă să vă simțiți triști și dezamăgiți, dar vă rog să știți că totul va fi bine”. Ea a continuat: „Aș spune adesea că, atunci când luptăm, câștigăm, dar iată cum stă treaba: uneori lupta durează ceva timp. Asta nu înseamnă că nu vom câștiga”.

„Cel mai important lucru este să nu renunți niciodată. Nu renunțați niciodată. Nu încetați niciodată să încercați să faceți lumea un loc mai bun. Aveți putere”, a spus ea.

Harris a declarat că dorește ca susținătorii ei să trateze pe toată lumea cu amabilitate și respect, în timp ce continuă să lupte pentru „drepturile și libertățile fundamentale care trebuie respectate și susținute”.

„Vom continua să ducem această luptă în cabina de vot, în instanțe și în spațiul public. Și o vom duce, de asemenea, în moduri mai liniștite - în modul în care ne trăim viețile, tratându-ne unii pe alții cu bunătate și respect; privind în fața unui străin și văzând un vecin; folosindu-ne întotdeauna puterea de a ridica oamenii, de a lupta pentru demnitatea pe care o merită toți oamenii”, a spus ea.

„Lupta pentru libertatea noastră va necesita o muncă grea. Dar, așa cum spun mereu: Ne place munca grea”, a adăugat ea. „Munca grea este o muncă bună. Munca grea poate fi o muncă plăcută. Iar lupta pentru țara noastră merită întotdeauna. Merită întotdeauna”.

„Nu este momentul să ne dăm bătuți. Acesta este momentul să ne suflecăm mânecile. Este momentul să ne organizăm, să ne mobilizăm și să rămânem angajați de dragul libertății și justiției și al viitorului pe care știm cu toții că îl putem construi împreună”, a spus ea.

Vicepreședintele Kamala Harris a implorat publicul adunat la Universitatea Howard să „umple cerul” cu stele dacă America se îndreaptă spre o perioadă întunecată.

Parafrazând un vechi „adagiu”, Harris a spus audienței: „doar atunci când este suficient de întuneric poți vedea stelele”

„Știu că mulți oameni simt că intrăm într-o perioadă întunecată. Dar, pentru binele nostru al tuturor, sper că nu este cazul. Dar uite cum stă treaba, America, dacă este așa, hai să umplem cerul cu lumina unui miliard de stele strălucitoare. Lumina optimismului, a credinței, a adevărului și a devotamentului. Și fie ca această lucrare să ne ghideze chiar și în fața eșecurilor spre promisiunea extraordinară a Statelor Unite ale Americii”, a adăugat Harris.

Directorii executivi ai giganților tehnologici l-au felicitat pe Trump pentru „victoria decisivă”

Directorii executivi ai Meta, Apple, Google și ai altor giganți din domeniul tehnologiei l-au felicitat miercuri pe președintele ales Donald Trump și și-au exprimat dorința de a colabora cu viitoarea sa administrație, notează CNN.

  • Directorul general al Apple, Tim Cook, a transmis într-o postare pe X: „Felicitări președintelui Trump pentru victorie! Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu dvs. și cu administrația dvs. pentru a ne asigura că Statele Unite continuă să conducă și să fie alimentate de ingeniozitate, inovare și creativitate."
  • CEO-ul Google, Sundar Pichai, l-a felicitat pe Trump pentru „victoria sa decisivă”, într-o postare X. „Ne aflăm într-o epocă de aur a inovației americane și ne angajăm să colaborăm cu administrația sa pentru a contribui la aducerea beneficiilor pentru toată lumea”.
  • Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta, a scris pe platforma sa Threads și l-a felicitat pe președintele ales: „Avem mari oportunități în fața noastră ca țară. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu dumneavoastră și cu administrația dumneavoastră”.
  • CEO-ul Amazon Andy Jassy și fondatorul Jeff Bezos l-au felicitat, de asemenea, pe Trump miercuri, la o săptămână după ce Bezos, proprietarul The Washington Post, și-a apărat decizia de a retrage sprijinul ziarului său pentru vicepreședintele Kamala Harris, afirmând că a creat „percepția de părtinire”.

Directorii executivi ai Microsoft, Intel și OpenAI au împărtășit mesaje similare.

Schimbările aduse de administrația Trump ar putea avea un impact asupra lumii tehnologiei într-o varietate de moduri, de la capacitatea acestora de a angaja talente străine până la luptele antitrust pe care mulți giganți tehnologici le duc în prezent împotriva guvernului SUA.

Joe Biden l-a sunat pe Trump și l-a invitat la Casa Albă

Președintele Joe Biden l-a sunat pe președintele ales Donald Trump pentru a-l felicita pentru victoria sa în alegeri și pentru a-l invita la Casa Albă pentru a discuta despre tranziție, potrivit AP.

Casa Albă a declarat că personalul va stabili o dată „în viitorul apropiat”. Biden intenționează să se adreseze națiunii joi cu privire la rezultatele alegerilor, care vor avea implicații puternice pentru moștenirea sa. De asemenea, Biden a vorbit cu vicepreședintele Harris pentru a o felicita pentru campania sa.

Trump a câștigat și în statul-cheie Michigan și și-a consolidat victoria

Fostul preşedinte american Donald Trump, declarat deja câştigător al alegerilor prezidenţiale americane, şi-a consolidat miercuri victoria câştigând statul-cheie Michigan, otrivit proiecţiilor Associated Press şi ale reţelelor NBC News şi Fox News - transmit AFP şi EFE.

Cu cei 15 delegaţi din statul Michigan, Trump are acum 292, depăşind cu mult pe cei 270 necesari pentru victorie, în timp ce candidata democrată, vicepreşedinta Kamala Harris, rămâne cu 224.

Michigan, fost bastion democrat, a fost câştigat de republican şi în 2016, dar recucerit de Joe Biden în 2020. Cu victoria sa din Michigan, după cele din Pennsylvania şi Wisconsin, Donald Trump a câştigat marele şlem în cele trei state-cheie din nordul ţării care, înainte de marţi seară, erau considerate mai degrabă favorabile candidatei democrate Kamala Harris, care a fost învinsă detaşat.

Kamala Harris l-a sunat pe Donald Trump și și-a recunoscut înfrângerea

Kamala Harris l-a sunat pe Donald Trump pentru a-i recunoaște victoria de la alegerile prezidențiale, a declarat un consilier important al lui Harris pentru NBC News.

Vicepreședintele a discutat despre importanța unui transfer pașnic al puterii și despre importanța de a fi un președinte pentru toți americanii, a declarat consilierul.

Ea și-a petrecut dimineața și după-amiaza lucrând la discursul de concesie, potrivit altor doi consilieri, pe care urmează să îl susțină la ora 21.00, ora Regatului Unit.

Unul dintre consilieri a declarat că echipa lui Harris a petrecut foarte puțin timp până astăzi lucrând la un discurs de concesie sau de victorie.

În schimb, au lucrat la un discurs care să transmită publicului să „aștepte” și să aibă răbdare, deoarece se aștepta ca rezultatul alegerilor să fie aflat mai târziu, ca în 2020.

Republicanii nu au mai câștigat votul popular de 20 de ani

Donald Trump, viitorul preşedinte al SUA, a câştigat nu doar majoritatea marilor electori care-i asigură revenirea la Casa Albă, ci şi votul popular, o premieră pentru republicani în ultimii 20 de ani, consemnează agenţia EFE. Conform numărătorii parțiale, Trump are cu 5 milioane de voturi mai mult decât Kamala Harris. 

Sistemul electoral american nu are la bază votul popular, ci votul majoritar dintr-un colegiu electoral alcătuit din electori proveniţi din fiecare stat, iar candidatul aflat pe primul loc într-un stat câştigă toţi electorii acelui stat, cu excepţia statelor Maine şi Nebraska. Conform proiecţiilor date de mass-media americane, Trump are deja asiguraţi cel puţin 277 de electori, peste pragul minim de 270.

Dar el a câştigat şi votul popular, obţinând conform rezultatelor preliminare peste 71 de milioane de voturi, faţă de circa 66 de milioane pentru democrata Kamala Harris. Ultima dată când republicanii au câştigat votul popular a fost în 2004, când George W. Bush l-a depăşit cu circa 3,6 milioane de voturi pe democratul John Kerry. În 2016, când Trump a câştigat primul său mandat prezidenţial, el a fost depăşit la votul popular de Hillary Clinton.

"Succesul ne va uni, şi vom începe să punem Statele Unite pe primul loc. Nu vă voi dezamăgi", a spus Trump în primul său discurs după victorie, vorbind pe un ton conciliant şi îndemnând "să fie lăsate în urmă diviziunile din ultimii ani".

Kamala Harris nu a apărut în public de 24 de ore

Kamala Harris nu a făcut declarații încă, după ce s-a aflat că Trump este din nou președinte, și și-a anulat apariția așteptată în noaptea alegerilor la Universitatea Howard din Washington DC. Potrivit numărătorii voturilor de până acum, Kamala Harris pierde și votul popular, având 5 milioane de voturi mai puțin decât Donald Trump.

Surse CNN susțin că ea ar intenționa să îl sune pe Donald Trump, pentru a-i recunoaște victoria, și că ar urma să susțină un discurs în această noapte, la ora 1, ora României.

Donald Trump câștigă încă un stat cheie și obține victoria în alegeri

Potrivit proiecților CNN, Donald Trump a câștigat și statul Wisconsin care are 10 electori. Astfel, candidatul republican ajunge la 277 de electori și își asigură un nou mandat la Casa Albă.

Liderii lumii se grăbesc să-l felicite pe Donald Trump

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei - "Apreciez angajamentul preşedintelui Trump faţă de abordarea 'pace prin putere' în afacerile globale. Acesta este tocmai principiul care poate practic să aducă mai aproape o pace justă în Ucraina", a scris Zelenski pe reţeaua X.

Andrzej Duda, preşedintele Poloniei, Donald Tusk, premierul, şi Radoslaw Sikorski, ministrul de externe

"Felicitări, domnule preşedinte Donald Trump! Aţi reuşit!", a scris preşedintele polonez Andrzej Duda pe X., în timp ce premierul Donald Tusk a scris, tot pe X: "Felicitări lui Donald Trump pentru câştigarea alegerilor. Abia aştept să cooperăm pentru binele naţiunilor americană şi poloneză".

La rândul său, şeful diplomaţiei de la Varşovia, Radoslaw Sikorski, le-a declarat reporterilor că "poporul american a luat o decizie pe care o respectăm". "Sunt în contact permanent cu cei mai înalţi oficiali de securitate din tabăra lui Donald Trump. Europa trebuie să-şi asume urgent o responsabilitate mai mare pentru securitatea sa... Polonia va fi lider în creşterea rezilienţei Uniunii Europene", a adăugat ministrul de externe polonez.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului - "Felicitări pentru cea mai mare revenire din istorie! Întoarcerea dumneavoastră istorică la Casa Albă oferă un nou început pentru America şi o reangajare puternică faţă de marea alianţă dintre Israel şi America. Este o victorie uriaşă! Pentru prietenie adevărată", a reacţionat Netanyahu pe X.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei - "Felicitări, preşedinte Donald Trump. Gata să lucrăm împreună, aşa cum am ştiut să o facem timp de patru ani. Cu convingerile dumneavoastră şi cu ale mele. Cu respect şi ambiţie. Pentru mai multă pace şi prosperitate", a scris Macron pe reţeaua X.

Olaf Scholz, cancelarul german - "Felicitări @realDonaldTrump pentru alegerea dumneavoastră în calitate de preşedinte al SUA. Germania şi SUA au o istorie lungă şi de succes de a colabora pentru a promova prosperitatea şi libertatea de ambele maluri ale Atlanticului. Vom continua să facem acest lucru în beneficiul cetăţenilor noştri'', a scris politicianul social-democrat pe reţeaua de socializare X.

Keir Starmer, prim-ministrul britanic - "Felicitări, preşedinte ales Trump pentru victoria dumneavoastră electorală istorică. Aştept cu nerăbdare să lucrez cu dumneavoastră în anii care vin. Ca aliaţii cei mai apropiaţi, stăm umăr la umăr în apărarea valorilor noastre comune de libertate, democraţie şi iniţiativă".

Mark Rutte, secretar general al NATO - "Tocmai l-am felicitat pe Donald Trump pentru alegerea sa ca preşedinte al Statelor Unite. Conducerea sa va fi din nou cheia pentru a menţine puternică Alianţa noastră. Aştept cu nerăbdare să lucrez din nou cu el pentru a promova pacea prin putere prin NATO", a afirmat Rutte într-o postare pe X.

Giorgia Meloni, şefa guvernului italian - Într-o postare pe X, Meloni i-a transmis lui Trump "cele mai sincere felicitări" şi a afirmat că Italia şi Statele Unite au o "alianţă de nezdruncinat". "Este o legătură strategică, pe care sunt sigură că acum o vom consolida şi mai mult", a spus ea.

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei - Erdogan l-a felicitat pe platforma X pe "prietenul" Trump care a câştigat alegerile după "o mare luptă". Odată cu alegerea republicanului la Casa Albă, începe "o nouă eră". Erdogan şi-a exprimat speranţa că Trump "va întări relaţiile" dintre Turcia şi SUA şi "va pune capăt crizelor şi războaielor regionale şi globale".

Abdel Fattah al-Sissi, preşedintele Egiptului - "Îi doresc mult succes (...) şi aştept cu nerăbdare să obţin împreună pacea, stabilitatea regională şi consolidarea parteneriatului strategic dintre Egipt şi Statele Unite şi popoarele prietene", a scris preşedintele al-Sissi pe contul său oficial de pe platforma de socializare X.

Preşedintele Serbiei, Aleksandr Vucic - "Împreună înfruntăm marile provocări care ne aşteaptă. Serbia se angajează să coopereze cu SUA pentru stabilitate, prosperitate şi pace", a scris Vucic pe platforma X.

Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Rusiei - "Trump are o calitate folositoare pentru noi: ca om de afaceri până în măduva oaselor, lui îi displace profund să cheltuiască bani pe nişte oportunişti şi aliaţi paraziţi tâmpiţi, pe proiecte de caritate proaste şi pe organizaţii internaţionale lacome", a afirmat Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, pe contul său oficial de Telegram.

Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez - "Politica noastră faţă de Statele Unite este consecventă. Pledăm pentru gestionarea relaţiei noastre pe baza intereselor noastre comune şi a cooperării care aduce beneficii ambelor părţi", a declarat Mao, într-o conferinţă de presă. În ceea ce priveşte modul în care posibilele rezultate ar putea afecta relaţia dintre ambele puteri, Mao a evitat să vorbească direct despre acest subiect, limitându-se la a afirma că Beijingul se va adapta în funcţie de evoluţia situaţiei. "După rezultate, vom acţiona în consecinţă", a indicat ea.

Dick Schoof, prim-ministru olandez - "Felicitări lui @realDonaldTrump pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale. Statele Unite sunt un aliat important pentru Regatul Ţărilor de Jos, atât la nivel bilateral, cât şi în contexte internaţionale precum NATO. Aştept cu nerăbdare cooperarea noastră strânsă în legătură cu interesele comune ale SUA şi Olandei", a postat Schoof pe X.

Karl Nehammer, cancelarul Austriei - "Felicitări lui @realDonaldTrump pentru victoria electorală. Statele Unite sunt un partener strategic important pentru Austria. Aşteptăm cu nerăbdare să ne extindem şi să ne consolidăm relaţiile transatlantice pentru a aborda cu succes provocările globale împreună"

Viktor Orban, premierul Ungariei - "Cea mai mare revenire din istoria politică a SUA! Felicitări preşedintelui @realDonaldTrump pentru triumful său enorm. O victorie atât de necesară pentru lume!", a scris Orban pe reţeaua X.

Petr Fiala, prim-ministrul Republicii Cehe - "Felicitări lui Donald Trump pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale. Scopul nostru comun este să ne asigurăm că relaţiile dintre ţările noastre rămân la cel mai înalt nivel, în ciuda schimbărilor în administraţie, şi le dezvoltăm în continuare în beneficiul cetăţenilor noştri", a reacţionat Fiala pe X.

Ulf Kristersson, premierul Suediei - "Îl felicit pe Donald Trump pentru că a fost ales următorul preşedinte al Statelor Unite. Aştept cu nerăbdare să lucrăm împreună şi să continuăm relaţiile excelente dintre SUA şi Suedia ca prieteni şi aliaţi"

Jonas Gahr Stoere, prim-ministrul Norvegiei - "Aş dori să-l felicit pe Donald Trump pentru victoria sa la alegerile prezidenţiale din SUA. Statele Unite sunt cel mai important aliat al Norvegiei şi cooperăm îndeaproape în multe domenii. Aştept cu nerăbdare să continuăm cooperarea noastră cu SUA sub conducerea domnului Trump".

Mette Frederiksen, şefa guvernului Danemarcei - "Felicitări lui Donald Trump pentru alegeri. Statele Unite sunt cel mai important aliat al nostru. Trebuie să menţinem cooperarea strânsă dintre Statele Unite şi Danemarca şi să continuăm să consolidăm legătura transatlantică care a rezistat de-a lungul generaţiilor".

Nayib Bukele, preşedintele El Salvador  - "Felicitări preşedintelui ales al Statelor Unite ale Americii, @realDonaldTrump. Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă călăuzească", a postat Bukele pe X. 

Emmanuel Macron îl felicită pe Donald Trump pentru victorie

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria în alegerile prezidenţiale de marţi.

„Felicitări preşedintelui Trump. Sunt pregătit să lucrăm împreună aşa cum am făcut-o timp de patru ani. Cu convingerile dumneavoastră şi cu convingerile mele. Cu respect şi cu ambiţie. Pentru mai multă pace şi mai multă prosperitate”, a scris Emmanuel Macron pe Twitter.

Félicitations Président Donald Trump. Prêt à travailler ensemble comme nous avons su le faire durant quatre années. Avec vos convictions et avec les miennes. Avec respect et ambition. Pour plus de paix et de prospérité.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) November 6, 2024

Discursul de victorie al lui Trump: „Am obţinut o victorie incredibilă”

„Vreau să vă mulţumesc tuturor. Avem mii de prieteni care fac parte dintr-o mişcare incredibilă, cum nu s-a mai văzut niciodată. Cred că a fost cea mai mare mişcare politică a tuturor timpurilor în această ţară. Acum, importanţa ei va creşte la un nivel fără precedent. Vom ajuta ţara noastră să se vindece. Ţara noastră are nevoie de ajutor, trebuie să rezolvăm frontierele şi toate problemele pe care le avem. Nu degeaba am făcut istorie în țara asta, am depăşit obstacole cum nu credea nimeni că se poate și iată că s-a întâmplat, am obţinut o victorie incredibilă”, a declarat Trump.

Trump îşi repetă discursul

Fiul lui Donald Trump a publicat pe reţelele sociale o fotografie în care Donald Trump apare citind ceea ce pare să fie discursul de victorie.

Proiecţie CNN: Donald Trump câştigă Pennsylvania

Donald Trump se apropie de 270 de voturi în Colegiul Electoral după o victorie în Pennsylvania, conform celei mai recente proiecţii CNN. Fostul preşedinte mai are nevoie de doar un stat din cele patru rămase.

Democraţii încă mai speră că pot câştiga „Zidul Albastru”

Directoarea de campanie a Kamalei Harris, Jen O'Malley Dillon, a recunoscut, marţi seară, că „cea mai clară cale” către câştigarea alegerilor prezidenţiale din SUA trece prin Wisconsin, Pennsylvania şi Michigan, după ce Trump a fost declarat câştigător în Georgia şi Carolina de Nord.

„Este o cursă extrem de strânsă”, a scris Jen O'Malley Dillon, care nu a menţionat Georgia sau Carolina de Nord, subliniind că trebuie să aştepte să afle mai multe despre Arizona şi Nevada, unde secţiile de votare s-au închis.

Rămân, deci, cele trei state din „zidul albastru”, culoarea Partidului Democrat, şi anume Michigan, Wisconsin şi Pennsylvania, state situate în nord-estul ţării şi în regiunea Marilor Lacuri.

„Întotdeauna am ştiut că drumul nostru cel mai clar către cei 270 de electori trece prin statele din „zidul albastru”.

„Suntem mulţumiţi de ceea ce vedem acolo'', a spus ea. „Ştim că această cursă nu se va clarifica decât dimineaţa devreme”, miercuri, a adăugat ea.

Separat, Universitatea Howard, pe care Kamala Harris a absolvit-o în 1986, aştepta, marţi, cu optimism ca cea mai prestigioasă absolventă a sa, vicepreşedinta SUA, să ajungă la Casa Albă şi să evite, astfel, revenirea la putere a fostului preşedinte republican, Donald Trump (2017-2021). Campusul a devenit epicentrul din Washington din care mişcarea democrată urmăreşte evoluţia zilei electorale.

Încadrată de steaguri naţionale imense, din piaţeta universităţii sunt transmise în direct rezultatele şi tot aici se află studenţi, actuali sau deja absolvenţi, pentru a o susţine pe Harris. „Sunt multe în joc, dar sunt 100% încrezător”, explică pentru EFE Deon Auzenne, doctorand în psihologie clinică în vârstă de 28 de ani.

Totuşi, optimismul s-a temperat de faptul că primele rezultate par a fi în favoarea lui Trump.

Faptul că disputa electorală a fost atât de strânsă şi rezultatul este imprevizibil o întristează pe Rodgers. „Sunt dezamăgită că atât de mulţi oameni nu îşi dau seama ce ar însemna un al doilea mandat (pentru Trump) în defavoarea acestei ţări. Mă întristează că oamenii nu fac legătura între cuvintele şi caracterul, comportamentul, convingerile, minciunile lui, dar, până la urmă, cred în bunătatea poporului american, aşa că am speranţă”, spune ea.

Pentru Universitatea Howard însăşi, candidatura lui Harris reprezintă „o oportunitate istorică” pentru democraţia ţării de a „recunoaşte conducerea pe care femeile de culoare au manifestat-o întotdeauna, dar care a fost prea des ignorată”. Iar alegerea locului ca punct central al serii electorale nu a fost întâmplătoare.

Nu numai pentru că Harris este absolventă a acestei universităţi. Howard este cunoscută ca fiind una dintre universităţile istorice negre din SUA, înfiinţată în epoca segregării rasiale, iar astăzi o absolvă cel mai mare număr de afro-americani din întreaga ţară.

„Harris a învăţat aici ce înseamnă să fii hotărât, ce înseamnă să ai un caracter extraordinar şi, cel mai important, ce înseamnă să ai tipul de leadership prin care poţi obţine rezultate. Există întotdeauna teama că o administraţie Trump va avea succes la aceste alegeri, dar frica nu ne poate controla vieţile", subliniază Myles Hollingsworth, în vârstă de 20 de ani, care a votat pentru prima dată în 2024.

În opinia tinerilor care aşteaptă în incinta universităţii rezultatul alegerilor, sunt în joc drepturile reproductive, beneficiile pentru minorităţi sau sentimentul, potrivit studentului la jurnalism Taylor Pennant, că se poate „simţi mai multă speranţă în ţară”.

De aceea, oamenii nu pierd din ochi ecranele pe care este transmisă în direct numărătoarea voturilor, primită cu huiduieli când Trump câştigă un stat şi cu aplauze furtunoase când un stat este câştigat de candidata democrată.

Toate acestea pe fondul unor măsuri de securitate draconice, intrările fiind blocate, iar participanţii fiind supuşi unor controale similare cu cele de pe un aeroport.

Kamala Harris nu va susține un discurs azi

Vicepreședintele Kamala Harris se va adresa susținătorilor ei miercuri, a declarat Cedric Richmond,

„Mai avem voturi de numărat”, a spus el. Anunțul vine după ce CNN a anunțat proiecția că fostul președinte Donald Trump va câștiga Carolina de Nord și Georgia.

Susținătorii Kamalei Harris încep se plece.

 

Donald Trump câştigă al doilea stat-cheie. Scad şansele Kamalei Harris

Statul Georgia a fost câştigat de Donald Trump, al doilea stat crucial pe care fostul preşedinte reuşeşte să-l câştige. Candidatul republican se apropie tot mai mult de o victorie în Colegiul Electoral. Încă cinci state competitive rămân în joc, însă lucrurile nu arată prea bine pentru Kamala Harris.

Proiecţie CNN: Kamala Harris câştigă Hawaii şi Virginia

Vicepreşedinta Kamala Harris va câştiga două state tradiţional democrate, Hawaii şi Virginia, conform celei mai noi proiecţii a CNN.

Donald Trump, primit cu urale şi scandări după anunţul victoriei în Carolina de Nord

Mulţimea adunată la reşedinţa din Florida a lui Donald Trump a izbucnit în urale şi scandări „USA” după anunţul victoriei republicanului în statul crucial Carolina de Nord. 

Proiecţie CNN: Donald Trump câştigă primul stat-cheie

Carolina de Nord, unul dintre cele şapte state-cheie în alegerile din 2024, a fost câştigat de Donald Trump, care se apropie tot mai mult de un al doilea mandat neconsecutiv la Casa Albă.

Proiecţie CNN: Kamala Harris câştigă California

Fortăreaţa democrată California va fi câştigată din nou de democraţi, conform celei mai noi proiecţii CNN. Kamala Harris va obţine cele 54 de voturi în Colegiul Electoral ale Californiei.

NYT: Trump are şanse mari să câştige preşedinţia Statelor Unite

La mai multe ore după închiderea votării în majoritatea statelor, Donald Trump a devenit favorit să devină noul preşedinte al Statelor Unite, conform New York Times, care îi dă candidatului republican o şansă de 87% să câştige un al doilea mandat neconsecutiv.

În estimarea pe state, NYT dă statele Wisconsin şi Michigan ca mergând pe o tendinţă republicană, în timp ce Georgia şi Carolina de Nord sunt date ca „foarte probabilsă fie câştigate de Donald Trump. Pennsylvania rămâne competitivă.

Proiecţie CNN: Donald Trump câştigă Iowa şi Kansas

Donald Trump va câştiga statul Iowa, conform celei mai noi proiecţii CNN. Un fost stat competitiv, Iowa, a fost în centrul atenţiei recent după ce un reputat sondaj o dădea câştigătoare la o diferenţă de trei puncte pe Kamala Harris. 

Donald Trump va câştiga şi statul tradiţional republican Kansas, conform proiecţiei.

Proiecţie CNN: Donald Trump câştigă Ohio

Statul Ohio, devenit recent stat roşu, va fi câştigat de Donald Trump, conform proiecţiei CNN. Ohio a fost considerat competitiv până recent - până în 2020, statul a votat mereu cu câştigătorul alegerilor prezidenţiale.

Proiecţie CNN: Donald Trump câştigă statul Mississippi

Donald Trump va câştiga statul sudic Mississippi, una dintre fortăreţele republicane din Sudul SUA, conform celei mai noi proiecţii a CNN.

Proiecţie CNN: Kamala Harris câştigă Colorado

Kamala Harris va câştiga Colorado, unul dintre statele sigure pentru democraţi, conform celei mai recente proiecţii CNN.

Proiecţii CNN: Donald Trump câştigă Utah şi Montana

Donald Trump va câştiga cele două fortăreţe republicane din sud-vest şi nord-ves, Montana şi Utah, conform celei mai noi proiecţii CNN.

Proiecţie CNN: Donald Trump câştigă Louisiana

Donald Trump va câştiga statul Louisiana, o veche „fortăreaţă” republicană, arată cea mai nouă proiecţie CNN.

New York Times: Cursa înclină, pentru prima dată în această seară, spre Donald Trump

Pentru prima dată în această seară, cursa înclină spre Donald Trump, scrie NYT. Acesta este favorit, în acest moment să câștige Georgia și Carolina de Nord. Dacă va câștiga aceste state, Kamala Harris va trebui, probabil, să câștige în Michigan, Pennsylvania și Wisconsin – o posibilitate reală, dar totuși o sarcină dificilă.

Proiecţie CNN: Kamala Harris câştigă New York

Cea mai nouă proiecţie a CNN arată că vicepreşedinta Kamala Harris va câştiga în New York, un stat tradiţional democrat.

Proiecţie CNN: Kamala Harris câştigă Illinois şi Rhode Island, două bastioane democrate

Kamala Harris va câştiga statele Illinois şi Rhode Island, două vechi „fortăreţe” democrate

Proiecţie CNN: Kamala Harris va câştiga statul Delaware

Conform celei mai noi proiecţii CNN, Kamala Harris va câştiga Delaware, statul de reşedinţă al preşedintelui Joe Biden şi un stat tradiţional democrat.

Votanţii din Florida au respins cele două referendumuri organizate în stat simultan cu alegerile prezidenţiale

Una dintre consultări era pentru o iniţiativă prin care se dorea extinderea dreptului la avort şi eliminarea interdicţiei faţă de avortul după şase luni de sarcină. Guvernatorul republican Ron DeSantis şi alţi lideri republicani au făcut campanie împotriva referendumului.

Al doilea referendum a fost pe tema legalizării consumului recreaţional de marijuana pentru adulţi de 21 de ani şi peste.

Republicanii pierd fotoliul de guvernator în Carolina de Nord

Democratul Josh Stein a câştigat cursa pentru postul de guvernator al statului Carolina de Nord, învingându-l pe republicanul Mark Robinson.

Stein conducea în sondaje chiar şi înainte ca un uriaş scandal să zguduire ireparabil campania lui Robinson. Republicanul a făcut mai multe postări revoltătoare pe un site pornografic, spunând că se consideră un nazist de culoare. Robinson a negat că a făcut aceste afirmaţii.

Proiecţii CNN - Donald Trump câştigă patru state tradiţional republicane

Cele mai noi proiecţii CNN arată că Donald Trump va câştiga Dakota de Nord, Dakota de Sud, Wyoming şi Texas, patru state tradiţional republicane. 

Alegeri fără surprize până în acest moment

Alegerile americane nu au venit cu nicio surpriză până la acest moment, proiecţiile arătând că cei doi candidaţii câştigă statele considerate „sigure” pentru fiecare dintre ei. Donald Trump este deja creditat cu victorii în statele tradiţional republicane în timp ce Kamala Harris, câştigă, la rândul său, statele tradiţional democrate.

O luptă dură se duce încă în statele competitive, acolo unde, însă, tendinţe arată favorabil pentru Kamala Harris, cel puţin în statele din mid-vest care reprezintă cea mai uşoară cale a vicepreşedintei americane spre Casa Albă.

În Pennsylvania, Harris conduce cu 65,3% după numărarea a 15% din voturi, în timp ce în Michigan, vicepreşedinta americană are un avans consistent, conducând cu 55,2% după numărarea a 8% din voturi.

Situaţia este mai bună pentru Donald Trump în statele cruciale Georgia şi Carolina de Nord. Acolo, fostul preşedinte conduce cu 52,8%, respectiv 51,8%.

Donald Trump le-a transmis susţinătorilor că se aşteaptă la „o mare victorie”

Donald Trump le-a transmis susţinătorilor săi, printr-un mesaj video, marţi noapte, că se aşteaptă la „o mare victorie” şi a invitat oamenii să-l însoţească pentru a afla rezultatele alegerilor.

Fostul preşedinte şi candidat republican a transmis mesajul pe reţeaua sa socială, Truth Social, fiind văzut într-un salon luxos. Aici este aşteptat să aibă loc unul dintre evenimentele programate în cursul nopţii de campania republicană, Trump urmând să fie însoţit de personalităţi precum Elon Musk. În cursul zilei de marţi, Trump şi-a exprimat optimismul în timpul votului la o secţie din Palm Beach, în Florida, unde îşi are reşedinţa.

„Ne descurcăm foarte bine în Georgia (stat-cheie - n.r.) şi peste tot”, a declarat Trump, însoţit de fosta primă doamnă Melania Trump, la centrul de votare din acest oraş, unde se află luxosul său complex Mar-a-Lago.

Proiecţie CNN: Donald Trump câştigă statul Arkansas

Statul Arkansas, considerat sigur pentru republicani, va fi câştigat de Donald Trump, conform unei proiecţii a CNN.

Republicanul Rick Scott, reales senator din partea Floridei

Senatorul republican Rick Scott a fost reales în Florida pentru un nou mandat, conform unei proiecţii AP, citate de Politico. El a învins-o pe contracandidata democrată, Debbie Mucarsel-Powell.

Scott este un fost guvernator al Floridei, stat pe care l-a condus timp de opt ani. Acest mandat este unul cheie pentru republicani care speră să obţină suficiente locuri în Senat pentru o nouă majoritate. Anterior, ei au reuşit să câştige şi mandatul de senator din partea Virginiei de Vest, guvernatorul Jim Justice urmând să-i succeadă lui Joe Manchin.

Primele voturi în statele cruciale Pennsylvania şi Michigan

Primele voturi în statele cruciale Pennsylvania şi Michigan.

Au apărut primele rezultate ale numărătorii şi în statele Pennsylvania şi Michigan, două dintre cele şapte state oscilante. În ambele conduce Kamala Harris.

În Pennsylvania: Kamala Harris 78,2% - Donald Trump 20,9% (4% din voturi numărate)

În Michigan: Kamala Harris 76,7% - Donald Trump 22,1% (2% din voturi numărate)

În plus, apar şi primele rezultate din Texas, un stat sigur pentru Donald Trump. Kamala Harris conduce la o distanţă considerabilă pentru moment.

În Texas: Kamala Harris 51,7% - Donald Trump 46,8% (11% din voturi numărate)

Noi proiecţii pentru şase state şi capitala federală

CNN a transmis noi proiecţii pentru mai multe state americane.

Astfel, Donald Trump câştigă Florida, Alabama, Tennessee, Oklahoma şi Missouri.

Kamala Harris e dată câştigătoare în Massachussetts, Maryland şi în capitala federală Washington DC.

Bernie Sanders câştigă un nou mandat de senator de Vermont

Senatorul independent Bernie Sanders l-a învins pe republicanul Gerald Malloy şi va obţine un nou mandat în Senatul SUA. Deşi este independent, Sanders colaborează cu democraţii şi este un susţinător al administraţiei Biden-Harris.

Primele rezultate în Ohio

Kamala Harris conduce la o diferenţă considerabilă după numărarea primelor voturi în statul Ohio. Au fost numărate 15% din voturi până acum, iar Harris conduce cu 57,5%. Donald Trump are 41,8%, în timp ce libertarianul Chase Oliver a strâns 0,4%.

Ohio nu este considerat un stat competitiv, ci un stat sigur pentru Donald Trump. Anterior, însă, Ohio a fost unul dintre statele oscilante, iar până în 2020 a votat de fiecare dată cu candidatul câştigător al alegerilor prezidenţiale. În 2020, el a fost câştigat de Donald Trump, care a pierdut alegerile în faţa lui Joe Biden.

Democraţii pierd un loc în Senat în favoarea republicanilor

Republicanul Jim Justice a câştigat locul de senator deţinut, până acum, de democratul Joe Manchin în Virginia de Vest, scrie Politico. Era de aşteptat ca republicanii să câştige acest loc de senator, în condiţiile în care Virginia de Vest este un stat profund republican.

Joe Manchin, o voce disidentă în Partidul Democrat şi care punea deseori piedică administraţiilor democrate, a anunţat, la sfârşitul anului trecut, că nu va mai candida pentru un nou mandat în Virginia de Vest.

Jim Justice a fost, până acum, guvernatorul statului Virginia de Vest.

Primele rezultate în Carolina de Nord

Primele rezultate parţiale au fost publicate şi pentru statul Carolina de Nord, unul dintre statele cruciale în aceste alegeri. 

Situaţia din Carolina de Nord la acest moment: Kamala Harris 68,8% - Donald Trump 30,0%. Până acum au fost numărate 2% din voturi, conform CNN.

Proiecţie CNN: Donald Trump câştigă Virginia de Vest

Donald Trump va câştiga Virginia de Vest, un stat considerat sigur pentru republicani, conform proiecţiei CNN.

Primele rezultate în Virginia şi New Hampshire

Primele voturi au fost numărate şi în Virginia, un stat considerat sigur pentru Kamala Harris.

Rezultatele iniţiale afrată un uşor avans pentru Trump, însă mai puţin de 1% din voturi au fost numărate.

Pentru moment, Trump are 58,5%, iar Harris are 40,5%.

În New Hampshire, un alt stat sigur pentru Harris, vicepreşedinta americană conduce cu 70,8%, urmată de Trump cu 29,2%.

Noi rezultate parţiale în Indiana, Kentucky şi Florida

Noi rezultate parţiale au apărut din statele Indiana, Kentucky şi Florida, unde Donald Trump domină pentru început.

Indiana şi Kentucky apar deja în proiecţii pentru Donald Trump.

Florida: Donald Trump 51,3% - Kamala Harris 47,7% (35% din voturi numărate)

Indiana: Donald Trump 61,4% - Kamala Harris – 36,9% (15% din voturi numărate)

Kentucky: Donald Trump 72,1% - Kamala Harris 26.5% (11% din voturi numărate)

Proiecţie CNN: Donald Trump câştigă Kentucky. Kamala Harris câştigă Vermont

Primele state câştigate în această noapte sunt Kentucky, adjudecat pentru Donald Trump şi Vermont, care intră în suita de state a vicepreşedintei Kamala Harris, conform proiecţiilor CNN.

Noi rezultate în Indiana şi Kentucky

Numărătoarea voturilor din Indiana (12,22% din voturi numărate) şi Kentucky (6,25% din voturi numărate) arată în felul următor:

Indiana: Donald Trump 60,59% - Kamala Harris 38,10%

Kentucky: Donald Trump 70,44% - Kamala Harris 28,48%

Ambele sunt considerate state sigure pentru candidatul republican.

Noi ameninţări cu bombă

Noi ameninţări cu bombă la alegerile prezidenţiale americane – un oficial electoral din statul Arizona a informat că patru secţii de votare din acest stat au primit ameninţări „nefondatecu bombă. Se crede că aceste ameninţări vin din Rusia.

Ameninţările au fost făcute în mai multe zone din comitatul Navajo, Arizona, iar oficialii spun că au motive să creadă că ameninţările vin din Rusia, conform secretarului de stat Adrian Fontes.

Nu avem motive să credem că vreunul dintre votanţii noştri de la secţiile de votare sunt în vreun pericol”.

Arizona este unul dintre mai multe state – inclusiv Georgia, Michigan şi Wisconsin – toate cruciale, care s-au confruntat cu ameninţări cu bombă.

Un bărbat a fost pus sub acuzare după ce i-a ameninţat cu moartea pe Joe Biden şi pe Hillary Clinton

Procurorii federali americani au pus sub acuzare un bărbat din Pennsylvania după ce acesta i-a ameninţat cu moartea pe preşedintele Joe Biden şi pe Hillary Clinton, scrie CNN.

Gregory Mitzel a publicat ameninţările la câteva ore după prima tentativă de asasinat împotriva lui Donald Trump.

Într-o postare pe Facebook, el a scris: „Hei, Hillary, ai ratat-o, următoarea vine pentru tine şi pentru Joe. Joe, tu şi cu Hillary o să muriţi. Voi pune ţinta pe voi. Mulţumesc”.

Într-o a doua postare, el a scris: „Următorul pas în acest proces este ca cineva să tragă un glonţ în capul lui Joe Biden”.

Procurorii mai spun şi că Mitzel a ameninţat să-l omoare pe adjunctul procurorului general care gestionează investigaţia asupra ameninţărilor cu moartea la adresa lui Biden.

Apar primele rezultate parţiale ale votului

CNN a publicat primele rezultate parţiale în alegerile prezidenţiale americane - ele vin din statele Indiana şi Kentucky, ambele state sunt considerate „sigure” pentru Donald Trump. Conform acestora, Donald Trump are 70,2% în Indiana, în timp ce Kamala Harris are 28,3%. Precizăm din nou că aceste state sunt considerate „bastioane” republicane.

În Kentucky, Trump are 65,9%, iar Kamala Harris are 32,9%.

Zece secţii de vot din Georgia rămân deschise peste program

Peste zece secţii de votare din Georgia vor rămâne deschise peste program, ca urmare a ameninţărilor cu bombă care au perturbat procesul de votare, conform secretarului de stat Brad Raffensperger.

„E vorba de în jur de zece, mai mult sau mai puţin. Se va prelungi cu 20-40 de minute. Majoritatea vor avea 30 de minute în plus, dar cred că una singură va avea o perioadă mai lungă, de 40 de minute”, a declarat Raffensperger, rferindu-se la secţiile de votare afectate şi care îşi vor extinde perioada de votare peste ora locală 19:00.

Raffensperger a mai spus că odată ce informaţia că ameninţările false au venit de la ruşi, „situaţia s-a calmat, oarecum”.

„Şi-au dat seama că nu vor reuşi azi în Georgia”, a declarat oficialul american.

Barack Obama le mulţumeşte pe Twitter oamenilor care publică fotografii care arată că au votat

Barack Obama, fost preşedinte american din partea Partidului Democrat, a scris pe Twitter mai multe mesaje de mulţumire pentru americanii care l-au etichetat în postările lor cu poze care demonstrau că au votat în alegerile prezidenţiale din 2024.

Oficial: Amenințările cu bombă la secțiile de votare din Georgia erau în litere chirilice

Amenințările cu bombă legate de Rusia la adresa secțiilor de votare din Georgia „au venit pe internet” și erau în litere chirilice, potrivit secretarului de stat din Georgia, Brad Raffensperger.

Primele secţii de vot s-au închis

Secţiile de vot din statele Kentucky şi Indiana, ambele state sigure pentru Donald Trump s-au închis. E de aşteptat ca primele rezultate din aceste state să apară cu

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole