A începutul votul în străinătate. Primele secții deschise în Noua Zeelandă
Votul la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, din 30 noiembrie şi 1 decembrie 2024, a început vineri la 20,00 ora României, când s-a deschis secţia de votare organizată la Auckland, Noua Zeelandă.
În străinătate votarea se desfăşoară în 950 de secţii, pe durata a două zile: sâmbătă, 30 noiembrie, între orele 7,00 - 21,00 (ora locală), şi duminică, 1 decembrie, între orele 7,00 - 21,00 (ora locală). Având în vedere diferenţele de fus orar, votarea în străinătate se desfăşoară pe parcursul a 59 ore.
Secţiile din vestul Statelor Unite ale Americii şi Canadei vor fi ultimele care se vor deschide şi totodată ultimele care se vor închide luni 2 decembrie la 7.00 ora României.
Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot, aceştia putând vota până cel mult la ora 23,59.
Alegătorii îşi pot exercita dreptul constituţional la orice secţie de votare din străinătate doar dacă fac dovada că au domiciliul sau reşedinţa în străinătate.
Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu; paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu; paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.
Românii cu reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, însoţite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reşedinţei: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar.
Ministerul Afacerilor Externe a publicat pe site-ul său care sunt documentele care atestă reşedinţa în străinătate.
Optsprezece formaţiuni şi doi independenţi au intrat în cursa pentru noul Legislativ din partea diasporei.
Cum se votează la alegerile parlamentare 2024
Alegerile parlamentare se desfășoară prin vot pe liste, ceea ce înseamnă că alegătorii nu votează pentru un anumit candidat, ci pentru o listă de candidați propusă de partidele politice, alianțele politice sau organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale.
În sistemul de reprezentare proporțională, locurile din Parlament sunt împărțite între partide în funcție de proporția de voturi obținute în fiecare circumscripție.
Pentru a putea obține mandate în Parlament, partidele trebuie să depășească pragul electoral de 5% la nivel național sau cel puțin 20% din voturile din patru circumscripții. Alianțele politice trebuie să treacă un prag mai ridicat, în funcție de numărul de partide care le compun: 8% pentru alianțele cu două partide, 9% pentru cele cu trei partide și 10% pentru alianțele cu mai multe partide.
Astfel, la alegerile parlamentare din 2024 vor candida 31 de partide și alianțe, iar pentru locurile din Parlament se vor bate și 19 organizații ale minorităților naționale. Partidele mari, cum ar fi PSD, PNL, USR, AUR și UDMR, vor avea liste complete în majoritatea circumscripțiilor, iar cele mai mari partide au pregătit un număr semnificativ de candidați pentru Senat și Camera Deputaților.
Componența Parlamentului României și circumscripțiile electorale
Parlamentul României este compus din 137 de senatori și 332 de deputați. Alegerea acestora se face pe baza unui sistem proporțional în cele 43 de circumscripții electorale, care corespund celor 41 de județe ale țării, municipiului București și circumscripției pentru diaspora. Fiecare circumscripție electorală este desemnată pentru a reprezenta o anumită zonă geografică, iar numărul de mandate alocate fiecărei circumscripții este proporțional cu numărul de locuitori.
De exemplu, fiecare circumscripție de deputați are un deputat la 73.000 de locuitori, iar pentru senatori, norma este de un senator la 168.000 de locuitori.
Cine are drept de vot la alegerile parlamentare și documente necesare
Cetățenii români care au îndeplinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv, au dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților și își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- pașaportul diplomatic;
- pașaportul diplomatic electronic;
- pașaportul de serviciu;
- pașaportul de serviciu electronic;
- carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
Cum afli la ce secție poți vota
Alegătorii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul sau reşedinţa. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa.
Pentru a afla la ce secţie de votare sunt arondaţi, alegătorii pot introduce datele personale pe site-ul Autorității Electorale Permanente.
Alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, care sunt atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secţiei de votare organizată în ţară, poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale. Cererea de vot prin intermediul urnei speciale se depune la cea mai apropiată secţie de votare, în preziua votării, între orele 18:00-20:00.
Programul secțiilor de votare din România și din diaspora
Procesul de votare în ţară se desfăşoară într-o singură zi, duminică, 1 Decembrie 2024, între orele 7:00-21:00. La ora 21.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului de vot.
Însă alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, dar şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel târziu la ora 23:59.
În diaspora se poate vota în două zile: sâmbătă, 30 noiembrie, între orele 7:00 și 21:00 şi duminică 1 decembrie, între orele 7:00 și 21:00.
La fel ca și în țară, dacă și după ora 21:00 vor fi alegători la sediul secțiilor de vot, precum și la rând în afara sediului secției, programul de votare se va prelungi până cel târziu la ora 23:59.
Listele de candidați la alegerile parlamentare 2024
Listele cu candidații la alegeri parlamentare 2024, Senat și Camera Deputaților, au fost publicate pe site-ul Biroului Electoral Central (BEC). Potrivit Biroului Electoral Central, pentru alegerile parlamentare 2024 au fost înregistrate candidaturile de la 31 de partide și alianțe și 19 organizații ale minorităților naționale.
PSD are cei mai mulţi candidaţi pentru Senat şi Camera Deputaţilor (639), având liste complete pentru 42 de circumscripţii, urmat de SOS România, unde candidează 636 de persoane, PNL - cu 630 de candidați, AUR - 621, Forţa Dreptei - 619, UDMR - 596, USR – 589 de candidați.
Lista candidaților pentru Senat
Lista candidaților pentru Camera Deputaților
Alegerile parlamentare 2024 sunt organizate într-un singur tur, iar viitorii senatori și deputați vor avea mandate de 4 ani.