Pentru UDMR atingerea pragului de 5% la alegerile parlamentare de duminică nu este neapărat cea mai importantă miză. Pragul pentru asigurarea accederii în Parlamentul României poate fi înlocuit de pragul alternativ care va asigura formațiunea maghiară că va avea parlamentari în viitorul legislaiv.
Potrivit legii, un partid politic intră în Parlament dacă trece de pragul național de 5% pentru Camera Deputaților și pentru Senat. Mai există însă o prevedere în lege despre care s-a vorbit în trecut că a fost inclusă special pentru cei de la UDMR. Prin această prevedere, formațiunea maghiară își asigură intrarea în Legislativ.
Ce este pragul alternativ
Legea prevede că vor intra în Parlament și formațiunile politice care au obținut mai puțin de 5% din voturi, dar au primit cel puțin 20% din voturile valabile în cel puțin patru județe. În mod tradițional, UDMR câștigă alegerile detașat în 3 județe ale țării, iar un al patrulea județ poate fi dintre cele care au adus rezultate bune pentru formațiunea maghiară și la alegerile prezidențiale.
Astfel, UDMR trebuie să se asigură duminică, la alegerile parlamentare, că va obține peste 20% în județele Covasna, Harghita, Mureș, și să obține același procent într-unul dintre județele Satu Mare, Sălaj sau Bihor.
La alegerile prezidențiale de săptămâna trecută, candidatul UDMR la prezidențiale, Kelemen Hunor, a obținut un rezultat de peste 20% în patru județe, iar în alte două, deși a fost sub acest prag, le-a câștigat. Acestea sunt:
- Covasna - 68%
- Harghita - 82%
- Mureș - 30%
- Satu Mare - 33%
- Bihor - 18%
- Sălaj - 19,99%