Autorităţile indoneziene au livrat marţi ajutoare de urgenţă miilor de persoane afectate de erupţia vulcanului Lewotobi Laki-Laki de pe insula Flores, soldată cu cel puţin 10 victime şi zeci de răniţi, transmite agenţia DPA, potrivit Agerpres.
Guvernul a trimis echipe pentru operaţiunile de ajutorare, provizii medicale şi bunuri de primă necesitate către zonele cele mai afectate, unde terenul accidentat şi cenuşa au îngreunat accesul, potrivit Agenţiei naţionale pentru gestionarea dezastrelor (BNPB).
[GAL layout="5"]Ministrul pentru Dezvoltare Umană şi Cultură, Pratikno, a anunţat că autorităţile responsabile de intervenţiile în situaţii de urgenţă, conduse de BNPB, lucrează pentru a depăşi provocările logistice pentru accesul în comunităţile izolate în urma erupţiei.
„Accesul rămâne limitat, atât pe cale maritimă cât şi terestră"
"Şeful BNPB se află la faţa locului, iar viceministrul Afacerilor Sociale mai are puţin şi ajunge, cu toate că accesul rămâne limitat, atât pe cale maritimă cât şi terestră", a declarat Pratikno la o conferinţă de presă.
"Stabilim rute de aprovizionare pentru a livra ajutoarele cât mai rapid posibil", a adăugat oficialul.
Misiunea guvernamentală de ajutorare a furnizat la faţa locului alimente de urgenţă, adăposturi temporare şi kituri de igienă, precum şi îngrijiri medicale, după ce numărul locuitorilor strămutaţi a crescut la peste 2.400 în trei centre de evacuare, a precizat BNPB.
Echipele au distribuit 500 de pachete cu alimente, suplimente proteice, prelate, corturi şi pături pentru evacuaţi. Mulţi dintre aceştia au fugit cu puţin mai mult decât hainele de pe ei, potrivit BNPB.
Vulcanul prezintă încă un risc pentru locuitori
Pratikno a îndemnat, de asemenea, autorităţile locale să se concentreze pe evacuarea locuitorilor din zonele cu risc ridicat, situate în jurul vulcanului, subliniind că "salvarea vieţilor este principala noastră prioritate".
Având în vedere că vulcanul prezintă încă un risc pentru locuitori, autorităţile i-au avertizat să evite zona considerată periculoasă, pe o rază de 7 kilometri în jurul vulcanului şi să fie în continuare atenţi la posibilele fluxuri de noroi vulcanic, sau lahar, în râurile din apropiere.
Guvernul a avertizat, de asemenea, asupra riscurilor respiratorii generate de cenuşa vulcanică, recomandând utilizarea măştilor de protecţie.
Vastul arhipelag indonezian cunoaşte o activitate seismică şi vulcanică frecventă din cauza poziţiei sale pe "centura de foc a Pacificului".