Imagini apocaliptice vin din Indonezia, unde un vulcan a erupt duminică, iar lava revărsată a făcut prăpăd. Cel puţin nouă oameni au murit. Nori uriaşi de cenuşă, dar şi roci incandescente au ajuns în atmosferă. Autorităţile au evacuat, în această dimineaţă, mai multe sate aflate în apropierea vulcanului.
Erupția de la Muntele Lewotobi Laki Laki, care a avut loc imediat după miezul nopții de luni, a aruncat cenușă groasă de culoare maronie la o înălțime de 2.000 de metri în aer, iar cenușa fierbinte a lovit un sat din apropiere, incendiind mai multe case, inclusiv o mănăstire de călugărițe catolice, a declarat Firman Yosef, un oficial de la postul de monitorizare de la Muntele Lewotobi Laki Laki, potrivit CNN.
Agenția de gestionare a dezastrelor a redus numărul deceselor cunoscute de la un raport anterior de nouă, afirmând că a primit informații actualizate de la autoritățile locale. Agenția a precizat că încă se colectează informații cu privire la amploarea victimelor și a pagubelor, în timp ce mass-media locale au raportat că mai multe persoane au fost îngropate în casele prăbușite.
Agenția de monitorizare a vulcanilor din țară a ridicat starea de alertă a vulcanului la cel mai înalt nivel și a mai mult decât dublat zona de excludere la o rază de 7 kilometri după miezul nopții, deoarece erupțiile au devenit mai frecvente.
Agenția a declarat că cel puțin 10.000 de persoane au fost afectate de erupție în districtul Wulanggitang, în cele șase sate din apropiere: Pululera, Nawokote, Hokeng Jaya, Klatanlo, Boru și Boru Kedang.
În districtul Ile Bura, 4 sate au fost afectate, și anume Dulipali Village, Nobo, Nurabelen și Riang Rita, în timp ce în districtul Titehena a afectat patru sate, și anume Konga Village, Kobasoma, Bokang Wolomatang și Watowara.
Materialul vulcanic a fost aruncat până la 6 kilometri de craterul său, acoperind satele și orașele din apropiere cu tone de resturi vulcanice și forțând locuitorii să fugă.
„Călugărițele noastre au fugit panicate sub o ploaie de cenușă vulcanică, în întuneric”
O călugăriță din satul Hokeng a murit și o alta este dată dispărută, a declarat Agusta Palma, șeful Fundației Sfântul Gabriel care supraveghează mănăstirile de pe insula majoritar catolică.
„Călugărițele noastre au fugit panicate sub o ploaie de cenușă vulcanică în întuneric”, a spus Palma.
Fotografiile și înregistrările video difuzate pe rețelele de socializare arătau tone de resturi vulcanice care acopereau casele până la acoperiș în sate precum Hokeng, unde materialul vulcanic fierbinte a incendiat casele.
Aceasta este a doua erupție vulcanică din Indonezia în tot atâtea săptămâni. Muntele Marapi din provincia Sumatra de Vest, unul dintre cei mai activi vulcani din țară, a erupt la 27 octombrie, aruncând coloane groase de cenușă de cel puțin trei ori și acoperind satele din apropiere cu resturi, însă nu au fost raportate victime.