Antena 3 CNN Externe Acuzații în Ucraina. Un parlamentar spune că avionul F-16 ar fi fost doborât, din greșeală, chiar de apărarea ucraineană

Acuzații în Ucraina. Un parlamentar spune că avionul F-16 ar fi fost doborât, din greșeală, chiar de apărarea ucraineană

de Claudia Popovici    |   

Politiciana ucraineană Mariana Bezuhla, membră a unei comisii parlamentare de apărare, a susținut, joi, că avionul de vânătoare F-16 a fost doborât de sistemul de apărare Patriot al Ucrainei. În replică, generalul-maior Mykola Oleshchuk, destituit după acest incident grav de Volodimir Zelenski, a acuzat-o pe Bezuhla că denigrează conducerea militară și a spus că va veni timpul pentru o scuză. Între timp, generalul-maior Anatolii Kryvonozhko a fost numit comandant interimar al forțelor aeriene ucrainene, transmite BBC. 

Președintele Volodimir Zelenski l-a destituit pe comandantul forțelor aeriene ale Ucrainei în contextul unui scandal legat de distrugerea unuia dintre noile avioane de vânătoare F-16, extrem de valoroase, ale țării.

Zelenski nu a specificat motivul destituirii generalului-maior Mykola Oleshchuk, dar a spus că avea responsabilitatea de „a avea grijă de toți luptătorii noștri”.

F-16 fabricat în SUA, unul dintre cele mai multe livrate mai devreme în această lună de aliații occidentali ai Ucrainei, s-a prăbușit luni, omorând pilotul.

Deși incidentul a avut loc în timpul unui bombardament cu rachete rusești, Ucraina a spus că prăbușirea nu a fost rezultatul direct al unui atac inamic, iar generalul-maior Oleshchuk s-a confruntat cu câțiva politicieni privind cine este de vină pentru pierdere.

Rusia a lansat o invazie de amploare asupra Ucrainei în februarie 2022 și a ocupat o mare parte din teritoriu în estul țării. Însă Ucraina a lansat, de asemenea, o incursiune-surpriză în regiunea rusă Kursk la începutul acestei luni - și afirmă că trupele sale au avansat mai adânc în Rusia.

Ca răspuns, Rusia și-a intensificat atacurile în toată Ucraina.

Vineri, o fată de 14 ani a fost ucisă după ce o bombă ghidată rusească a lovit un loc de joacă în orașul ucrainean Harkiv, din nord-est, conform oficialilor locali.

Cel puțin alte șase persoane au fost ucise și 59 rănite când un bloc de locuințe cu 12 etaje a fost, de asemenea, lovit în orașul aflat aproape de granița cu Rusia.

Zelenski cere partenerilor internaţionali să-i permită să lovească ţinte din interiorul Rusiei

Președintele Zelenski a reînnoit apelurile către toți partenerii internaționali ai Ucrainei pentru a-i permite să lovească ținte în interiorul Rusiei pentru a preveni astfel de atacuri.

Biroul său a spus că forțele Moscovei au lansat mai mult de 400 de drone și rachete asupra Ucrainei în ultima săptămână. Într-o postare pe Telegram, domnul Zelensky a spus că a decis să-l înlocuiască pe generalul-maior Oleshchuk, menționând că „la nivelul comenzii, trebuie să ne întărim și să ne protejăm poporul”.

Forțele aeriene ucrainene au identificat anterior pilotul ucis ca fiind colonelul Oleksiy Mes.

„A luptat eroic în ultima sa bătălie în ceruri,” se spune în comunicat, adăugând că a doborât trei rachete de croazieră și o dronă pe 26 august.

Colonelul Mes, cu semnalul său de apel Moonfish, era unul dintre cei mai experimentați piloți ai Ucrainei. A fost pregătit în străinătate pentru misiuni cu F-16.

Generalul-maior Anatolii Kryvonozhko va fi comandant interimar al forțelor aeriene ucrainene

Generalul-maior Anatolii Kryvonozhko a fost numit comandant interimar al forțelor aeriene ucrainene, a declarat statul major al armatei într-un comunicat. Anterior, el a supervizat comanda aeriană centrală, conducând operațiunile în centrul țării.

El preia comanda în contextul în care oficialii s-au certat din cauza pierderii avionului F-16, ceea ce a stârnit un amplu dezbateri în Ucraina.

Politiciana ucraineană Mariana Bezuhla, membră a unei comisii parlamentare de apărare, a susținut joi că avionul a fost doborât de sistemul de apărare Patriot al Ucrainei.

Oleshchuk a răspuns mai devreme, vineri, că o investigație era în curs de desfășurare și că nimeni nu ascundea nimic. El a acuzat-o pe Bezuhla că denigrează conducerea militară și a spus că va veni timpul pentru o scuză.

Aproximativ 65 de F-16 au fost promise de țările NATO de când președintele american Joe Biden a autorizat prima dată aliații europeni dispuși să le trimită în Ucraina în august 2023.

Zelenski a destituit mai mulți comandanți militari de când Rusia a lansat invazia sa de amploare în februarie 2022.

În februarie anul acesta, el l-a demis pe comandantul-șef al forțelor armate ale țării, Valerii Zaluzhnyi. Și în iunie, el l-a destituit pe generalul-maior Yuriy Sodol după critici publice privind pierderile excesive și acuzații de incompetență.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile