Antena 3 CNN Externe Zelenski l-a demis pe șeful Aviației după acuzațiile ca avionul F-16 doborât ar fi fost lovit chiar de armata Ucrainei

Zelenski l-a demis pe șeful Aviației după acuzațiile ca avionul F-16 doborât ar fi fost lovit chiar de armata Ucrainei

BeFunky-collage - 2024-08-09T001917.112
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. / sursă foto: Profimedia Images
de Andreea Ştefan    |    30 Aug 2024   •   21:26

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri demiterea comandantului forţelor aeriene Mikola Oleşciuk, la o zi după ce s-a anunțat prăbuşirea unui avion F-16 de fabricaţie americană livrat la Kievului, relatează AFP.

„Am decis sa-l înlocuiesc pe comandantul armatei aerului a forţelor armate ucrainene", a declarat Zelenski pe Telegram, după publicarea unui decret în acest sens pe site-ul preşedinţiei, potrivit Agerpres.

Ucraina a anunţat joi că un avion de luptă F-16, echipament militar valoros livrat recent de Occident, s-a prăbuşit în timp ce respingea un atac cu rachete ruseşti şi pilotul şi-a pierdut viaţa.

Potrivit Statului Major ucrainean, avioanele F-16 au doborât patru rachete de croazieră ruseşti în timpul acestui atac, dar „în timpul apropierii de următoarea ţintă, comunicarea cu unul dintre avioane a fost pierdută".

Mariana Bezugla, membră a unei comisii parlamentare de apărare, afirmase anterior că avionul a fost doborât de un schimb de focuri prietenesc. Reuters a citat un oficial american care a declarat că avionul nu pare să fi fost lovit de focul rusesc, iar prăbușirea ar fi putut fi cauzată de o defecțiune mecanică sau de o eroare de pilotaj.

Prăbușirea a fost încă o veste neplăcută într-o săptămână în care Rusia a continuat să avanseze rapid în estul Ucrainei spre orașul-cheie Pokrovsk, stârnind critici publice la adresa conducerii militare ucrainene și a lui Zelenskiy, chiar dacă incursiunea îndrăzneață în regiunea rusă Kursk continuă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat pe 5 august că Ucraina a început să folosească avioane F-16 pentru operaţiuni în interiorul ţării, confirmând sosirea mult aşteptată a aeronavelor de luptă fabricate în SUA, la aproape doi ani şi jumătate de la invazia pe scară largă a Rusiei.

Un pilot ucrainean de top a fost ucis când un avion american de vânătoare F-16 s-a prăbușit luni, a declarat o sursă din cadrul Forțelor de apărare ucrainene pentru CNN.

Forțele de apărare ucrainene nu cred că eroarea de pilotaj a fost la originea incidentului, a adăugat sursa. Acesta este unul dintre cele șase avioane primite recent de Ucraina.

Pilotul Oleksiy Mes, cunoscut sub numele de „Moonfish”, a fost ucis în accident în timp ce „respingea cel mai mare atac aerian” al Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat sursa, adăugând că pilotul a fost înmormântat joi.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close