Vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, spune că a fost amenințat cu moartea după ce a cerut suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României, până la finalizarea anchetelor privind manipularea alegerilor de candidatul Călin Georgescu.
Popescu a anunțat, miercuri, că va cere, începând de joi, suspendarea TikTok pe o perioadă limitată de timp.
Vicepreședintele ANCOM, autoritatea de reglementare în telecomunicații, a recunoscut, joi, că soluția este una exagerată.
„Vreau să fac simplu, o clarificare: mânat de dorința sinceră de a pune umărul la rezolvarea acestei situații delicate în care ne aflăm astăzi, aseară am propus o soluție EXAGERATĂ: suspendarea temporară a platformei TikTok. Opina exprimată a fost una strict personală”, a scris acesta, pe pagina sa de Facebook.
Pavel Popescu a mai afirmat, de asemenea, că „libertatea de exprimare nu poate fi îngrădită niciodată, nici măcar în cele mai delicate situații prin care trece o țară”.
Pavel Popescu: „ANCOM nu poate și nu va suspenda TikTok”
„Voi continua să semnalez, așa cum am făcut-o de ani de zile, problemele grave indentificate în modul de funcționare a platformelor social media, căutând soluții.
Vă rog, pe toți cei care citiți acest mesaj, în numele aceleași libertăți de exprimare, să comentați, să criticați și să mă judecați, dar să nu mă amenințați cu moartea pe mine sau pe cei din familia mea. Le mulțumesc celor din societatea civilă pentru excelenta discuție de astăzi”, a mai adăugat acesta.
Pavel Popescu a dat asigurări că ANCOM „nu poate și nu va suspenda TikTok”.
ANCOM a transmis marți că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a trimis notificări către TikTok semnalând diverse nereguli legate de conţinutul ilegal distribuit şi a solicitat acesteia luarea măsurilor necesare pentru desfăşurarea în condiţii legale a campaniei electorale din România, însă reprezentanţii platformei nu au acţionat cu celeritate la solicitarea autorităţii române.
Tot marți, ANCOM a solicitat Comisiei Europene o anchetă detaliată asupra impactului platformei TikTok în alegerile din România din acest an, susținând că platforma ar reprezenta un risc semnificativ pentru securitatea națională și suveranitatea statului român.
De asemenea, și CNA a solicitat marţi Comisiei Europene să investigheze cu privire la rolul jucat de TikTok în alegeri, având în vedere ceea ce Consiliul a calificat drept „suspiciuni de manipulare a opiniei publice”.