Un purtător de cuvânt al platformei digitale TikTok a respins îngrijorările formulate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu privire la faptul că algoritmii platformei „au fost amplificaţi cu conţinut favorabil unui anumit candidat” la alegerile prezidenţiale de duminică din România, transmite Reuters, citat de Agerpres.
„Algoritmii TikTok, după părerea noastră, este clar că au fost amplificaţi cu conţinut favorabil unui anumit candidat, generând dezechilibru în competiţia electorală şi periclitând pluralismul politic”, a afirmat Valentin-Alexandru Jucan, vicepreşedinte al CNA.
„Aceste... afirmaţii despre alegerile din România sunt inexacte şi înşelătoare, dat fiind că majoritatea candidaţilor şi-au stabilit o prezenţă pe TikTok şi câştigătorii şi-au făcut campanie şi pe alte platforme digitale în afară de a noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al TikTok, citat de Reuters.
Comisia Europeană nu a răspuns la o solicitare de a comenta, trimisă prin e-mail, adaugă aceeaşi agenţie de presă.
CNA a solicitat CE o investigație privind platforma TikTok
CNA a solicitat marţi Comisiei Europene să investigheze cu privire la rolul jucat de TikTok în alegeri, având în vedere ceea ce Consiliul a calificat drept „suspiciuni de manipulare a opiniei publice”.
„Ne referim la proiectarea sau funcţionarea serviciilor, cum este TikTok, inclusiv a sistemelor algoritmice şi la modurile în care ele sunt utilizate. Ori, algoritmii TikTok, după părerea noastră, este clar că au fost amplificaţi cu conţinut favorabil unui anumit candidat, generând dezechilibru în competiţia electorală şi periclitând pluralismul politic. Asta în condiţiile în care chiar platforma TikTok se angajează, prin regulile proprii, să nu favorizeze politic şi să nu aibă un conţinut politic, cu atât mai mult unul finanţat. Ori semnele de întrebare, pe care şi Biroul Electoral Central a decis să le analizeze, referitoare la faptul că nu a declarat nicio cheltuială candidatul, ridică mai mult decât serioase semne de întrebare", a declarat, la Digi 24, Valentin Jucan, membru CNA.
CNA a solicitat Comisiei Europene, respectiv Direcţiei generale privind reţelele de comunicare, conţinut şi tehnologie, să iniţieze o investigaţie oficială asupra platformei TikTok în vederea analizării activităţii pe care a desfăşurat-o în ultima perioadă în România.
„Solicităm Comisiei Europene să ceară TikTok să publice o evaluare a riscurilor democratice legate de activitatea sa în România şi să impună măsuri coercitive şi sancţiuni pentru încălcarea tuturor normelor care vor fi identificate. Este cert că, dacă mecanismele Comisiei Europene vor constata că sesizarea noastră este întemeiată, sancţiunile pot să fie de natura unui procent din cifra de afaceri globală a companiei", a punctat Jucan.
Șeful TikTok este somat să dea explicații în PE despre campania lui Călin Georgescu
Liderul unui grup politic din Parlamentul European a cerut, marți, ca directorul general al TikTok, Shou Zi Chew, să vină și să dea asigurări că platforma socială nu a intervenit activ în rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din România. Valerie Hayer s-a declarat extrem de îngrijorată de procentul de voturi înregistrat de „un candidat de extremă-dreapta”, referindu-se la Călin Georgescu.
„Cu privire la alegerile prezidenţiale din România, este extrem de îngrijorător să vedem un candidat de extremă-dreapta luând un avans surprinzător. Un candidat împotriva NATO, împotriva Occidentului, pro-rus.
Suntem martorii unui atac împotriva democraţiei, suntem martori cum social media, mai ales TikTok, a devenit un câmp de luptă pentru votanţi. Click-uri înaintea conţinutului.
Îi cerem directorului general TikTok să vină să ne vorbească şi să ne dea asigurări că platforma sa nu a încălcat în niciun fel Actul privind Serviciile Digitale.
România reprezintă un semnal de alarmă. Radicalizarea şi dezinformarea pot apărea oriunde în Europa şi pot avea consecinţe dăunătoare.”, a declarat Valerie Hayer, liderul grupului Renew Europe, marți, în Parlamentul European.