
Imaginile apărute pe internet din timpul unui ritual bisericesc au stârnit controverse şi un val de furie pe internet. Mai multe femei sunt puse să stea într-o poziţie de supunere totală, în timp ce sunt tunse şi chestionate de un preot. La prima vedere, poate părea ceva medieval şi misogin. Asta pentru că imaginile sunt scoase din context. În realitate este vorba despre un ritual mistic şi complex înainte de a deveni călugăriţe. Acum, întrebarea celor care ajung să vadă aceste imagini este dacă ele ar trebui să ajungă pe internet.
Aceste imagini, care fac parte din ritualul de tundere în monahism de la Mănăstirea Moreni din județul Vaslui, au făcut înconjurul internetului.
„Doriţi să vă învredniciţi de îngerescul chip şi să fiţi rânduiţi în ceața monahilor.
Aşa cu ajutorul lui Dumnezeu, preasfiinţite părinte!
Cu adevărat bun şi fericit lucru aţi ales numai că de-l veţi face şi veţi îndeplini, pentru că lucrurile cele bune cu osteneală se câştigă şi cu durere se împlinesc.
Aşa cu ajutorul lui Dumnezeu, preasfiinţite părinte!
De bunăvoie şi din cugetul vostru vă apropiaţi către Domnul?
Aşa cu ajutorul lui Dumnezeu, preasfiinţite părinte”
Dacă românii credincioşi, care cunosc orânduirea bisericească, au înţeles despre ce e vorba, cei mai puţin cunoscători s-au arătat îngroziţi. Poziția celor opt femei, culcate la pământ, cu părul desfăcut și îmbrăcate în alb, amintește de un gest de supunere totală și are un impact vizual care poate trezi confuzie sau chiar neliniște. La fel se întâmplă şi la alte mănăstiri.
„De ce aţi venit, surorilor, căzând la această sfântă însoţire şi la Sfântul Altar?
Dorind viața pustnicească, preacuviosule părinte Isar”
Nu puțini s-au întrebat dacă astfel de ritualuri ar trebui să fie atât de publice, mai ales în era rețelelor sociale, unde un cadru extras din context poate genera interpretări greșite.
„Nu de vreo nevoie ori constrângere?
Nu, preasfiinţite părine!
Veţi vieţui în mănăstire şi în nevoinţă?”
Toate aceste imagini care circulă pe internet şi reacţiile vehemente la adresa lor arată cât de pregătită este societatea pentru astfel de manifestări ale credinței, atunci când ele sunt expuse vizual în forme atât de radicale.
Pe de altă parte, în oglindă, şi Biserica a reacţionat recent după apariţia unor imagini dintr-o piesă de teatru, scoase din context. Acestea au fost catalogate drept blasfemie şi s-a cerut chiar interzicerea operei teatrale pe scenele din România.