Antena 3 CNN Actualitate Un alt azil de bătrâni a fost închis în Ilfov. ANPC: „Ceea ce au constatat comisarii noștri depășește orice urmă de latura umană”

Un alt azil de bătrâni a fost închis în Ilfov. ANPC: „Ceea ce au constatat comisarii noștri depășește orice urmă de latura umană”

Milena Niță
2 minute de citit Publicat la 12:26 13 Aug 2024 Modificat la 13:51 13 Aug 2024
azil batrani cjpc ilfov
Paturi murdare, pereţi plini de igrasie și medicamente expirate - la azilul din satul Gruiu, Ilfov. Sursa foto: CJPC Ilfov

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au oprit, temporar, funcţionarea unui azil de bătrâni, situat în comuna Siliştea Snagov, judeţul Ilfov şi au dat amenzi de 25.000 de lei.

Paturi murdare, pereţi plini de igrasie și medicamente expirate - asta au găsit inspectorii de la Protecția Consumatorilor la un centru de îngrijire pentru bătrâni din satul Gruiu, Ilfov.

Sunt imagini greu de privit, iar în acele condiții locuiau aproximativ 30 de bătrâni în azilul din județul Ilfov. 

Pe lângă faptul că acea societate comercială nu avea autorizație pentru a funcționa ca un centru de îngrijire pentru vârstnici, a fost găsită mizerie, insecte, mâncare expirată, dar și medicamente expirate care erau folosite. 

Şi mâncarea se pregătea pentru acei bătrâni într-un loc improvizat: în curtea acelei unități. Acum, inspectorii de la Protecția Consumatorilor Ilfov au propus închiderea definitivă a azilului.

„Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Ilfov a desfășurat o acțiune de control la un centru de îngrijire a vârstnicilor din comuna Siliștea Snagov, satul Gruiu, județul Ilfov, pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legii, în domeniu. 

În urma neregulilor importante constatate, comisarii CJPC Ilfov au aplicat următoarele sancțiuni:

- amenzi contravenționale în valoare de 25.000 lei

- oprirea temporară a prestării de servicii

- propunere pentru închiderea definitivă a unității.

Şeful ANPC: Ce au constatat comisarii noștri la cămin depășește orice urmă de latura umană

„Cu toții suntem copii, părinți sau avem în grijă persoane în vârstă, dar ceea ce au constatat comisarii noștri depășește orice urmă de latura umană.

În astfel de situații, este obligatoriu ca locațiile să fie autorizate, iar personalul să asigure și să respecte demnitatea acestor persoane” - Sebastian Hotca, președinte interimar al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Deficiențele întâlnite au fost:

- lipsa autorizațiilor specifice domeniului de activitate

- existența, în curtea unității, a unui bloc alimentar improvizat/neautorizat

- existența, printre persoanele cazate spre îngrijire și a unor persoane cu vârste sub 65 de ani

- folosirea unor medicamente cu termenul de valabilitate expirat

- folosirea unor produse alimentare cu data limită de consum depășită; fără elemente de identificare

 - existența, în blocul alimentar neautorizat, a unor insecte vii și în stare inertă

-  utilizarea unor saltele pătate și deteriorarea unor paturi fără lenjerie

- lipsa plaselor anti-insecte; 

- condiții igienico-sanitare precare: paviment neigienizat, pereți murdari, băi cu gresie și faianță spartă/elemente lipsă, scară cu trepte din sticlă fisurate/sparte

- lipsa informării către aparținători (meniu, prețuri)

- existența, în curtea unității, a unor mașini abandonate, mormane de fier vechi, deșeuri, materiale de construcții, în imediata apropiere a beneficiarilor.

CJPC Ilfov a sesizat, ca urmare a neregulilor constatate, organele de urmărire penală, cu privire la acest caz.

Acțiunea de control a fost derulată în colaborare cu reprezentații ANSVSA și DSP”, se arată în comunicatul de la Protecția Consumatorilor, transmis presei marţi.

×
x close