Preotul Dan Damaschin a demontat un mit legat de Bobotează și de Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul. Părintele a explicat, pe TikTok, că interdicția de a spăla în această perioadă se referă doar la haine, lenjerii, perdele și covoare, în niciun caz la credincioși.
„Probabil că leneșii și cei care preferă să doarmă mai mult în această perioadă, că somnul e mai dulce iarna, se ascund după această rânduială și cred că, dacă dă preotul cu aghiasmă și au busuioc în casă, miroase mai frumos și au scăpat de apă și săpun. Puneți mâna și spălați-vă, fraților, în fiecare zi, pentru că la mine în biserică, dacă mirosiți urât, nu aveți ce căuta”, a spus preotul pe TikTok.
@pr.dandamaschin Replying to @Bordeianu Liliana Hainele după Bobotează: Se spală sau nu? Dragilor, tradiția spune să nu spălăm hainele în zilele de sărbătoare cu cruce roșie, cum sunt Boboteaza, Sfântul Ioan sau Duminica. Dar asta nu înseamnă, în niciun caz, să stăm nespălați 8 zile! Grija pentru trup este la fel de importantă ca grija pentru suflet. În aceste zile, putem și trebuie să ne îngrijim, să fim curați și să ne respectăm pe noi și pe cei din jur. Curățenia personală și sufletească este adevărata rânduială! #boboteaza #sfântulioan #tradiții #curățenie #credință #înțelepciune #superstitii #8zile ♬ original sound - Dan Damaschin
Părintele a atras atenția că într-adevăr în zile de sărbătoare e bine să ne abținem de la treburile casei și să ne petrecem timpul în rugăciune sau făcând fapte bune.
„Iar în ceea ce privește hainele, lenjeriile de acasă, perdelele și covoarele, încercați să nu le spălați chiar de Bobotează, Sf. Ioan sau duminici, pentru că este cruce roșie și, uite așa, știm că este zi sfântă, în care trebuie să ne rugăm, trebuie să facem fapte bune și să ne odihnim suflețelul, cu tot cu trupul nostru la un loc”, a adăugat preotul Dan Damaschin.
Postarea s-a dovedit a fi una controversată pentru internauții de pe TikTok. În timp ce o parte i-au mulțumit preotului că promovează igiena inclusiv în zilele de sărbătoare, au fost voci care au susținut că tradiția care le-a fost transmisă din bunici a fost că în această perioadă timp de opt zile nu e voie să spălăm nimic.
Citește și:
Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc azi Crăciunul. Explicații pentru această sărbătoare
De ce sărbătoresc românii azi Boboteaza. Semnificația religioasă a zilei de 6 ianuarie