Antena 3 CNN Actualitate Religie De ce sărbătoresc românii azi Boboteaza. Semnificația religioasă a zilei de 6 ianuarie

De ce sărbătoresc românii azi Boboteaza. Semnificația religioasă a zilei de 6 ianuarie

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 08:55 06 Ian 2025 Modificat la 09:17 06 Ian 2025
Botezul Domnului
Grafică reprezentând botezul Domnului în apa Iordanului. Sursă: Getty Images

Creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc pe 6 ianuarie Botezul Domnului sau Boboteaza. Este ziua în care, potrivit Bibliei, Iisus Hristos a fost botezat de proorocul Ioan în apa Iordanului.

Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului.

"Cu adevărat, mare este sărbătoarea de astăzi. Căci astăzi pentru prima dată ni se arată la Iordan cele trei persoane ale Preasfintei Treimi. Astfel, Fiul, smerindu-se, se botează în Iordan de la Ioan; Tatăl grăiește din ceruri, zicând: Acesta este Fiul meu cel iubit întru Care am binevoit, iar Duhul Sfânt se pogoară ca un porumbel peste Iisus Hristos.

Deci, astăzi ni s-a descoperit mai luminat taina Preasfintei Treimi. Astăzi, cerurile s-au deschis şi Duhul lui Dumnezeu S-a odihnit la Iordan peste Fiul. Astăzi Stăpânul Se smerește şi cere să fie botezat de slugă.

Astăzi Cel fără de păcat primește botezul pocăinței de la Ioan, ca să ne învețe pe noi taina pocăinței, a mărturisirii şi a spălării păcatelor prin căință şi lacrimi. Astăzi se sfințește apa Iordanului şi toate apele şi izvoarele pământului. Astăzi se sfințește agheasma prin semnul Crucii şi prin pogorârea darului Sfântului Duh.

Deci, să mulțumim lui Dumnezeu că am ajuns cu bucurie la praznicul acesta mare al Bobotezei şi să ducem cu evlavie sfânta agheasmă în casele noastre. Prin ea ne sfințim cu toții, se sfințesc casele şi fântânile noastre şi se izgonesc duhurile rele cu puterea Duhului Sfânt", spunea părintele Cleopa Ilie despre praznicul Botezului Domnului.

Biblia spune că Iisus Hristos a așteptat până la 30 de ani până la botezul în apa Iordanului și până se să predice fiilor lui Israel

Mântuitorul Hristos a crescut în Galileea, în cetatea Nazaret. A rămas acolo, tăinuindu-şi înaintea oamenilor puterea şi ințelepciunea dumnezeirii Sale, până la vârsta de treizeci de ani, dând ascultare Legii, care spunea ca niciun bărbat să nu predice ori prorocească mai înainte de a fi împlinit 30 de ani.

Apoi, împlinindu-se cei 30 de ani şi venind vremea dumnezeieștii Lui arătări - precum zice Evanghelia - ca să se arate lui Israel, Hristos a venit la Iordan după ce Sfântul Ioan spusese despre El, zicând:

"Eu botez cu apă; dar în mijlocul vostru Se află Acela pe Care voi nu-L știți, Cel care vine după mine, Care înainte de mine a fost şi Căruia eu nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei. Vine în urma mea Cel mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic să-I dezleg curelele încălțăminților Lui. Deci, eu v-am botezat pe voi cu apă, iar Acela vă va boteza cu Duhul Sfânt."

Se povestește că Sfântul Ioan Botezătorul, pe fiecare om care se boteza de la dânsul, îl afunda până la cap și-l ținea astfel până ce-şi mărturisea toate păcatele sale şi numai după aceea îi afunda şi capul şi îl lăsa să iasă din apă.

Ieșind Domnul din râu, I s-au deschis cerurile, strălucind de sus o lumină în chip de fulger, iar Duhul lui Dumnezeu S-a pogorât spre Domnul, Cel ce S-a botezat, arătându-Se în chip de porumbel.

Sursă: Agerpres

×
x close