
A izbucnit un scandal în cazul deşeurilor neridicate din Ploieşti de aproape două săptămâni. Preşedintele Consiliului Judeţean a acuzat că această criză a gunoiului "este creată artificial de administraţia locală a municipiului Ploieşti". Virgiliu Nanu a făcut astăzi o solicitare către edilul oraşului. Pe de altă parte, tot în această dimineaţă a fost realizat un pas important în rezolvarea acestei situaţii neplăcute. S-a început colectarea deşeurilor de la spitalele din Ploieşti.
Preşedintele CJ: Criza deşeurilor din Ploieşti este creată artificial de administraţia locală
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Virgiliu Nanu, consideră că administraţia locală a Ploieştiului a creat în mod artificial o criză a deşeurilor şi a cerut, miercuri dimineaţă, primarului Mihai Poliţeanu să permită "de urgenţă" accesul autospecialelor operatorului de salubritate autorizat să colecteze deşeurile, a transmis Agerpres.
El a arătat că vinovaţi pentru această criză sunt administraţia locală, dar şi ADI Deşeuri "pentru inacţiune şi pentru un management defectuos".
"Până pe 17 februarie, nu am auzit vreo problemă cu privire la colectarea deşeurilor, dar după semnarea acelui contract (n.r. cu noul operator contractat de municipalitate ), dintr-o dată am trecut într-o criză a deşeurilor. Concluzia este următoarea: având în vedere toate aceste aspecte, criza deşeurilor din municipiul Ploieşti este creată artificial de administraţia locală a municipiului Ploieşti.
Ca atare, solicit public şi de urgenţă ca administraţia locală Ploieşti să emită autorizaţiile de acces operatorului autorizat (n.r.: Bin Go Solutions) ca să poată să colecteze toate deşeurile din municipiul Ploieşti. Solicit operatorului autorizat astăzi să intre de îndată şi să colecteze deşeurile din municipiul Ploieşti", a declarat Virgil Nanu.
Acesta a reamintit că, potrivit autorităţilor de mediu, societatea Bin Go este operator autorizat să colecteze deşeurile din mai multe localităţi, inclusiv Ploieştiul, până pe 15 aprilie.
De asemenea, Nanu acuză conducerea ADI Deşeuri Prahova de "inacţiune şi management defectuos" şi cere demisia directorului Cristian Ganea.
"Cer demisia publică a domnului director Ganea de la ADI Deşeuri pentru că ne-a adus într-o astfel de situaţie fără să aibă vreo acţiune în acest sens şi, mai mult decât atât, solicit demisia întregului Consiliu Director de la ADI Deşeuri. Din punctul meu de vedere, această criză este una artificială, ajutată de anumiţi factori. (...). ADI Deşeuri nu a demarat procedurile pentru aducerea unui alt operator, a expirat contractul la sfârşitul anului 2024 şi nu a făcut demersuri pentru a scoate la licitaţie acest serviciu. Acum suntem în prelungirea de 90 de zile sub efectul legii", a explicat preşedintele CJ.
În context, el a precizat că Primăria Ploieşti trebuia să urmeze paşii legali pentru a ieşi din ADI Deşeuri, să ţină cont de faptul că actualul contract de delegare expiră pe 15 aprilie şi până atunci să fie îndeplinite procedurile de autorizare a noului operator (n.r.: Brantner) cu care municipalitatea a încheiat un alt contract după aprobarea în Consiliul Local, în luna decembrie, a unei hotărâri de ieşire din ADI.
"Am somat administraţia locală ca imediat după această conferinţă a mea să acorde autorizaţiile de acces pentru utilajele operatorului autorizat. Dacă administraţia locală refuză accesul operatorului autorizat, este direct responsabilă", a mai spus Nanu.
Directorul ADI Deşeuri, Cristian Ganea, a declarat, pentru AGERPRES, că demersurile pentru pentru procedura de licitaţie pentru desemnarea operatorului de salubritate au început în luna martie a anului trecut, însă au existat blocaje pe fondul anului electoral.
"Demersurile pentru licitaţie au început anul trecut în luna martie, atunci au fost trimise primele hârtii, dar, fiind an electoral, primăriile nu trimiteau la timp toate răspunsurile la ceea ce întrebam noi, nu se putea întruni AGA, nu era cvorum, de aceea a mers greu. Acum licitaţia este ridicată pe SEAP de săptămâna trecută şi se aşteaptă aprobarea pentru a fi publicată", a explicat Ganea.
Consiliul Local Ploieşti a aprobat, în decembrie 2024, o hotărâre privind ieşirea municipiului din ADI Deşeuri, iar ulterior, în februarie, primarul Mihai Poliţeanu a anunţat încheierea unui contract cu un nou operator de salubritate pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere şi eliberarea oraşului de "mafia deşeurilor".
Din 17 februarie, când noul operator cu care municipalitatea a încheiat contract după ieşirea din ADI Deşeuri, Brantner, trebuia să preia colectarea şi transportul deşeurilor din Ploieşti, oraşul se confruntă cu o criză a deşeurilor, care nu au putut fi colectate pe fondul unui blocaj, compania Brantner neavând autorizaţie de mediu pentru a-şi putea începe activitatea.
Consiliul Local (CL) Ploieşti a votat ieri două proiecte care vizează anularea hotărârilor de ieşire a municipiului din ADI Deşeuri, respectiv de delegare a serviciului către o nouă societate, primarul Mihai Poliţeanu acuzând un demers ilegal şi anunţând că va ataca noile hotărâri în Contencios.
Cele două proiecte au fost introduse suplimentar pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local, iar secretarul primăriei a anunţat că acestea au avize nefavorabile de la Direcţia juridică, astfel că nu le va contrasemna.
De asemenea, Mihai Poliţeanu a explicat, anterior votului, că un astfel de demers este "profund ilegal", anunţând că va ataca cele două hotărâri.
"Există o imposibilitate a revocării actelor administrative care deja au intrat în circuitul civil. Ceea ce faceţi dumneavoastră este profund ilegal. Voi ataca în Contencios cele două hotărâri. Există un principiu clar al stabilităţii actelor administrative, care prevede că un act administrativ care a intrat în vigoare, a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice nu mai poate fi revocat discreţionar de către autoritatea emitentă. Faptul că scrieţi acolo că nu a produs efecte juridice este hilar pentru că ambele proiecte pe care vreţi să le revocaţi au produs efecte juridice.
E vorba de un raport între două părţi. Orice se va duce de acum încolo în instanţă. Este profund ilegal, nu faceţi decât să adânciţi criza gunoiului în care suntem. (...) Fostul operator nu are contract valabil şi nu are autorizaţie de funcţionare de pe 30 decembrie 2024, dacă intră în teren este ilegal, adică penal, deci nu se pune problema ca fostul operator să intre în în teren. De asemenea, puneţi ploieştenii eventual să plătească daune pentru cheltuielile pe care le-a făcut noul operator. Aveţi o responsabilitate legală şi patrimonială în ceea ce faceţi la aceste voturi", a afirmat primarul Poliţeanu.
Colectarea deşeurilor de la spitalele din Ploieşti, începută azi
Operatorul Bin Go Solutions a început în această dimineaţă colectarea deşeurilor de la spitalele aflate în municipiu, acestea nemaifiind ridicate de aproape zece zile. Cu toate acestea, edilul Mihai Poliţeanu a anunţat că primăria nu va emite autorizaţiile de acces gratuit în oraş pentru autospecialele acestui operator pentru că ar comite o ilegalitate.
"Au depus cererea pentru autorizaţii şi aşteaptă emiterea lor (n.r.: reprezentanţii operatorului Bin Go), dar ţinând cont de urgenţa şi pericolul la care suntem expuşi, au plecat să încarce deşeurile de la spitale", a declarat directorul ADI Deşeuri Prahova, Cristian Ganea, pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, operatorul de salubritate are licenţă ANRSC valabilă până în vara anului 2027.
"Aceste licenţe de transport se dau pentru a circula pe teritoriul Ploieştiului în condiţii de gratuitate, în baza existenţei unui contract valabil între operator, respectiv municipalitate şi a unei licenţe de operare eliberată de ANRSC. Nu există licenţă de operare, am şi documentul, este expirată pe 30.12.2024, iar contractul care fusese iniţial între ADI Deşeuri şi Bin Go este expirat încă din 15 ianuarie 2025. Asta este situaţia legală. Dacă le permit accesul gratuit prin Ploieşti, eu încalc legea, e clar că nu o să fac acest lucru, nu o să încalc legea. Evident, este în sarcina acestui operator care este foarte protejat şi împins de partide din Consiliul Local şi tot felul de instituţii din Prahova să găsească soluţii legale. Dacă găseşte soluţii legale, evident îl sprijinim pentru că avem în continuare o problemă", a declarat primarul Mihai Poliţeanu.
Din punctul său de vedere, deciziile luate marţi în Consiliul Local Ploieşti, de anularea hotărârilor de ieşire a municipiului din ADI Deşeuri, respectiv de delegare a serviciului către o nouă societate, au adâncit criza deşeurilor.
"Avem un contract valabil semnat între municipalitate şi un nou operator de salubritate (compania Braner - n. r.). Daţi drumul la autorizaţii, asta este soluţia. Blocaţi de trei săptămâni deja eliberarea autorizaţiilor, se pun în continuare piedici, se împinge interesul unei firme care nu mai are contract valabil, nu are licenţă de operare, şi mi se cere mie să comit ilegalităţi ca să acopăr ceea ce au făcut ieri. Exclus", a mai declarat edilul.