
Prefectul județului Prahova nu își dă acordul pentru declararea stării de alertă la Ploiești în contextul crizei deșeurilor care nu au mai fost ridicate de mai mult de o săptămână. Emil Drăgănescu şi-a explicat decizia invocând faptul că nu au fost respectate prevederile legale în materie.
Potrivit unui comunicat de presă transmis azi de Prefectura Prahova, în urma analizei făcute la nivelul instituției, în cuprinsul hotărârii Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Ploiești cu privire la declararea stării de alertă au fost identificate măsuri care contravin prevederilor legale în materie.
De asemenea, pentru fundamentarea analizei efectuate, prefectul județului Prahova a solicitat puncte de vedere de la instituțiile abilitate/cu atribuții de control în domeniul salubrității, arată sursa citată.
Astfel, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice a comunicat Prefecturii faptul că nu a fost informată dacă municipiul Ploiești a solicitat înainte de ieșirea din ADI Deșeuri retragerea unilaterală din cele trei contracte încheiate de ADI - colectare, sortare și tratare și depozitare a deșeurilor, încheiate și în baza mandatului acordat de către Primăria Ploiești, unul dintre contracte fiind valabil până în anul 2027.
"Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, prin adresa nr. 2162/24.02.2025, ne comunică următoarele: referitor la măsurile dispuse prin Hotărârea nr. 1/21.02.2025 de către CLSU Ploiești, operatorii Stațiilor de Sortare a deșeurilor Boldești Scăeni, a stației de tratare mecano-biologică a deșeurilor biodegradabile, respectiv SWO SRL și a eliminării prin depozitare SC Vitalia Servicii pentru Mediu SRL nu pot fi obligați să încalce cadrul legal privind atribuirea contractelor de delegare, cu atât mai mult cu cât cei doi operatori prestează în acest moment în baza contractelor de delegare încheiate cu ADI Deșeuri Prahova și anume, contractul de sortare, tratare nr. 10506/15.05.2019 valabil până la 31.07.2027 și contractul nr. 5973/30.12.2021, prelungit prin act adițional nr. 5/30.12.2024 valabil până la 31.03.2025, contracte care deservesc zona 2 a SMID Prahova în cadrul căreia a fost inclus și Municpiul Ploiești", precizează comunicatul Prefecturii Prahova, conform Agerpres.
Totodată, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a comunicat Prefecturii că Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM) "nu avizează intenția de ieșire din ADI a UAT-urilor, având în vedere faptul că sunt afectate substanțial condițiile inițiale care au stat la baza aprobării finanțării".
În context, se menționează că unitatea administrativ-teritorială care iese din ADI va trebui să despăgubească toți membrii ADI, cel puțin pentru creșterea tarifului de operare a infrastructurii (cantitățile de deșeuri care vor intra în instalațiile SMID fiind mai mici, costul de operare crește).
Ministerul punctează și că ieșirea municipiului Ploiești din ADI Deșeuri Prahova implică faptul că municipiul nu va mai putea utiliza stațiile de tratare din cadrul SMID, respectiv stațiile de sortare, stația de compostare, instalația de tratare mecano-biologică și depozitul de deșeuri, iar tratarea și depozitarea deșeurilor în alte instalații decât cele incluse în SMID contravine Planului Județean de Gestionarea a Deșeurilor Prahova.
La rândul său, ADI Deșeuri Prahova a transmis Prefecturii că la acest moment nu există un document care să ateste, conform statutului, retragerea Ploieștiului din cadrul ADI, după îndeplinirea condițiilor statutare, incluzând plata despăgubirilor datorate conform art. 12 din Statutul Asociației.
Comunicatul indicat citează și răspunsul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Prahova, care spune că SC Brantner - SC Roeco, operator cu care municipalitatea a încheiat un contract după ieșirea din ADI, nu deține autorizație de mediu pentru prestarea serviciului pe raza municipiului, fiind în procedură de revizuire a autorizației de mediu la APM Mehedinți pentru includerea în aceasta a activității de salubrizare din Ploiești.
"APM Prahova a emis pentru activitatea de salubrizare aferentă zonei 2 Boldești Scăeni- 6 Valea Doftanei zona din care face parte și Municipiul Ploiești, Autorizația de mediu nr. PH-63/15.04.2021, revizuită în 03.12.2024, transferată cu decizia de transfer nr. 9/1669/13.02.2025 valabilă până la data de 15.04.2025, în baza actului adițional nr. 1/10.02.2025 la contractul nr. 1792/13.09.2016. Prin adresa nr. 2932/25.02.2025 APM Prahova a emis punct de vedere privind revizuirea autorizației de mediu a SC Brantner Ecologice-SC Roeco SRL, din documentația depusă de societatea menționată mai sus reiese că aceasta are încheiate acorduri cu Rom West Solutions SA - și Respan Energy SRL, (societăți ce se află în afara județului Prahova, respectiv comuna Dragomirești Vale județul Ilfov și comuna Oarja județul Argeș) ce nu reprezintă contracte ferme. De asemenea, nu se respectă fluxul deșeurilor municipale prevăzut în planul județean de gestionare a deșeurilor Prahova și SMID Prahova" susține APM, citată de Prefectura Prahova.
În acest context, Prefectura Prahova consideră că declararea stării de alertă este o măsură care se poate aplica doar atunci când există un blocaj care nu ține de acțiunea sau inacțiunea emitentului, de dorința sa, ci ține de imposibilitatea reală de a oferi un serviciu de utilitate publică.
"Declararea stării de alertă nu trebuie în niciun caz să favorizeze operatori care nu dețin autorizațiile prevăzute de lege și nici să oblige operatori privați să presteze activități în afara unor contracte cu încălcarea legislației în materie. Față de toate cele de mai sus, ținând seama de faptul că instituțiile cu atribuții în domeniu apreciază în unanimitate că nu au fost respectate prevederile legale în materie, precum și operatorii privați implicați nu recunosc dreptul de tratare/depozitare al deșeurilor colectate de SC Brantner Ecologice-SC Roeco SRL de pe raza municipiului Ploiești, Prefectul județului Prahova nu își dă acordul pentru declararea Stării de Alertă la nivelul Municipiului Ploiești", se precizează în comunicatul transmis de Prefectura Prahova.