Antena 3 CNN Actualitate Surse: România plăteşte instruirea unui pilot ucrainean din 4 de la Feteşti. Care sunt costurile

Surse: România plăteşte instruirea unui pilot ucrainean din 4 de la Feteşti. Care sunt costurile

GettyImages-521742316
România şi-a asumat pregătirea unui pilot, iar Olanda trei, potrivit unor surse militare citate de securitynews.ro. Foto: Gettyimages
de R.K.    |    13 Sep 2024   •   17:42

Ministrul apărării din Ucraina, Rustem Umerov, a anunţat că piloţii ucraineni şi-au început antrenamentul pe F-16 în România, iar el se pregăteşte să vină în vizită, precizând, într-o postare pe Facebook, că a avut o convorbire telefonică cu omologul român Angel Tîlvăr.

Potrivit unor surse militare autorizate, în primul pachet de pregătire sunt 4 piloţi ucraineni, scrie securitynews.ro.

România şi-a asumat pregătirea unui pilot, iar Olanda trei.

Pentru pregătirea pilotului ucrainean, va exista o decizie Guvernului (OUG sau HG), costurile fiind suportate din bugetul MApN pe anul în curs, fără estimări de alocări suplimentare.

Sursele militare afirmă că suma necesară pentru pregătirea completă a unui pilot ucrainean pentru a opera în deplină siguranţă un avion de luptă F-16 se ridică la 5 milioane de euro pe întreg ciclul de antrenament.

În noiembrie 2023, la Baza Forţelor Aeriene Borcea din România a fost inaugurat Centrul European de Instruire pentru piloţii de avioane F-16. În iulie anul acesta, primii piloţi români au fost deja instruiţi acolo, dar până în prezent, nu au existat informaţii că piloţii ucraineni ar fi început să se antreneze la acest centru.

România a pus la dispoziţie infrastructura pentru realizarea centrului de la Borcea, compania producătoare de F-16, Lockheed Martin, a adus instructorii, iar Ţările de Jos au furnizat avioanele pentru antrenament.

Statele Unite, Țările de Jos, Danemarca şi Norvegia au promis că vor furniza avioane F-16 Ucrainei, iar liderul ucrainean a anunţat, la începutul lunii trecute, că primele aparate au sosit deja în Ucraina şi au început să fie folosite de piloţii ucraineni. 

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close