Antena 3 CNN Politică Marcel Ciolacu, prima reacţie după atacurile cu drone ale Rusiei: „Vor continua. Avem un război lângă granița cu România”

Marcel Ciolacu, prima reacţie după atacurile cu drone ale Rusiei: „Vor continua. Avem un război lângă granița cu România”

M.N.
4 minute de citit Publicat la 12:32 08 Sep 2024 Modificat la 19:25 08 Sep 2024
drona profimedia
Atacurile cu drone ale Rusiei lângă graniţa României vor continua, crede premierul Marcel Ciolacu. Sursa foto: Profimedia Images

Atacurile cu drone ale Rusiei lângă graniţa României vor continua, crede premierul Marcel Ciolacu, care a avut prima reacţie după incident, duminică, în exclusivitate la Antena 3 CNN.

În plus, şeful Guvernului acesta atrage atenţia că urmează perioada exportului de grâu, iar porturile ucrainene vor fi ţinte frecvente ale ruşilor.

„Am vorbit azi-noapte cu domnul ministru (al Apărării - n.r.), am vorbit și astăzi de dimineață cu domnul ministru la cafea, cum era normal. 

Nu, nu au fost probleme deosebite pe teren. 

Vor continua (atacurile - n.r.), pentru că urmează iar exportul de grâne. Asta este. Avem un război lângă granița cu România”, a spus, duminică, premierul Marcel Ciolacu.

Ruşii au atacat Ucraina la graniţa cu România. Armata a ridicat avioanele F-16 şi caută resturi de dronă la Periprava

Ministerul Apărării anunţă că, după ce Rusia a atacat Ucraina la graniţa cu România, două aeronave F-16 au monitorizat situația și au observat o dronă care a intrat în spațiul nostru, apoi a părăsit teritoriul spre Ucraina.

MApN spune că totul s-a întâmplat într-o zonă nepopulată de lângă localitatea tulceană Periprava, în urma atacurilor ruseşti cu drone asupra unor obiective din Ucraina.

„Forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în dimineața zilei de 8 septembrie, în proximitatea frontierei cu România.

Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județele Tulcea și Constanța, fiind transmise, la ora 2:20 respectiv ora 2:38, mesaje RO-Alert. 

Începând cu ora 2:25, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației aeriene.  

În cursul acestor evenimente, a fost identificat și urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spațiul aerian național și care a părăsit teritoriul național spre Ucraina. 

Situația evoluției acestei drone a fost monitorizată și de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4:08.

Din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național, într-o arie nelocuită, în proximitatea localității Periprava. 

Forțele Ministerului Apărării Naționale execută, începând din această dimineață, cu mijloace aeriene și cu echipe la sol, cercetări în zonă.  

Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional”, se arată în comunicatul MApN remis, duminică, presei.

MAE protestează faţă de atacul Rusiei de la graniţa cu România

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reiterează protestul faţă de violarea, din nou, a spaţiului aerian al ţării, după identificarea duminică, lângă frontiera cu 

România, a unei drone ce a venit la noi şi a plecat spre Ucraina, existând probabilitatea unei alte zone de impact pe teritoriul naţional.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis duminică, instituţia solicită încetarea atacurilor repetate împotriva populaţiei şi a infrastructurii civile ucrainene şi a escaladării iresponsabile de către Federaţia Rusă a situaţiei de securitate, inclusiv la frontiera dintre România şi Ucraina. 

Ministerul Afacerilor Externe cere respectarea normelor de drept internaţional, inclusiv a inviolabilităţii spaţiului aerian al României şi reiterează condamnarea puternică a acestor atacuri ilegale.

Ministerul Afacerilor Externe a informat şi se coordonează cu ceilalţi aliaţi şi cu structurile NATO asupra evoluţiilor de la frontiera dintre România şi Ucraina, inclusiv asupra acestui incident. 

Geoană: Am totală încredere în Armata României, în piloţii noştri militari şi în capabilităţile tehnice

Mircea Geoană a spus că are totală încredere în Armata României, în piloţii militari şi în capabilităţile tehnice, printre care şi Radarul NATO care ajută la monitorizarea cu exactitate a ameninţărilor la adresa teritoriului naţional.

„De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, fragmente de drone și rachete rusești au fost găsite pe teritoriul Aliat de mai multe ori. 

Deși nu sunt informații care să indice un atac intenționat al Rusiei împotriva aliaților, aceste acte sunt iresponsabile și potențial periculoase. 

Ca răspuns la războiul provocat de Rusia, NATO și-a sporit semnificativ prezența pe Flancul său Estic, inclusiv în România prin măsuri de vigilență sporite.

Am totală încredere în Armata României, în piloții noștri militari și în capabilitățile tehnice, inclusiv Radarul NATO care ne ajută să monitorizăm cu exactitate amenințările la adresa teritoriului național. 

Autoritățile militare și civile vor continua analiza situației de fapt și vor adopta măsuri în consecință. Vreau ca românii, mai ales cei care au primit mesaj de alertă în miez de noapte, să știe că, la nivelul Alianței, depunem toate eforturile pentru menținerea unui climat de securitate”, a scris Mircea Geoană, duminică, pe pagina de Facebook.

Mircea Geoană se va retrage din funcţia de secretar general adjunct al NATO începând cu data de 10 septembrie.

×
x close